Kritika

Keleti unalom – Keleti nyugalom-Marigold Hotel

Érdekes történet, gyönyörű helyszín, kiváló színészek és egy bájos, ám közhelyekkel alaposan megszórt film.

A film

Deborah Moggach These foolish things című műve először 2004-ben jelent meg a könyvesboltok polcain. A regényében egy csapat angol nyugdíjas úgy dönt, hogy hátralévő éveit Indiában, a festői szépségű Marigold Hotelben kívánja eltölteni. A kilátások kedvezőek, a megérkezés nagyjából zökkenőmentes, azonban az új világ rengeteg váratlan kihívást tartogat számukra. Ők pedig, ki-ki a maga sajátos módján, megpróbálják felvenni a kezdetben számukra oly idegen, keleti ritmust. Ezt a történetet vitte vászonra Keleti nyugalom címen az a John Madden, akinek többek között a Szerelmes Shakespeare és a Corelli kapitány mandolinja  rendezését is köszönhetjük.

A forgatáshoz lenyűgöző helyszínt sikerült kiválasztani. Rajasthan, fővárosa Jaipur különlegesen szép város. Sűrű, színes és mozgalmas. A ködös Albionból érkező főhőseink számára először talán kicsit túl sűrű, túl színes és túl mozgalmas is. Jobb dolguk nem lévén, legtöbben azért tétova, vagy épp ellenkezőleg, nagyon is merész felfedezőutakra indulnak. Ezeken barangolásokon a legfontosabb kérdés szokatlan módon nem a hol és a merre, hanem a hogyan és a kik. Izgalmas karakterek, kiváló színészek tálalásában keresik új életüket egy merőben új világban.

A brit színjátszás krémjét sikerült megnyerni a főbb szerepekre: Judy Dench alakítja a férjét gyászoló Evelynt, akinek a szemén keresztül bepillantást nyerünk a mikroközösség Indiában töltött hétköznapjaiba; Maggie Smith egy megkeseredett és nem enyhén rasszista hölgyet játszik, aki jószerével minden szándéka ellenére került a vártnál kissé rozogább állapotban lévő Marigold Hotel újdonsült lakóinak listájára; az Igazából szerelemből sokak számára emlékezetes Bill Nighy egy, a hotelhez hasonlóan megkopott házasság bilincsében érkezik új lakhelyére; Tom Wilkinson egy fiatalkori szerelmét kereső ex-főügyész szerepében látható, Penelopé Winton és Ronald Pickup örökifjú kalandorokként tűnnek fel; a hotel ifjú tulajdonosát pedig a Gettómilliomos sztárja, Dev Patel alakítja. Fantasztikus szereposztás. Olyan nevek, amelyek garantáltan elcipelnek a hátukon egy filmet.

Nem is a színészeken múlik, hogy a Keleti nyugalom mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ők a tőlük megszokott színvonalat hozzák. Az pedig nagyon magas. A forgatókönyv és a rendezés azonban finoman szólva kevésbé sikerült jól. Úgy tűnik, mintha Madden képtelen volna élni a rendelkezésére álló lehetőségek tömkelegével. Kiválasztott egy csodálatos helyszínt, amit a filmben végül meglepően ritkán láthatunk. Egy garmada elképesztően jó színésznek pedig közhelyes mondatok sorát adta a szájába. Ráadásul más szinteken sem spórol a meglepetésmentes fordulatokkal. Ez azonban élvezeti szempontból még mindig kevésbé zavaró, mint a brit idősek és az indiai fiatalok történetének erőltetett összekapcsolása. A kevesebb ebben az esetben talán több lett volna, mert ez a két történet ilyen formában nem igazán működik egymás mellett. A lejtő alja pedig a sokkolóan csöpögős befejezés.

Egzotikus fűszerezés, báj és klisék. A Keleti nyugalom nem merül sem mélyre és nem is emelkedik túlságosan magasba. Szerethető, ám egy egyszer megnézhető filmnél nem lett több.

A lemez (Kiss Tamás)

Az Intercom kiadványára ezúttal egyetlen kisfilm került fel bónuszanyagként, s maradéktalan párhuzamot is mutat nagyjátékfilmünkkel. Az érdekfeszítő cím (A történeten túl: fények, színek és mosolyok) által beígért indiai egzotikumból alig kapunk valamit, csupán a figyelemreméltó színészgárda hívatott néhány közhelyes gondolatot elejteni az ázsiai országról, illetve az idős generációhoz tartozó karakterek motivációiról. Mondandójukat természetesen a filmben látott képkockák illusztrálják.

Értékelés: 6/10.

Keleti nyugalom-Marigold Hotel (The Best Exotic Marigold Hotel)

színes, angol vígjáték, 124 perc, 2011

rendező: John Madden
író: Deborah Moggach
forgatókönyvíró: Ol Parker
zeneszerző: Thomas Newman
operatőr: Ben Davis
producer: Graham Broadbent, Peter Czernin
vágó: Chris Gill

szereplő(k):
Judi Dench (Evelyn)
Maggie Smith (Muriel)
Bill Nighy (Douglas)
Tom Wilkinson (Graham)
Dev Patel (Sonny)
Penelope Wilton (Jean)
Ronald Pickup (Norman Cousins)
Celia Imrie (Madge Hardcastle)
Tena Desae (Sunaina)
Lillete Dubey (Sonny anyja)

IMDb

A dvd megjelenésének dátuma: október 9.

Szinkron: magyar, angol.

Felirat: magyar, angol.

Extrák: kisfilm (A történeten túl: fények, színek és mosolyok)

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com