Kritika

Kínunkban röhögünk – Szinglik éjszakája

Sas Tamás nálunk az ügyeletes tingli-tangli rendező. Vannak jó (szó szerint) pillanatai (mint Hernádi és Szacsvay kettőse az S.O.S. finisében, vagy Scherer Péter egy-egy beszólása a jelen alkotásban), de alapjába véve az utóbbi években készített filmjei csapnivalók. A Szinglik éjszakája sem kivétel ez alól.

Pedig minden adott lenne hozzá. Tehetséges színészgárda, egy nem teljesen reménytelen sztori, sőt, még pénz is – a végeredmény mégis kínosan vacak. Miért van ez? Ez a film állatorvosi lova lehetne a magyar műfajifilm gyermekbetegségeinek. Hogy csak néhány példát ragadjak ki: a párbeszédek természetellenesek, a reklámdömping idegesítő, a karakterek kidolgozatlanok, a betétdalról – amit a négy főszereplőnő követ el – meg csak nyomdafestéket nem tűrően tudnék nyilatkozni. Ami pedig az egyik szép színésznő meztelen mellbimbójának felvillantását illeti, hát az bizony kimeríti az olcsó hatásvadászat fogalmát.

A történettel nem is lenne komoly baj: Juli (Hámori Gabriella) éppen férjhez menni készül, de a legendás családi gyűrűt egy piti tolvaj (Karácsonyi Zoltán) lenyúlja a szintén nősülni készülő főnöke (Seress Zoltán) kedvéért. A barátnők (Szávai Viktória, Nagy Ilona, Gallusz Nikolett) egy állandóan éhes taxisofőr (Scherer Péter) segítségével erednek a bűnöző nyomába.

A kivitelezés már annál több kivánnivalót hagy maga után. Miközben máskor igazán emlékezetes alakításokat nyújtó színészek vannak a vásznon (nem kell elsoroljam, hányszor láttuk brillírozni Scherer Pétert, Hámori Gabriellát, Seress Zoltán vagy például a menyasszony anyjának mellékszerepében feltűnő Tordai Terit), semmi olyan nem történik, ami miatt érdemes lenne bemennünk a moziba. A poénok gyermetegek, a jobbak pedig már lejáratottak, hogy csak a milliószor látott, a hősök színházi előadásba csöppennek helyzetet emlegessem fel. Az egész film össze van csapva, mintha csak egy erőtlen brainstormingot látnánk, amit elfelejtettek megszűrni az alkotók, mielőtt egymás hegyére hányták az ötleteket.

Szinglik éjszakája
színes, magyar játékfilm, 95 perc, 2009

rendező: Sas Tamás
forgatókönyvíró: Kovács M. András, Szajki Péter, Zsigmond Nóra
zeneszerző: Bende János
operatőr: Miklauzic Márton
díszlettervező: Gárdonyi László
jelmeztervező: Breckl János
producer: Cirkó József, Dér Tamás
executive producer: Pusztai Rea
gyártásvezető: Baló Sándor

szereplők:
Hámori Gabriella (Juli)
Nagy Ilona (Edit)
Szávai Viktória (Adrienn)
Gallusz Nikolett (Zsófi)
Karácsonyi Zoltán (Róka)
Seress Zoltán (Zsé)
Hevér Gábor (Torony)
Scherer Péter (taxis)
Kolovratnik Krisztián (Levi)
Korda György (póker játékos)
Gubík Ági (Andi)
Tordai Teri (Gyöngyi)
Vándor Éva (Mrs. Alvey)
Gyuriska János (Török)
Szabó Margaréta
Görög László

IMDb-átlag: tőlem egy négyest kapott…

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!