Kritika

Döcögős tolvajtempó – Kipörgetve

A Halálos iramban farvizén elevickélő filmek sora újabb taggal lett gazdagabb. A Kipörgetve ugyan nem sokban hasonlít a legnépszerűbb autós szériára, de egyértelműen a lepattanó rajongókra megy rá.

Persze kicsit igazságtalan minden akciófilmet, amiben négykerekű gépszekerek igyekeznek legyorsulni egymást, a Halálos irambannal párhuzamba állítani. Azonban mikor egy film nem is akar többet állítani magáról, mint hogy „gyors autók, jó csajok és család”, akkor az összehasonlítás elkerülhetetlenné válik.

A főszerepben található két testvér, Andrew és Gareth (Scott Eastwood és Freddie Thorp) autólopással keresik meg a betevőt. Ők azok a fajta tolvajok, akik kötéllel a lábukhoz rögzítve ugranak le hidakról és bátran zúznak szét bármilyen járművet, ha ez segíti őket céljuk elérésében. Közben persze folyamatosan ugratják egymást, hiszen laza csávók ők – ha nem ez lenne a munkájuk, feltehetően férfi alsónemű-modellek lennének. Egyik melójuk során azonban a rossz emberrel húznak ujjat, és hamarosan két gengszterfőnök viszályának kellős közepén találják magukat. Mi tehát a megoldás? Átverni mindenkit és elhúzni a szajréval.

A francia produkció Pierre Morel (Elrabolva, B13 – A bűnös negyed) produceri felügyelete alatt készült, és többnyire angol nyelven játszó színészek töltik be a szerepeket. Cél tehát a nemzetközi piac minél nagyobb elérése. Erre vajmi kevés esélye van a filmnek, ugyanis

semmi kiugró új fejlesztés nincs a kasznijában, amit fel tudna mutatni.

Bár a történet néhol igyekszik fordulatos lenni, a csavaroknak semmi értelmük nincs, ha picit is belegondolunk. Ha már okosnak akar látszani a film, illett volna kitalálni rendesen a ki-kivel van kapcsolatokat, mert a végére egy hatalmas kérdőjellel leszünk csak gazdagabbak.

Már a film első tizenöt percében felvázolják nekünk a konfliktust, de az utolsó 20 percig várnak a nagy heisttel. A köztes időt lézengéssel és a karakterek ide-oda ténfergésével, szerelmi életével töltik ki. A női alakok nem emelkednek túl a biodíszlet-funkción, a fókusz egyértelműen a két srácon van, akik a jellegtelenségi versenyen igen szoros eredményt érnének el. Scott Eastwood még mindig nem győzött meg minket arról, hogy karizmatikus színész. A távolba révedő, kigyúrt, hideg profi figuráját teljesen sótlanul hozza, míg a testvérét játszó Freddie Thorp valamennyi élettel tölt meg egy hasonlóan sablonos, nagydumás figurát.

Na, de milyenek az autós részek? Hiszen nyilván ez érdekel mindenkit. A válasz csupán annyi: elfogadhatóak. Nagy pech a Kipörgetve számra, hogy egy héttel korábban mutatták be a Nyomd, bébi, nyomd!-ot, ami rendesen odatette magát autós üldözések terén. A francia film csupán a korrekt szintig képes eljutni. Egy-két helyen látványos, többször a remegő kamera miatt alig látható és közben teljesen fantáziátlan. A film nagy húzóereje az kívánt lenni, hogy

a modern sportkocsik helyett a ’60-as és ’70-es évek klasszikus európai járműremekeit csodálhatjuk meg akció közben.

Ez azonban a külcsínen kívül semmit sem számít, mert nincsenek szép totálok, melyben a kocsikat akció közben mutatnák, csupán darabos, tempósnak hazudott vágás, mely inkább elvesz az élményből.

A legnagyobb baj talán mégis az a Kipörgetvével, hogy nem izgalmas. Nem szurkolunk semelyik szereplőért és az autós üldözéseknél sem kapaszkodunk a karfába. Nincs meg a sebességmámor, és a hősök sem képesek elhitetni velünk, hogy a túlélésükért küzdenek. Ehelyett csak a jól ismert toposzokat kapjuk: az utolsó meló; a gengszter, akivel nem kellett volna ujjat húzni; a „kell egy csapat”. A nyitányban látott rablás és egy látványos bunyó után a film motorja rendre lefullad és sose képes turbóra kapcsolni. Ennél sajnos többet és emlékezetesebbet kell hozni, ha egy mozi az autós filmek versenyén meg akarná közelíteni a dobogót.

  • 5/10
    - 5/10
5/10

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés