Kritika

Kínai Hollywood – A sas és a sárkány

Minden idők legdrágább kínai filmje A sas és a sárkány – de sajnos közel sem a legjobb. A hollywoodias ízekkel átszőtt nagyszabású, de dögunalmas történelmi filmet néhány látványosabb akciójelenet menti attól a kudarctól, amiért többek között John Cusack, Adrien Brody és Jackien Chan ripacskodó játéka a felelős.

A pekingi állami filmes és televíziós alap első támogatott filmje egy egészen izgalmas, valós történeten alapszik. Licsien városában sok szőke, kék és zöld szemű kínai él – Homer Dubs, az Oxfordi Egyetem ókori kínai történelmet oktató professzora erre a jelenségre kereste a választ. Szerinte a különös kinézetű helyiek Marcus Crassus i.e 53-ban Carrhae-nál vereséget szenvedett egykori seregének utódaitól származnak. A győztes párthusok a foglyul ejtett légiósokat a mai Üzbegisztán területére hurcolták, majd eladták a hunoknak. A katonák a kínaiak és hunok közt i.e. 36-ban vívott háborút követően építették fel a várost, melynek kínai átírása Alexandriának felel meg. A sokáig csak legendaként, de ma már DNS vizsgálatokkal is alátámasztott történet kétségkívül remek alapanyag, amiből parádés film készülhetett volna.

Sajnos azonban a rendezésért is felelős Daniel Lee képtelen volt a fentieknél nagyobb mélységben elmesélni a történetet, mely így nem lett több az akciójeleneteket lazán összekötő malternél. A légiós Lucius (John Cusack) a Góbi-sivatagban menedéket és támogatást kap Huo Antól (Jackie Chan), cserébe segít felépíteni a várost. Szükség is van a megerősített falakra, hisz a Lucius nyomában lévő korrupt Tiberius (Adrien Brody) saját keleti birodalmat akar építeni. A becsületről, hűségről és barátságról szőtt mese egy kalendárium közhelyeinek szintjén mozog és sajnos sokkal inkább tekinthető a kínai filmkészítés propaganda prospektusának, mintsem átgondolt és elmélyült mestermunkának.

maxresdefault

Aki valamennyire rálát Kína jelenlegi helyzetére és kultúrpolitikájára, tisztán láthatja, hogy A sas és a sárkány remekül illeszkedik a heroikus múlt példázataival kondicionáló történelmi művek sorába, melyekkel engedelmes kínai polgárok nevelhetők. Persze lehet ez belügy – Kína évezredek óta így működik, tulajdonképpen mindegy is, hogy a párt vagy a császár határozza meg a követendő példát –, de abban a pillanatban, hogy Hollywood talált egy rést a Nagy Falon, hogy egy hatalmas piacra tehesse be a lábát, már komolyan el kell gondolkoznunk, hogy milyen ára van az opportunizmusnak.

Nemzetközi – bár szerepvállalásaik miatt egyre lejjebb csúszó – szupersztárok, John Cusack és Adrien Brody adták a nevüket ehhez az ízlésficamhoz, mely szemlátomást a legrosszabb hollywoodi hagyományokat tette magáévá.

Iparosok, akik kiszolgálják egy milliárdos piac igényeit?

Talán. Kétségkívül nagy megtiszteltetés lehet Jackie Channel egy kínai produkcióban együtt dolgozni, sajnos azonban a művet producerként is jegyző harcművész egyre szentimentálisabb. A sas és a sárkány túl is megy minden határon, érzelgős a végtelenségig, Cusack-nek nem is nagyon jutott más, mint melodramatikusan szenvedni. Talán nem lenne ennyire tenyérbemászó a dolog, ha a Henry Lai tökéletesen együgyű zenéje nem kúszna mindig elő, amikor épp valami meghatót vagy lelkesítőt mond valamelyik karakter. A zenehasználat egyébként egyértelműen az egész film a legbotrányosabb része: nehéz eldönteni, hogy az idiótán lekevert dallamok vagy a római légiónak a magyar rádió férfikarát is megszégyenítő kórusműve veri ki előbb a biztosítékot.

Sajnos a negatívumok sora itt nem ért véget, a használhatatlan színészi játék – és persze a szutyok magyar szinkron – eltörpül a film dramaturgiai hiányosságai mellett. Sokszor azt se tudni, mi miért történik, eszméletlen nehéz megkülönböztetni az egyes feleket és helyszíneket, a fordulatok pedig teljesen esetlegesek.

De hogy ne csak a rosszra fókuszáljunk, van néhány aprócska erénye is a filmnek.

Jackie Chan 62 évesen is tiniket megszégyenítő kondiban van: az akciók a filmjeiben megszokott színvonalúak – jó kis bunyók feledtetik velünk Daniel Lee bűneit. A film másik erénye a város építésének bemutatása – kifejezetten érdekes megfigyelni, hogy több mint kétezer éve milyen módszerekkel dolgoztak a rómaiak, kár hogy az alkotók nem inkább egy dokumentumfilmbe ölték az energiájukat, sokkal jobban jártunk volna vele mi is…

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com