Kritika

Döcögős tolvajtempó – Kipörgetve

A Halálos iramban farvizén elevickélő filmek sora újabb taggal lett gazdagabb. A Kipörgetve ugyan nem sokban hasonlít a legnépszerűbb autós szériára, de egyértelműen a lepattanó rajongókra megy rá.

Persze kicsit igazságtalan minden akciófilmet, amiben négykerekű gépszekerek igyekeznek legyorsulni egymást, a Halálos irambannal párhuzamba állítani. Azonban mikor egy film nem is akar többet állítani magáról, mint hogy „gyors autók, jó csajok és család”, akkor az összehasonlítás elkerülhetetlenné válik.

A főszerepben található két testvér, Andrew és Gareth (Scott Eastwood és Freddie Thorp) autólopással keresik meg a betevőt. Ők azok a fajta tolvajok, akik kötéllel a lábukhoz rögzítve ugranak le hidakról és bátran zúznak szét bármilyen járművet, ha ez segíti őket céljuk elérésében. Közben persze folyamatosan ugratják egymást, hiszen laza csávók ők – ha nem ez lenne a munkájuk, feltehetően férfi alsónemű-modellek lennének. Egyik melójuk során azonban a rossz emberrel húznak ujjat, és hamarosan két gengszterfőnök viszályának kellős közepén találják magukat. Mi tehát a megoldás? Átverni mindenkit és elhúzni a szajréval.

A francia produkció Pierre Morel (Elrabolva, B13 – A bűnös negyed) produceri felügyelete alatt készült, és többnyire angol nyelven játszó színészek töltik be a szerepeket. Cél tehát a nemzetközi piac minél nagyobb elérése. Erre vajmi kevés esélye van a filmnek, ugyanis

semmi kiugró új fejlesztés nincs a kasznijában, amit fel tudna mutatni.

Bár a történet néhol igyekszik fordulatos lenni, a csavaroknak semmi értelmük nincs, ha picit is belegondolunk. Ha már okosnak akar látszani a film, illett volna kitalálni rendesen a ki-kivel van kapcsolatokat, mert a végére egy hatalmas kérdőjellel leszünk csak gazdagabbak.

Már a film első tizenöt percében felvázolják nekünk a konfliktust, de az utolsó 20 percig várnak a nagy heisttel. A köztes időt lézengéssel és a karakterek ide-oda ténfergésével, szerelmi életével töltik ki. A női alakok nem emelkednek túl a biodíszlet-funkción, a fókusz egyértelműen a két srácon van, akik a jellegtelenségi versenyen igen szoros eredményt érnének el. Scott Eastwood még mindig nem győzött meg minket arról, hogy karizmatikus színész. A távolba révedő, kigyúrt, hideg profi figuráját teljesen sótlanul hozza, míg a testvérét játszó Freddie Thorp valamennyi élettel tölt meg egy hasonlóan sablonos, nagydumás figurát.

Na, de milyenek az autós részek? Hiszen nyilván ez érdekel mindenkit. A válasz csupán annyi: elfogadhatóak. Nagy pech a Kipörgetve számra, hogy egy héttel korábban mutatták be a Nyomd, bébi, nyomd!-ot, ami rendesen odatette magát autós üldözések terén. A francia film csupán a korrekt szintig képes eljutni. Egy-két helyen látványos, többször a remegő kamera miatt alig látható és közben teljesen fantáziátlan. A film nagy húzóereje az kívánt lenni, hogy

a modern sportkocsik helyett a ’60-as és ’70-es évek klasszikus európai járműremekeit csodálhatjuk meg akció közben.

Ez azonban a külcsínen kívül semmit sem számít, mert nincsenek szép totálok, melyben a kocsikat akció közben mutatnák, csupán darabos, tempósnak hazudott vágás, mely inkább elvesz az élményből.

A legnagyobb baj talán mégis az a Kipörgetvével, hogy nem izgalmas. Nem szurkolunk semelyik szereplőért és az autós üldözéseknél sem kapaszkodunk a karfába. Nincs meg a sebességmámor, és a hősök sem képesek elhitetni velünk, hogy a túlélésükért küzdenek. Ehelyett csak a jól ismert toposzokat kapjuk: az utolsó meló; a gengszter, akivel nem kellett volna ujjat húzni; a „kell egy csapat”. A nyitányban látott rablás és egy látványos bunyó után a film motorja rendre lefullad és sose képes turbóra kapcsolni. Ennél sajnos többet és emlékezetesebbet kell hozni, ha egy mozi az autós filmek versenyén meg akarná közelíteni a dobogót.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya