Kritika

Kinek szól a mese? – Salamon király kalandjai

Végre ismét egészestés magyar animáció a mozikban! Salamon király élete a jobbnál jobb sztorik ihletője, ehhez nyúltak a Salamon király kalandjai alkotói is, mikor Izrael bölcs uralkodójának fejlődéstörténetét mesélték el a legkisebb korosztály számára is élvezhető formában. 

Az izraeli-magyar koprodukcióban készült mese előzetese kifejezetten a legapróbbakra fókuszált, pedig nem csak számukra lehet érdekes ez a gyerekeknek komoly tanulságokat tartogató film. Salamon (Nagy Ervin) tehetséges, ám mihaszna király – beszél az állatok nyelvén, de ezt inkább csintalanságra használja. Amikor leendő arája, Sába királynője (Bogdányi Titanilla) a városba érkezik, apja bosszúszomjas ellensége egy démont szabadít az emberekre. Salamonnak fel kell nőnie végre, és rókája (Csöre Gábor) és egy ismeretlen hercegnő (Pálmai Anna) segítségével meg kell állítania a pusztítást.

Nagyon ritkán készül egészestés magyar animáció, így – még ha koprodukcióban is születik – meg kell becsülni.

A nemzetközi viszonylatban nem olyan nagy, 800 millió forintos költségvetésből készült filmet a Babart is jegyző belga Albert Hanan Kaminski rendezte, de a forgatókönyvírást már hazánk fia, Böszörményi Gyula, az animációs rendezést pedig Pálfi Zsolt vállalta magára.

A József Attila-díjas Böszörményi Gyulát – bár az Űrgammákkal és az Álomlátókkal már letette a névjegyét az ifjúsági filmek világában is – elsősorban a könyvbarátok ismerhetik, meseregénysorozata, a Gergő könyvek óriási népszerűségnek örvendnek, számos díjat és a közönség szeretetét is magukénak tudhatják. Forgatókönyvíróként közel tíz év után tért vissza, és nem is akárhogyan:

a Salamon király kalandjai egy percig sem engedi lankadni a néző figyelmét, igazi akciómese ez, ahol egyik kalandból a másikba csöppenünk.

Nem kell azonban túlságosan hátborzongató történésekre gondolni: a mese az óvódás-kisiskolás korosztálynak lehet izgalmas, közlésformája inkább a kisebbeket, gondolatisága azonban már a nagyobbakat is lekötheti. Ebben érzem a film egyik gyengeségét – mintha nem lenne teljesen egyértelmű, kinek is szól ez a mese, a Salamon szárnysegédjét alakító – a felnőttek számára szinte garantáltan fojtanivaló – róka sokszor egészen a legapróbbak nyelvén beszél, míg a felelősségvállalás, a szerelem, a bosszú, olyan témák, melyhez azért egy picit nagyobbnak kell már lenni.

 

 

 

 

 

Pálfi Zsolt munkájára ugyancsak érdemes odafigyelnünk, vele legutóbb a Lengemesék kapcsán találkoztunk – ott már bizonyította, hogy mind a látvány, mind a mondanivaló szintjén érti a gyerekek nyelvét. A látványra ezúttal szintén nem lehet panasz, a filmet beharangozó első hírek egyenesen Disneyt emlegették ennek kapcsán. Tény, hogy a Salamon király kalandjai kapcsán beugorhatnak a stúdió ezredfordulón készült olyan meséi, mint a Herkules, az Eszeveszett birodalom vagy az Atlantisz – Az elveszett birodalom, de azért ez mégsem ugyanaz.

Olvasd el Pálfi Zsolttal a Lengemesék kapcsán készített interjúnkat is!

A jellegzetes képi világ sok-sok humor forrása – szellemes, ahogy az alkotók reflektálnak korunk olyan jelenségeire egy-egy kikacsintás formájában, mint amilyen például a közösségi média vagy az online társkeresés.

A szereplőknek Nagy Ervin, Csöre Gábor, Pálmai Anna, Schneider Zoltán, Bogdányi Titanilla, Szacsvay László és Esztergályos Cecília kölcsönzik a hangjukat – ezen a téren sem mindig éreztem a mesét kereknek, Csöre Gábor biztosan túltolta a rókát, de időnként Nagy Ervin is az élvezhetőség határán táncolt. Mindez azonban mit sem von le annak értékéből, hogy érdemes magyar animáció került a mozikba, melyre bátran elvihetjük a gyerekeinket – mert szellemes, szépen kivitelezett és követendő példát állít a kicsik elé.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com