Kritika

Kínos komédia – Moliére

Laurant Tirard komédiája Moliéreről közel sem a nagy előd szintjén hozza a kötelező vígjátéki fordulatokat. A kifogástalan díszletek és kosztümök sem tudják eltakarni a film felszínességét és a színészek sablonos játékát.

A történet szerint Jean-Baptiste Poquelint, alias Moliére-t (Romain Duris) börtönbe vetik hitelezői, mivel a színésztársulatával előadott drámák teljes csődnek bizonyulnak. Innen egy titokzatos úr, Monsieur Jourdain (Fabrice Luchini) hozza ki, és hamar kiderül, hogy nem teljesen önzetlenül. Moliére Tartuffe néven házitanítóként marad a háznál, valódi feladata azonban, hogy Jourdaint (Laura Morante) betanítsa egy színdarab eljátszására, mellyel elcsavarhatja a kacér márkinő, Célimene (Ludivine Sagnier) fejét. Ebben segítségére van egy élősködő „barát”, Dorant (Edouard Baer) is. Mindeközben a tanító és Jourdainné összeszűrik a levet… A rendkívül fordulatos cselekmény számtalan lehetőséget adna a helyzetkomikum kihasználására, ám ez csak a legritkábban sikerül. Így azonban nem lehet megbocsátani a figurák – a felszarvazott férj, a behízelgő modorú dzsentri, a magányos és érzelgős feleség stb. – leegyszerűsített jellemét, egydimenziós mivoltát. A néző próbálja követni az eseményeket, és eközben egyre kínosabban érzi magát, ahogy önfeledten komédiázó színészek játéka helyett mintha egy elmegyógyintézet mindennapjait látná. Fura fazonok, akik görcsösen próbálnak nevettetni, de az ember inkább csak szánalmat érez. Szintén tévedés a Moliére belső vívódásait bemutató cselekményszál. A zseniális komédiás mindenáron drámát akar írni és eljátszani, mert az az igazán komoly műfaj, pedig lám, mennyi érzék és tehetség kell ahhoz, hogy valakiből jó komikus lehessen. Körülbelül ez lenne a tanulság, ám mindezt olyan szájbarágósan kapjuk, olyan direktbe, hogy képtelenség komolyan venni. Látszólag minden együtt van két óra önfeledt szórakozáshoz a jó színészektől kezdve a fordulatos történeten át a kiváló díszletekig. Az egész így együtt azonban mégsem működik. Tirard számos elemet átvett Moliére művekből, de azok szellemiségét, könnyed humorát nem sikerült megragadnia, így az egész alkotás igencsak erőltetettre sikeredett. Legközelebb érdemes lenne drámával próbálkozni.

Moliére
színes, feliratos, francia vígjáték, 120 perc, 2007

rendező: Laurent Tirard
forgatókönyvíró: Laurent Tirard, Grégoire Vigneron
zeneszerző: Frédéric Talgorn
operatőr: Gilles Henry
producer: Olivier Delbosc, Marc Missonnier
vágó: Valérie Deseine

szereplők:
Romain Duris (Jean-Baptiste Poquelin dit Moliere)
Fabrice Luchini (M. Jourdain)
Laura Morante (Elmire Jourdain)
Edouard Baer (Dorante)
Ludivine Sagnier (Célimene)
Fanny Valette (Henriette Jourdain)
Luc Tremblais (Gros-René)

IMDb
www.moliere-lefilm.com

Avatar

sergoandras

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya