Kritika

Tipikus buktatók – Kingsman: Az aranykör

Az idei év egyik legjobban várt folytatása volt a Kingsman: Az aranykör. Matthew Vaughn képes volt élvezetesen lehúzni még egy bőrt a témáról, de sajnos nem tudta elkerülni a második részek tipikus buktatóit. 

Kingsman – A titkos szolgálat 2015 egyik legfrissebb, legszellemesebb akcióvígjátéka volt egy olyan felejthetetlen erőszakszekvenciával, amit nem sok rendező mert volna bevállalni. Annyira imádtuk, hogy egy egész hetet szenteltünk a filmnek – a folytatásnak pont 141 percet szabad csak, utána gyorsan el is felejthetjük, amit láttunk. Kicsit túl sok is ez a játékidő, kicsit feszesebbre vehette volna a mesét a Jean Goldmannal közösen író Vaughn – de ennyi szereplőt talán nem lett volna könnyű mozgatnia egy rövidebb moziban.

Vaughn azzal indít, hogy egy laza mozdulattal megsemmisíti a Kingsmant, a megmaradt csapat – Töki (Taron Egerton) és Merlin (Mark Strong) – kénytelen az amcsikhoz fordulni erősítésért. A fél film azzal megy el, hogy megnézzük, milyen az, ha az amerikaiak szerveznek titkos kémbázist, a poénok nagy része fakad abból, hogy az angol és amerikai kémszervezet közti különbségeket listázzák az alkotók. A jenkik csapatát Champagne (Jeff Bridges), Ginger (Halle Berry), Tequila (Channing Tatum) és Whiskey (Pedro Pascal) erősítik, akivel pedig fel kell venniük a küzdelmet, a szépséges drogbáró, Poppy Adams (Julianne Moore). Sok ütős akció során sikerül leszámolni a hölggyel, aki előszeretettel küldi húsdarálóba ellenségeit – közel sem olyan sokkolóan, mint amilyen az első rész már említett aprítása volt. Ennek ellenére nem panaszkodnék az akcióra – különösen a film nyitószekvenciája üt nagyot: most sem fukarkodtak a készítők a látványos bunyókkal.

Azonban az egész film csak egy kellemes utánérzése a már látottaknak,

semmi igazán eredetit nem tapasztalunk, a poénok rendszerint ülnek, de már csak régi jó ismerősökként tudjuk őket üdvözölni. Az új szereplők – lévén annyian vannak – nem kapnak igazán nagy játékteret, és ennél fogva nem is tudjuk őket igazán megkedvelni. Néhány poén – ennyi jut nekik. Sajnos még ennyit se tudott kihozni szerepéből a teljesen értelmetlenül kameózó Elton John, aki egyszerűen egy percig sem tud hitelesen jelen lenni a vásznon.

Kérdés: mi szükség volt erre a sztárparádéra? Kevesebb, jól kidolgozott karakterrel és némi eredetiséggel sokkal többet kínált volna ez a folytatás, amiről azonban nem jelenthetjük ki, hogy teljesen felesleges lenne. A nosztalgia érzését, az egyszeri könnyed szórakoztatást hozza a Kingsman: Az aranykör – kár, hogy mindez nem méltó a zseniális első epizódhoz.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya