Kritika

Keleti honfoglalás – Mongol

Vajon mi kell a jó nemzeti filmhez? Mit kell tenni ahhoz, hogy egy nemzet filmjében tudja szépen és hitelesen elmondani, mi az ő sorsának története? Sokan próbálják ezt, de keveseknek sikerül. A világhódító Dzsingisz kán története nem tartozik a kevesek közé.

Többszörösen is elfuserált film a Mongol. Már eleve a címével: ha nagy és mindenki által ismert személyről szól a film, nem árt utalni erre a tényre. A Dzsingisz kán cím sem lett volna sokkal kreatívabb, na de a Mongol… Egy szó, amelyről a világ 80%-ának hideg sötét puszták és a semmi jut eszébe. És tényleg, a film legnagyobb részében fúj a szél, és a semmit látjuk, esetleg az esőt és a vihart. Amitől minden jó mongol fél. Kivéve Temüdzsint, a későbbi Dzsingisz kánt. Meg Chuck Norrist, ugye. Szomorú emberek és „csend és hó és halál”. A nagy és bátor vezér, a hős harcos és szerelmes, mindenki példaképe lehet, hogy több lett volna. Országimázs, érted.

De ha a klasszikus filmes elemekhez nyúlunk, akkor sem vagyunk kijjebb a vízből. A történetből nem derül ki, kiről is van szó, ettől kicsit néha olyan zavarosak vagyunk. Történelmi film lévén egy narrátor nem ártott volna, rendesen ki lettünk volna segítve. A filmben meglévő fordulatok előkészítetlenek, és sehová sem vezetnek. Különösebb színészi alakítások sem emelik a film fényét, és a film 120 perce is néha az unalomba csap át. Hősünk állandóan csapdába esik, majd kiszabadul, 9 éves korától 20 éven át. Ez még a kisebbik gond, ha egyszer szegénykém tényleg így élt. De ez mind meg is mutatni…

Két érdemet azért ne vegyünk el a mongol-kazah-egyéb közös produkciótól. Az egyik az igyekezet. Ezerszer szívesebben nézünk egy valami céllal bíró filmet sok feneketlen társával szemben. A másik az élvezetes látványvilág. Nem mondom, a hollywoodi Trójával és társaival nyilván nem ér fel, de mégis tetszetősek a régi ruhák és szokások megelevenítései, a lovas íjászok harca a végtelen sztyeppén. Ennyiben – ha nem is sokkal – már előttünk járnak, hiszen mind tudjuk, milyen kellemetlen egy vaskályhát látni a vérszerződés magyar történelmi pillanatában Álmos vezér és társai közepette.

Mongol
színes feliratos német-kazahsztáni-orosz-mongol filmdráma, 126 perc, 2007

rendező: Sergei Bodrov
forgatókönyvíró: Sergei Bodrov, Arif Aliyev
zeneszerző: Tuomas Kantelinen

szereplők:
Tadanobu Asano (Temudjin)
Aliya (Oelun)
Tegen Ao (Charkhu)
Khulan Chuluun (Börte)

IMDb-átlag: 7.4
www.mongolmovie.com


Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés