Kritika

Kockázatos szakma – Tolvajok városa

The TownIgaz-e, hogy a bűnözés, a bankrablás ugyanolyan foglalkozás, mint bármelyik másik? Vannak kockázatok, előnyök és befizetendő járulékok – épp úgy, mint bármelyik melónál? Vagy a bűnözők félreszocializált, erőszakos emberek, akiket kizár magából a normális társadalom – vagy éppen ők maguk „zárják ki” magukat belőle? Ben Affleck második – mármint rendezőként második – filmjében a gengszteres-bankrablós mozik hagyományait követve ezen kérdéseket feszegeti.

Sajnos a témában már nehéz közhelymentesen alkotni – minden évben vagy féltucatnyi hasonló film érkezik, csak Hollywoodból. Igaz, ezek színvonala általában messze alatta marad a Tolvajok városának. Mert sok újdonsággal ugyan nem szolgál, de nagyon pöpecül összerakott, igényes, szórakoztató darab.

Bostonban, a bankrablók városában egy feltörekvő banda sorra hajtja végre jól megtervezett, alapos akcióit, az idegbajba kergetve az FBI-osokat, és a frászt hozva a csinos pénztároskisasszonyokra. A mastermind, Doug MacRay óvatos duhaj, a lehetőségekhez képest igyekszik kerülni az erőszakot – éppen ezért nem tetszik neki, mikor a csapat forrófejű tagja túszul ejt egy csinos kislányt. De a baj már megtörtént: így utólag, a csúnya bankrablómaszkot levéve megpróbál utánajárni, vajon felismerné-e őket a halálra rémült csajszi? Arra azonban nem számít, hogy egymásba szeretnek…

A sztori váza innentől világos: Doug igyekszik nem lebukni a csaj előtt, illetve egyúttal titkolni a kockázatos románcot a csapat többi tagja előtt, illetve a csapat együtt igyekszik nem lebukni a rendvédelmi szervek előtt, akik egyre szorosabbra vonják körülöttük a hurkot. Sok mindenen lehet tehát izgulni a nézőnek – de semmi olyasmi nem történik, ami az alaphelyzetből ne lenne egyértelmű, a történetelemek a könyökünkön jönnek ki.

Ben Affleck azonban elég magabiztosan navigál a klisék között, megfelelő tempóval hajtja a filmet, megvan az a humor is, ami nagyon kell, még egy „komoly” filmbe is – és megvan a megfelelő komolyság is, nem veszi félvállról a témát. Új gondolatokat ne várjunk tőle, de azért megvan a megfelelő tanulság, dráma – szóval minden, ami kell. Mindez szépen fényképezve, jó ötletekkel és korrekt színészi játékkal.

Nem lehet a szemére vetni, hogy buta akciófilm, azt sem, hogy finomkodna, hollywoodi stílusban túlságosan széppé és vonzóvá varázsolná a bűnözés kegyetlen valóságát – de nem esik át a ló túloldalára sem, nem lesz belőle nyomasztó, szociográfiát rajzoló túlsúlyos gengszterfilm sem. Az egyetlen probléma vele, hogy a témáról és a történetről annyi bőrt lehúztak már, hogy ez bizony már csak egy újabb csepp a hasonszőrű alkotások tengerében. A minősége, és néhány fantasztikusan eltalált jelenet kiemeli a zsáner szürke tömegéből – így Afflecket csak biztatni lehet, hogy haladjon tovább ezen az úton; csak legközelebb valami egyedibb, különlegesebb témához nyúljon hozzá. Mindenesetre akármi is lesz az, valószínűleg érdemes lesz megnézni; egyelőre ugyanis úgy tűnik, rendezőnek jobb, mint színésznek…

Tolvajok városa (The Town)
színes, feliratos, amerikai filmdráma, 125 perc, 2010

rendező: Ben Affleck
forgatókönyvíró: Ben Affleck, Peter Craig, Sheldon Turner
zeneszerző: David Buckley, Harry Gregson-Williams
operatőr: Robert Elswit
producer: Basil Iwanyk
vágó: Dylan Tichenor

szereplők:
Ben Affleck (Doug MacRay)
Rebecca Hall (Claire)
Blake Lively (Krista)
Jon Hamm (Adam Frawley)
Jeremy Renner (Jem)
Pete Postlethwaite
Brian Scannell
Chris Cooper

IMDb
thetownmovie.warnerbros.com

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com