Kritika

Képregényhős a múltból – Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

Amerika Kapitány karaktere a második világháború idején született. Kellett akkoriban egy hazafias képregényhős, egy propagandafigura, aki szítja egy kicsit a háborús tüzet és a büszke amerikai öntudatot a fiatalok lelkében. Nyilvánvaló, hogy ez önmagában kevés lenne a mai közönségnek – alaposan újra kellett gondolni a már több, mint 70 éves karakter eredettörténetét.

A „fiatalítás” részben sikerrel járt, de összességében mégis inkább kudarc a végeredmény. Sikerült Amerika Kapitány személyét, fejlődését, hőssé válását érdekessé tenni: a film első fele igazán jól sikerült. Egyáltalán nem szimpla, egyenes az útja a vézna, lelkes, hazafias kölyöknek a sorozóbiztosoktól a szuperhősképző laboratóriumon át a világ megmentéséig. Ebben a szakaszban a címszereplő Chris Evans mellett a nem mindennapi női figurát alakító Hayley Atwell, a kedves tudós, Stanley Tucci, nem mellesleg pedig Tommy Lee Jones jutnak főleg szóhoz – az, hogy a filmnek ezen része több, mint élvezhető, az ő sziporkázásuknak köszönhető. Jól megágyaz a karaktereknek, hangulatos, humoros, de emellett van benne dráma, és tele van apró csavarokkal is.

Onnantól azonban, hogy hősünk mégis a frontra (vagyis inkább amögé) kerül, rohamosan válik egyre gyengébbé a mozi. Az eddigi mellékszereplők háttérbe vonulnak, cserébe egy keménylegényekből álló alakulatot kap maga mellé a Kapitány – sajnos azonban ezek, a háborúsfilmekben szokásos ágyútöltelék-karakterek színvonalát érik csak el. Igyekeztek mindegyiknek valami egyedi vonást adni, de ez csak külsőségekben sikerült, ettől még teljesen jellegtelenek.

Mint ahogy egyébként az ellenfelek is azok. Legalább a világháborús filmek kedvelőit meg lehetett volna nyerni azzal, ha „valódi” tankok, történelmi harceszközök között zúz a hatalmas erővel, nagy lélekkel és mindennek ellenálló pajzzsal rendelkező kapitány, ezt azonban nem merték bevállalni az alkotók. A bajszos diktátor helyett így egy vörösfejű, szintén szupererővel rendelkező ellenfele van, aki nem a nácik, hanem a Hydrák vezére. A hydra-katonák – nyilván, hogy a gyerekek is megnézhessék a filmet, illetve hogy a naiv főhős se kapjon morális sokkot, ha kinyír egyet-egyet közülük – arctalanok, és abból látszik, hogy pont dupla olyan gonoszak, mint a nácik, hogy két kézzel lendítenek „Heil!…” köszöntést. Szintén a korhatárra való tekintettel olyan fegyverekkel rendelkeznek, ami kék párává változtatja ellenségeiket – így nem kellett bajlódni az alkotóknak holmi vérrel meg halottakkal, ami pedig egy második világháborúban zajló filmnél eléggé elkerülhetetlen.

Mindehhez vegyük hozzá, hogy borzasztóan ellaposodik a történet, innentől már erőltetett meglepetéseket sem hoz, valamint hogy az elkapkodott akciójelenetek sem okoznak sok élvezetet, a beharangozott 3D pedig csak konvertált, és máris beírhatjuk az Amerika Kapitányt az elfuserált képregényfilmek sorába.

Azért, hogy ne írjuk le teljesen a műfajt, kapunk néhány ízelítő jelenetet a jövőre megjelenő Avengers-filmből (amely csoportnak, mint tudjuk, tagja Amerika Kapitány is) – ez a kedvcsináló pedig elég meggyőző. Kíváncsi vagyok, mit lehet kihozni ebből a szereplőből mai környezetben – elképzelhető ugyanis, hogy csak a második világháborús (pontosabban annak is a tündérmesésített változata) háttér teszi olyan semmitmondóvá ezt filmet. A Becstelen Brigantyk bebizonyította, hogy lehet a nácik irtásáról nagyon mai filmet csinálni, dögös és laza hősökkel – de az Amerika Kapitánynak ez egyáltalán nem sikerült.

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (Captain America: The First Avenger)

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 125 perc, 2011

rendező: Joe Johnston
forgatókönyvíró: Christopher Markus, Stephen McFeely
operatőr: Shelly Johnson
producer: Kevin Feige
vágó: Robert Dalva, Jeffrey Ford, Michael McCusker

szereplő(k):
Chris Evans (Steve Rogers)
Hugo Weaving (Johann Schmidt)
Dominic Cooper (Howard Stark)
Tommy Lee Jones (Chester Phillips)
Stanley Tucci (Abraham Erskine)
Hayley Atwell (Peggy Carter)
Natalie Dormer (Private Lorraine)
Sebastian Stan (James ‘Bucky’ Barnes)
Richard Armitage (Heinz Kruger)

szinkronhang:
Zámbori Soma (Steve Rogers)
Rosta Sándor (Johann Schmidt)
Simon Kornél (Howard Stark)
Rajhona Ádám (Chester Phillips)

http://captainamerica.marvel.com/

Imdb

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com