Kritika

Bűnbakvadász – Kiadatás

kiadatás1A Kiadatás tipikus példája azon filmeknek, amelyek miatt a békés amerikai (vagy nem amerikai) állampolgár fél a muszlimoktól. Még szerencse, hogy Gavin Hood  rendező nem hagyja ennyiben a dolgot, és bedob egy másik klisét is: jól odamond  az öntelt amerikai vezetésnek. Hogy a film mégis nézhető, a pontos alakításoknak és a nem várt csavarnak köszönhető.

Merényletet követnek el egy észak-afrikai városban Abasi Fawal (Yigal Naor), a terrorizmussal gyanúsított személyeket befogadó börtön igazagatója ellen. Az akcióba hiba csúszik, és a célszemély helyett megannyi helyi mellett egy amerikai is meghal. A bűnbakot keresve a CIA áttételes bizonyítékok alapján letartóztat egy az államokban élő egyiptomi származású férfit (Omar Metwally), akit Fawal gondjaira bízva egy CIA ügynök (Jake Gyllenhaal) felügyelete mellett kezdenek vallatni. Miközben a vallatók céljai között egyre nyilvánvalóbbá válik az ellentét, odahaza a férfi terhes felesége (Reese Witherspoon) elkezd nyomozni férje eltűnésének ügyében.

A megannyi szálon futó történet megkísérli bemutatni az események hatását valamennyi szereplő életére, éppen emiatt a karakterek egy-egy vonásnál alaposabb megrajzolása lehetetlenné válik. A biztos kezű felvázolás és a színészek ennek megfelelően adagolt alakítása azonban pont elég ahhoz, hogy valamennyi fél motivációjába bepillanthassunk. Az amerikai oldalon Meryl Streep Az ördög Pradát viselben csiszolt modorban hozza meggyőzően a hatalom emberét. A jófiúkat Jake Gyllenhaal képviseli – megszokott kutyapillantásához ezúttal eszköztelen játék szegődik –, pontosan annyi, amennyit a szerep megkíván. Az arab ligában Yidal Naor nagyszerűen alakítja az értékeihez mereven ragaszkodó apát és vezetőt, aki eredménytelenül száll szembe mind lányával – Zineb Oukach harmatos szépsége több, mint közhelyes –, mind a terrorizmussal – Mohammed Khouas sem árnyalja tovább a sztereotípiákat. A nem-minden-muzulmán-terrorista szerepében Omar Metwallyt láthatjuk, aki csak néhány pillanatra képes térbe helyezni a szinte mindvégig egydimenziós karakterét. A gárda legerősebb alakítását a Reese WitherspoonPeter Sarsgaard kettős hozza: a valódi dráma a hideg fényekkel – Dion Beebe kiváló operatőri munkája – megvilágított amerikai irodákban játszódik le a két színész hiteles tolmácsolásában.

kiadatás

Az alakítások mellett a film másik erőssége a történetmesélésben rejlik. Egymással látszólag párhuzamosan futó szálakon követhetjük végig az eseményekben résztvevő szereplők életét – sokáig értetlenül állva az érdektelennek tűnő motívumok előtt. A film végén azonban egy helyes kis Barba-trükkel az öncélúnak ható mozzanatok is a helyükre kerülnek – megmentve a filmet attól, hogy a moziból kilépve azonnal a feledés homályába vesszen.

Bár Gavin Hood minden oldal álláspontját megkísérli bemutatni, a film csendes hősei nem képesek ellensúlyozni a hangos kirohanást az amerikai önkény és az iszlám fundamentalizmus ellen – így a film sok minden lehet, csak objektív nem. Persze nem is feladata, hogy az legyen – de véleményem szerint összességében jót tett volna neki egy leheletnyi távolságtartás a manipulatív felhang helyett.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya