Kritika

Kis nagy ember – Életem NAGY szerelme

Laurent Tirard filmje, az Életem NAGY szerelme a francia vígjátékok legjobb hagyományait követi: könnyed, szellemes, kellőképpen érzelmes és tökéletes randifilmnek is bizonyul.

Laurent Tirard neve nem ismeretlen a francia vígjátékok és a családi mozik szerelmeseinek. Az Életem legszebb napja, a Moliére, a Nicolas az iskolában, az Asterix & Obelix: Isten óvja Britanniát és A kis Nicolas nyaral mind-mind az ő nevéhez köthető. A lista jól mutatja, a rendező-forgatókönyvírónak nagy tapasztalata van a mulattatásban, amit legújabb filmjében is kamatoztat.

Az argentin Marcos Carnevale 2013-as filmjének, a Corazón de león remake-jében Diane (Virginie Efira) tündöklő nő, okos, szép, túl egy váláson. Amikor elhagyja mobilját, Alexandre (Jean Dujardin), a becsületes megtaláló hívja otthon, hogy visszaadná a készüléket. A férfi megnyerő és humoros, Diane örömmel megy az első randira. Van azonban egy aprócska probléma: Alexandre mindösszesen 139 centiméter ma… alacsony.

A szituációból számos vicces helyzet adódik, Laurent Tirard pedig remek arányérzékkel adagolja a poénokat. Dujardin érzékenyen alakítja a kisembert, aki kezd már belefáradni a törpeségbe. Bár a film elsősorban a nevettetésre fókuszál, néhány jelenetben mégis megpendít egy komolyabb hangot is, ami elgondolkodtatja az embert, ő hogyan viszonyulna egy ilyen kapcsolathoz. Alexandre kisnövése egyfajta metafora, a másság szinonimája – a film elég ügyesen keveri a lapokat ahhoz, hogy egy kis elvonatkoztatással könnyedén megértsük a film átfogóbb üzenetét.

eletem nagy szerelme

Ettől eltekintve azonban nem hoz túl sok újat a film: a szokásos romkom felépítést követi, még a crach alatti kötelező szenvelgés is megvan. Az elvárásokat azonban remekül teljesíti – filmzene terén még átlagon felül is –, ráadásul bármelyik randizós párnak nagy segítséget jelent jobban értékelni az éppen mellette ülőt. Az egyetlen valóban zavaró tényező a filmben, hogy Dujardin alakja időnként tényleg szinte leugrik a képről, a látványrészleg kicsit munkálkodhatott volna jobban, hogy eldolgozza a színész kontúrjait. De ha ettől el tudunk tekinteni, a szórakozás garantált.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com