Kritika

Kínos mozikaland – Szex az ex után

my-awkward-sexual-adventure-300-thumb-300xauto-37036
Hát kínosnak kínos… A film eredeti címe szerint (My Awkward Sexual Adventure) egy kínos szex kalandot ígér, de a film sajnos csak a kínos terén teljesít, kalandosnak viszont annyira lesz kalandos, mint egy edényvásárral összekötött buszkirándulás. Sean Garrity filmje tipikusan az a romkom, amit az ember egyszer megnéz, aztán örökre elfelejt.

Már a nyitójelenetben fény derül a főhős, Jordan (Jonas Chernick) problémájára: nem jó az ágyban. Barátnője rendszeresen elalszik szeretkezés közben. A fenti problémából kifolyólag a lány rémülten menekül Jordan házassági ajánlatára. A reakcióján nem csodálkozunk, nehéz bármi vonzót találni ebben az ügyefogyott winnipegi könyvelőben, aki a zoknijait is lezárható fóliában csomagolja be a bőröndbe. Jordan tehát fogja ezt a gondosan összecsomagolt bőröndöt, és elindul Torontóba, hogy nőfaló barátjától kérjen segítséget. Vajon sikerül-e lúzerünknek egy hét alatt lepedőakrobatává avanzsálnia?

Eddig ismerős a történet? Mint várható, Jordannak csajozási kísérletei során sikerül párszor megaláznia magát, de a történet a továbbiakban sem tartogat sok meglepetést. Maximum annyit, hogy a nőfaló barát (Vik Sahay) szerelmbe esik, így nem ő, hanem egy aranyszívű sztriptíztáncosnő lesz Jordan „szex-Yodája”. Julia (Emily Hampshire) megsajnálja a bárban magát hullarészegre ivó szerencsétlent, és engedi, hogy a fiú a kanapéján töltse az éjszakát. Pont kapóra jön, hogy a lány meg a pénzügyekhez analfabéta legalább annyira, mint Jordan a lepedőmutatványokhoz, így egyességet kötnek: a könyvelő kisegíti a sztrippert, a sztripper a könyvelőt…

arts_film6

A forgatókönyvet a főhőst alakító Jonas Chernick írta, és a történet nem csak a végkifejlet szempontjából nem okoz meglepetést – vajon összejön-e ez a két olyannyira ellentétes főszereplő? –, de sajnos komédiának is közepes. Ez főleg azután okoz csalódást, hogy a film az előzetesben úgy reklámozta magát, mint minden idők legviccesebb kanadai szexvígjátéka… Vagy a hangsúly a kanadain lenne? Sajnos a dialógok egyáltalán nem átütőek, és a poénok legtöbbje is előre kitalálható, hacsak valaki nem most látja élete első romkomját. Pedig a színészi alakításokkal nincs baj, főleg a táncosnőt alakító Emily Hampshirenek sikerül némi életet lehelnie ebbe a poénok terén lagymatag vígjátékba.

92853229

Az olyan mellékszereplők, mint a szexmániás haver, a cseszegető munkatárs, az idegesítő anyuka sem túl eredeti figurák. A forgatókönyv történetszövésében mutat némi újat: az exbarátnő nem tűnik el végleg a képből, hanem az ő kétségbeesett szexhajhászásának is tanúi lehetünk. Ezzel az alkotók vagy az ő karakterét próbálták elmélyíteni (már majdnem megsajnáljuk), vagy így a plusz szereplővel könnyebb volt bővíteni a szexjelenetek katalógusát.

Amiben ez a film látványosan eltér egy szokásos romkomtól, hogy nem riad vissza az explicit szexuális tartalomtól. Ritmusos időközönként felbukkan egy-egy mell vagy a csak pucéron mászkáló szomszéd intim testrésze, a sárgadinnyés jelenet pedig már egy szoftpornóba is beillik. Ami nagyon hiányzik, az a valódi szenvedély. Nézni a filmet kicsit olyan érzés, mintha a Cosmo „Hogyan legyünk szexik” top 5 tippjét olvasnánk. Jordan története így egy felejthető numera marad.

Avatar

Simor Eszter

Egyszer egy tanárom azt írta valahol, hogy „mezei kritikus” bárkiből lehet. Az ELTE média szakán tanítják a kritikaírást, utána már csak egy kis kultúra kellene a véleményalkotáshoz. Ezek szerint a média szak elvégzése után mezei kritikusnak talán már nevezhetem magam, most egy kis kultúrát igyekszem magamra szedni. Talán egyszer leszek igazi újságíró is.

Filmek: Az abszolút kedvencek nálam a dánok. Főként Lars von Trier, Anders Thomas Jensen, Susanne Bier, Lone Scherfig, de bármi, amit a dogma mozgalom követett el, vagy amiben Mads Mikkelsen szerepel. A „legek” közül Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick és Tarr Béla. Új kedvenc Ulrich Seidl. Mostanában az emberi lélek legmélyebb bugyraiba hatoló, metafizikai kérdéseket boncolgató filmek vagy a „háromzsebkendős” melodrámák.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya