Moziban

Komolyan komolytalan – Zoolander 2

zoolander-215 évet kellett várnunk, hogy folytatódjanak Zoolander, a trendkívüli kalandjai – minden percét megérte a várakozás, Ben Stiller kellő muníciót tudott gyűjteni, hogy a Zoolander 2 odamondjon minden élő celebnek, divatnak és értékrendnek.

Bár Ben Stillerről hajlamos az ember azt gondolni, hogy csak egy idétlenkedő komikus, kicsit alaposabban szemügyre véve rendezői életművét, felsejlik, hogy bizony a humor nála igencsak komoly dolog. A Zoolander kétes vállalkozásnak indult, sokan nem tudtak mit kezdeni szofisztikált poénjaival, de a létjogusultságát aláíró önirónikus kameótenger (feltűnik itt Donald Trumptól kezdve Lenny Kravitzon és David Bowie-n keresztül Paris Hiltonig mindenki) végül mégiscsak kultikus státuszba billentette a film mérlegét – mára a folytatást óriás várakozás előzte meg. A divatvilágot és úgy általában a popkultúrát kifigurázó mozi szeretettel, de (még ha humorba is csomagolva) igencsak kritikusan beszélt az általa ábrázolt világról.

zoolander2

A folytatás megtartja eme jó szokását, és bizony nem kímél senkit. A film nyitányában péppé löveti Justin Biebert, majd kifigurázza a hipszterkultúrát, de ad az androgünitásnak, a spiritualitásnak és persze minden élő celebnek is. Persze mindez vicc – ha azonban komolyabban a dolgok mélyére nézünk, azt kell látnunk, hogy a forgatókönyíró csapat (amiben ott találjuk magát Stillert és Justin Theroux-t, A hátrahagyottak sztárját is) igencsak kritikus képet fest a kűlcsíny által irányított korunk felszínességéről.

Zoolander a második részre se lett okosabb, se pedig kevésbé vicces – igazi térdcsapkodós poénokra számíthatnak a popkultúrában járatos nézők, különösen élvezetes volt néhány filmes kiszólást is elcsípni. A film kémfilm paródiaként is megállja a helyét, a divatrendőrség bevetésével a filmes közhelyekre is bilincs került: klisés fordulatok és direkten túlcsavart sztori engedi csemegézni a műfaj ismerőit.

Persze a második rész a második részek tipikus hibáit is felvonultatja: a nagyobb-hosszabb-vágatlan elvén átruccanunk Európába, kapunk Penelope Cruz személyében egy még jobb nőt, hőseink családi zűrökbe keverednek és a hírességek száma is hatványra emelkedett – teljesen feleslegesen. Ami jó a Zoolander 2-ben pontosan az, amit az első részben is szerettünk: Stiller és Owen párosan most is remekül működik, a kritika éles, a poénok ülnek – a hangszóróból pedig szól a Relax.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés