Kritika

„Köd előtte, köd mögötte” – Momentum

momentum 1Lövöldözések, autós üldözések, egy korrupt kormánytisztviselő és ádáz bérgyilkosok. Mindezt láthatjuk a Momentumban. Aki szereti a pörgős akciófilmeket, nem csalódik, – aki ennél többet is vár tőle, az annál inkább.

A számos nagysikerű film kameramanjaként ismertté vált Stephen Campanelli most rendezésre szánta el magát, így a Monemtumban az első filmjét tisztelhetjük. Rendezőként jó hátszéllel indul, hiszen számos sikerfilm alkotójától tanulhatta el a közvetlen közelből a szakmát, na és nem akármilyen színészekkel forgatott, Clint Eastwood, Steve Seagal, avagy Van Damme álltak a kamerája elé.

A Momentum az akciófilmek minden műfaji jellemzőjét magán hordozza, mintha csak a nagykönyvből írták volna a forgatókönyvét. A történet nem túl eredeti, de elég combos ahhoz, hogy az autós üldözéseket, az életre-halálra menő ökölharcokat és a lövöldözős jeleneteket látványosan köréje lehessen kanyarítani. Egy gyémántrablással kezdődik minden, de utóbb kiderül, hogy a drágakő csak álca volt, valójában egy top secret adatot tartalmazó piciny adathordozóért folyik az ádáz küzdelem. Üldözéses és menekülős jelenetekből áll össze az egész történet, mint az akciófilmekben általában. Mindez párosul még azzal a klisével is, miszerint az évekig mellőzött, és a végső lelépése előtt még egy bankrablást bevállaló szuperügynök, Alex (Olga Kurylenko) utolsó bevetésén lenyom mindenkit, és a zsákmánnyal örökre eltűnik. Bérgyilkosok üldözik őt égen-földön-levegőben, ám végül győzedelmeskedik, mert Alex nem akárki. Fénykorában azt tartották róla, hogy bárhová be tud jutni, és utána nyomtalanul eltűnik: „Köd előtte, köd mögötte” – mint mondták róla. Miként ennél az utolsó akciójánál is így történik. De előtte még semlegesítenie kell az elnöki székbe kívánkozó, köpönyegforgató, elvetemült szenátor (Morgan Freeman) ráküldött bérgyilkosait, Mr. Washingtonnal (James Purefoy) az élükön.

A film címe: Momentum elég rejtélyesnek tűnik. A szó jelent pillanatot, de ugyanakkor lendületet, hajtóerőt, impulzust is. Az üldözéses jelenetek és ökölharcok hihetetlenül gyors ritmusú, az eseményeket már-már alig követhetővé tevő vágásai jelentik talán a pillanatot, míg a lendületesen pergő események, az akciófilm tempós ritmusa az impulzust, amely végig áthatja a filmet. Mert akármilyen sematikus is a történet, és bármennyire is unalomig ismerősek más filmekből az autós-motoros üldözős jelenetek, a film végig nézhető, és helyenként még izgulni is lehet rajta. Ebben nagy szerepet játszik a modellből lett babaszerű Olga Kurylenko, akit Bond lányként megismerhettük már A Quantum csendjében. A kirobbanó tehetségnek éppen nem nevezhető ukrán származású színésznő itt maga is nagyot alakít a kemény és lendületes harci jelenetekben. Méltó partnere ebben a küzdelemben James Purefoy, aki a még véres leszámolásos akciók ellenére is az egyik legszórakoztatóbb alakja a filmnek, cinikus figurájával egyben a legjobb alakítást nyújtva a szereplőgárdában.

mom3

A film talán egyetlen eredeti ‘momentuma’ a női alakok újszerű és árnyalt felfogása. Campanelli három nőt szerepeltet a filmjében: az elszánt és kemény harcművész ügynöknőt, Alexist, az őt üldöző bérgyilkos banda harcban gyér, ám annál érzéketlenebb és kegyetlenebb fekete női tagja, és a puha családanyából szükség esetén küzdő tigrissé váló Jessica. Közülük Alexis képviseli a női szerepek újszerű felfogását. A múlt felidézésekor ugyanis kiderül róla, hogy egy hat évvel ezelőtt általa végrehajtott, félresiklott merénylet következményeit azóta sem képes lelkileg kiheverni. Ez az érzőszívű, de mégis kemény és rettenthetetlen női hős szerepkör az, ami érdekesebbé teszi a filmet egy szokvány akciófilmnél. Nemrégiben Daniel Craig-nek feltették a kérdést: miért lett lovagiasabb napjaink James Bondja, mire ő így válaszolt: „Ez azért van, mert olyan erős nőkkel vagyunk körülvéve, akiknek nem okoz problémát, hogy helyretegyék őt.” . Majd arra a kérdésre, hogy akkor a 007-es ügynök netán lehetne maga is nő, Craignak lakónikusan így válaszolt: „Bármi megtörténhet.” Olga Kurylenko-val a Momentumban nyújtott elszánt és harcias ügynöknő alakítása alapján, akár még ez is megtörténhetne.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya