Kritika

Kisemberek a paradicsomban – A kis Nicolas nyaral

A kis Nicolas nyaralA francia gyerekirodalom gyöngyszeme több fordulóban érkezett meg a ’60-as évek gyerekszobáiba, némi késéssel pedig a filmvászonra is. Újabb pár évet kellett várni A kis Nicolas-sorozat hazai bemutatására, pedig mind az eredeti történetek, mind a filmes feldolgozások megérik a figyelmet. Kulka János szinkronhangja pedig külön kiemelendő.

A film

Az úgy volt, hogy még csak 10 év körüli kisforma voltam, amikor halálosan és véglegesen beleszerettem a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé karikaturisztikus rajzaival illusztrált történetekbe, amiben a képek és a szöveg olyan tökéletes összhangban vannak egymással, hogy az elképesztő. A párizsi kisdiák sorozatban megjelent történeteit Franciaországában a ’60-as, idehaza a ’80-as években adták ki. A francia szerzőkről és a keletkezési körülményekről a márciusban megjelent Nicolas az iskolában című film mozipremierje kapcsán szóltunk. Az a film, ami egyben a regénysorozat első darabja, 2009-ben készült, a könyvben később kiadott A kis Nicolas nyaral a vásznon is később, 2014-ben készült el, a hazai mozikba azonban ez jutott el először. Ennek sikere vehette rá a forgalmazót, hogy behozzák az első filmet is.

Valószínűleg ez azért is lett sikeres ősszel, mert A kis Nicolas nyaral egész egyszerűen jobb 2009-es elődjénél. A teljes stáb ugyanaz az öt évvel később készült nyaraló verzióban (kivéve a főszereplőt, hiszen ő közben megnőtt), így szemmel láthatóan jobb volt már a csapatmunka, jobban ment minden, könnyebb volt igazi kétfenekű filmre hangolni a történetet, ami egyszerre szórakoztató gyerekeknek és szüleiknek is. Nicolas (Mathéo Boisselier) párizsi kisiskolás, aki a szünet végeztével egyke gyerekként szüleivel és a nagymamával családi nyaralásra megy. Igen, olyan nagymamával, aki állandóan összefogdossa az unokát, és folyton azt kérdezi: „És a puszi?” Minden 8 éves fiú kedvence… De vannak még szuper karakterek. Nagyon jól át tudja emelni a film a könyvből, hogy minden fiúnak a bandából (mert ugye banda is van, nem kérdés) van valami stiklije: az egyik folyton eszik, a másik szeplős, vörös hajú és fehérbőrű (=angol), a harmadik állandóan bőg, a negyedik pedig igazi okostojás, és így tovább. De persze nem szabad kihagyni a lányt sem a sztoriból, akivel olyan komolyan kúszik be a történetbe a szerelmi szál (és a horror egyszerre!), hogy már igazából megmosolyogni sem merjük.

A kis Nicolas nyaral

A felnőttek világát a szülők tükrözik brilliánsan. A párizsi kispolgári hivatalnok családapa elviszi családját a francia riviérára, hogy egy hétre ő is nagynak érezze magát… A plázson megjelenő híres művészfilm-rendező, aki éppen Nicolas anyukájában bukkan rá a következő Sophia Lorenre, nemcsak a hétköznapi ember szürkeségének fonákját mutatja meg, de mindezt szórakoztatóvá tudja tenni azzal, hogy olyannyira „túltolja”, hogy az már szürreális megjelenésével lesz vicces. A kissé mesebeli, túlszínezett világban úgy érezzük: ez csak a szavak szintjén maga a mennyország, valójában mindenki megjátssza magát.

A kis Nicolas nyaral nem több egy jól elkészített gyerekfilmnél, de ez nagyon nehéz dolog. Ne várjunk rendkívüli forgatókönyvet, hiszen egészen biztos, hogy a rossz itt végül elnyeri méltó büntetését. De valahogy nem is várjuk a fordulatokat, egészen egyszerűen megelégszünk a karakterek és a helyzetek komikumával. Ennél többre nincs is szükség, ha pedig egy kisiskolás gyerek ez alapján ismeri meg az alapvető filmnyelvi elemeket, na az tényleg maga a mennyország.

https://www.youtube.com/watch?v=fPEOL2ARSbQ

A lemez

Az ADS Service Kft. kiadványa mezítlábas verzióban jelent meg, pedig el tudtam volna képzelni némi plusz tartalmat. Sok kisiskolásoknak ez lehetne az első komolyabb kapcsolata egy minőségi DVD kiadvánnyal, ami őket is a kulturált filmfogyasztás felé terelné.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya