Kritika

Képes élménybeszámoló – Transformers 3.

Gondolom, mindenkinek megvan az a helyzet, mikor a kedves ismerős egzotikus utazásáról hazatérve fényképes élménybeszámolót tart. Az első néhány tucat képnél még tátjuk a szánkat, hogy hú meg há, a következő etapnál már alábbhagyott lelkesedéssel bólogatunk, a pár századik kép után pedig magunkban visszaküldjünk barátunkat arra a melegebb éghajlatra, ahonnan éppen érkezett… Hát a Transformers 3. utolsó órájában így voltam valahogy én is Michael Bay-jel.

Mert bizony a Transformers immáron trilógiává dagadt sorozata a vége felé haladva egyre inkább unalmasnak, közhelyesnek, dagályosnak, ésatöbbinek, ésatöbbinek tűnt a számomra. A lassacskán dagadó mellű amerikai hazafiakká váló Autobotok a lengedező csillagos-sávos lobogó alatt mentik meg a Földet a gonosz Álcák ellen, akik bizony éppen az emberiség rabszolgasorsba döntésén fáradoznak. Szerencsére az amúgy időnként kissé felkészületlen amerikai vezetés segítségére rohan ismét Sam Witwicky (Shia LaBeouf), akinek ezúttal nemcsak a bolygó, de a nagy Ő életéért (Rosie Huntington-Whiteley) is főhet a feje. Nincs persze egyedül a harcban, egy kisebb sztárcsapat található a csata mindkét oldalán. Visszatér John Torturro, aki most is üdítő színfoltként mókázza végig a filmet. Sajnos a humor, ami egyébként a sorozat sajátja, most sokkal kevésbé van jelen, mint elődeiben: a John Malkovich által életre keltett karakter, Sam főnöke sajnos erősen kiaknázatlan marad, így a film első felében hozott poénjait az események előrehaladtával már nem élvezhettük.  A gonosz csapatát ezúttal Hugo Weaving (Megatron eredeti hangja) mellett a Star Trek Spockjaként híressé lett Leonard Nimoy (Sentinel Prime eredeti hangja) erősítette, a magyar mozilátogatók azonban csak Patrick Dempsey-vel találkozhatnak, aki a sok nyálas jófiú szerep után tökéletesen hiteles az opportunista mogul bőrében. A szereplőkkel nincs is semmi baj, mindenki hozza a neki megírt formát – a gond csak az, hogy ez a forma tökéletesen egysíkú. Hogy csak egy példát emeljek ki: a jócsaj szerepében Megan Foxot váltó Rosie Huntington-Whiteley nem több, mint egy kirakatbaba, akiről egyetlen másodpercig sem hisszük el, hogy egy Sam Witwicky féle fiú nagy lelki társa lehet. Bár egy-két utalás megágyaz a hölgy átlagon felüli intelligenciájának, de a „nemakarlakelveszíteniúgyahogyakatonapapámat“ lelkizés és a magassarkúban rohangálás (ezért mondjuk járna valami elismerés, ha nem szúrnánk ki, hogy néha lapos az a magassarkú…) mégis inkább a fenti állítást támasztja alá. 154 percnyi játékidőbe talán belefért volna ennél tisztességesebb karakterábrázolás is. 154 percnyi játékidőbe talán belefért volna ennél tisztességesebb történetvezetés is. Nem egyszer fordult elő, hogy a szereplők összevissza elkóricálnak, és totál érthetetlen dolgokat csináltak (Miért cipeli magával Patrick Dempsey a Szöszit, amikor már nincs rá tovább szüksége? Hogy kerül a csajszi Megatron közelébe, hogy aztán előadjon neki egy teljesen abszurd bujtogató szöveget?)

Mégis akkor mivel sikerült kitölteni azt a bizonyos 154 percet, amit szerencsétlen mozinéző a székében volt kénytelen tölteni? Megaszuper látvánnyal. Mert arra bizony nem lehet panasz. Fantasztikus technikai megoldások, csodálatosan komponált látványképek, sokszor – sajnos – szinte követhetetlen akciók. A film látványtervezőknek kötelező, a többiek azonban attól tartok, be fognak sokkalni Michael Bay képes élménybeszámolójától – jó sztori és izgalmas szereplők nélkül ugyanis nehéz fenntartani a figyelmet csak színes képekkel…


Transformers 3. (Transformers: Dark of the Moon)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 154 perc, 2011 (16)

rendező: Michael Bay
forgatókönyvíró: Ehren Kruger
zeneszerző: Steve Jablonsky
operatőr: Amir M. Mokri
producer: Don Murphy, Ian Bryce, Tom DeSanto, Lorenzo di Bonaventura
executive producer: Michael Bay
vágó: Roger Barton, William Goldenberg, Joel Negron

szereplők:
Shia LaBeouf (Sam Witwicky)
Rosie Huntington-Whiteley (Carly)
Peter Cullen (Optimus Prime hangja)
Josh Duhamel (William Lennox)
Hugo Weaving (Megatron eredeti hangja)
Leonard Nimoy (Sentinel Prime eredeti hangja)
John Malkovich (Bruce)
Patrick Dempsey (Dylan)
Frances McDormand (Marissa Faireborn)
John Torturro (Simons)

szinkronhang:
Markovics Tamás (Sam Witwicky magyar hangja)
Balsai Mónika (Carly magyar hangja)
Szélyes Imre (Optimus Prime magyar hangja)
Hujber Ferenc (William Lennox magyar hangja)
Borbiczky Ferenc (Megatron magyar hangja)

IMDb-átlag: 7,3
www.transformersmovie.com

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com