Kritika

Komolytalan válság – Tőzsdecápák: A pénz nem alszik

WALL STREET 2Egész biztosan sokan választották a brókerpályát a Tőzsdecápák 1987-es bemutatója után. Az izgalmas, fényes-öltönyös, férfias világ azonban a 2008-as válsággal elvesztette ragyogásának jó részét. Oliver Stone ezt az aktualitást kihasználva próbált meg még egy bőrt lehúzni a témáról – de bár ne tette volna…

Az ötlet maga nem volt rossz. Sőt, több kifejezetten jó ötlet tűnik fel A pénz nem alszikban. De valahogy mind rosszul sül el, ráadásul még az ígéretes dolgokat is árnyékba borítja a töméntelen giccs, a közhelyek és a hülyeség.

Vegyük például a világválság-témát. Mindannyian érezzük a bőrünkön, érint minket, és még nemigen készült róla film – pláne nem brókeres, ami a Wall Street oldaláról is megvilágítja a helyzetet. Ez tehát nagyon jó alap lehetne. De ami kijön belőle, az csupa internetről lopott közhely és hasonlat arra, amiket annak idején mindenki olvashatott a cikkekben, amik jól-rosszul megpróbálták megvilágítani, mi is ez az egész válság. Nem pillanthatunk be a kulisszák mögé, nem tudunk meg semmi újat, nem látjuk át jobban – azt, hogy akadtak bankárok, akik öngyilkosak lettek, mások meg vidáman sanyargatják ma is a hiteleikkel a népet, eddig is tudtuk.

Ugyanilyen felemás lett például a „zöld” irányvonal is a filmben. Tetszik, hogy felhozza egyáltalán, hogy egy esetleges kiútnak mutatja be, és hogy egy kis ismeretterjesztést is bevállal Hollywood. De amilyen gagyi módon próbál nevelni, az visszataszító. Az egy dolog, hogy Priussal közlekednek a pozitív hősök, de a misztikus fúziós-próbálkozás magyarázgatása, a pénzt kunyeráló tudós, meg a gonosz olajlobbira való utalgatás olyan hiteltelenné teszi, hogy inkább árt, mint használ az ügynek.

És ez még csak a gazdasági vonala a filmnek. De ez nem is olyan jelentős a könnyes-drámai családsztori mellett, amit inkább nem is minősítenék: elég annyi, hogy ha ez nem lenne, minden egyéb hibája ellenére is nézhető mozi lenne az új Wall Street.

Mert azért vannak benne villanások. Michael Douglas pedig még csak nem is villogtatja magát, hanem folyamatosan, fényesen világít. Amikor ő is a vásznon van, még el is hisszük, hogy ez nem is egy rossz mozi. A legdrámaibb pont az egész filmben az volt szerintem, amikor azt mondja valamiről, hogy „ez olyan, mint a rák” – mi, nézők pedig már tudjuk, hogy „civilben” épp a torokrákkal küzd. Persze, az is igaz, hogy neki van a legjobban megírt szerepe: Gordon Gekko zseniálisan aljas manipulátorfigurája már az előző részben is megunhatatlan volt, aki várta a második részt, az, gondolom, miatta várta. Shia LaBeouf egyszerűen nem méltó partnere Douglesnek, de aki kifejezetten lehúzza a filmet, az Carey Mulligan. Igaz, neki a szerepe is pocsékul van megírva, mást nem is kell tennie, mint hogy időnként sírvafakad, és átöleli Shiát, de ezt is olyan kényszeredetten sikerül megoldania, hogy egy pillanatig sem érződnek valódinak az érzelmei.

Nem igazán tudom, mi volt a célja Oliver Stone-nak ezzel a második résszel. A világválságot bemutatni? Nem sikerült, mert megmaradt bulvárszinten. Gordon Gekkónak újabb esélyt adni? Ennél azért ez a figura többet érdemelt volna. Érzelmes-könnyes családi-, és/vagy bosszúdrámát alkotni? Ahhoz a sok „pénzügyes” dolog miatt kicsit unalmas. Egy kicsit megjavítani a világot a tanulságokkal? Ahhoz szájbarágós és csöpögős.

Sok pénzt keresni? Na igen, ez lehet az. Ha nem is volt szándékos, mindenesetre a box office-jelentések szerint bejött…

Tőzsdecápák – A pénz nem alszik (Wall Street: Money never sleeps)

(színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 135 perc, 2010)

rendező: Oliver Stone
forgatókönyvíró: Allan Loeb, Stanley Weiser, Oliver Stone
operatőr: Rodrigo Prieto
producer: Michael Douglas, Eric Kopeloff, Edward R. Pressman, Oliver Stone
vágó: David Brenner, Julie Monroe

szereplő(k):
Michael Douglas (Gordon Gekko)
Shia LaBeouf (Jacob Moore)
Carey Mulligan (Winnie Gekko)
Josh Brolin (Bretton James)
Charlie Sheen (Bud Fox)
Martin Sheen (Carl Fox)
Susan Sarandon (Sylvia Moore)
Frank Langella (Lewis Zabel)

szinkronhang:
Dörner György (Gordon Gekko magyar hangja)
Hamvas Dániel (Jacob Moore magyar hangja)
Bogdányi Titanilla (Winnie Gekko magyar hangja)
Bozsó Péter (Bretton James magyar hangja)

Idmb átlag: 6,8

www.wallstreetmoneyneversleeps.com/

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!