Kritika

Ribancnak lenni jó! – Könnyű nőcske

Valóban, ki ne irigyelné a hirtelen jött hírnevet, a szexi ruhákat és a pimasz lazaságot egy átlagos gimiben? A dolognak azonban hátulütői is akadnak, melyet a Könnyű nőcske üdén és frissen tálal egy vérbeli tinifilm köntösében.

Olive (Emma Stone), a kellőképpen átlagos gimnazista lány számára a világ kifordul a sarkaiból, mikor barátnője faggatózását azzal a kamuval zárja le, hogy a hétvégén elvesztette szüzességét. A tipikusan amerikai gimiben persze fénysebességgel terjed a pletyka és hamarosan mindenki Olive-ről suttog, aki eldönti, rászolgál a hírnevére. Ál-szexuális szolgáltatásokkal kezd üzletelni, majd a szálak szépen kicsúsznak a kezéből. Nincs mit tenni, tiszta vizet kell önteni a pohárba.

Manapság ha tinivígjátékról van szó, igen erős fenntartásokkal küzdve ülünk be a moziba, mivel azok vagy botrányosan buták, vagy gusztustalanul giccsesek, vagy csak szimplán rosszul vagyunk tőlük. Ezt a sémát hála az alkotók remek stílus-, és arányérzékének nem lehet ráhúzni a Könnyű nőcskére, teljes mértékben szórakoztató és fájdalommentesen végig mosolyogható darabot kapunk. Természetesen a régi jó klisék is feltűnnek, úgy mint a webcam narráció, vagy a tipikusan amerikai minden jó, ha csók (vagy szerelem) a vége típusú befejezés, de üsse kő, nincs ezzel semmi baj, főleg, hogy logikusan, értelmesen felépített produkciót szülnek.

A végtelenül jólelkű Olive távol áll azon ribancoid egyedektől, akikkel a mai világban szétnézve Dunát lehetne rekeszteni. Egyetlen bűne, hogy élvezte, végre kitűnhet iskolatársai közül, miközben elfelejtette észrevenni, hogy mások hírnevének javításával a sajátját rontotta. Az egy más kérdés, hogy ma már a kedves szülők se nagyon akadnak fent azon, hogy 17 éves kislányuk nagylány lett (pláne nem az Olive-éhoz hasonló szabadszellemű, kissé túlságosan is felvilágosult szülőpárok), nemhogy a kortársak, de hát ez legyen a legnagyobb baki.

Az élményhez nagyban hozzájárulnak a remek színészi alakítások. Az imádni való, enyhén buggyantnak tűnő, mégis szerető szülőpár szerepében tündöklő Patricia Clarkson és Stanley Tucci, vagy a kedvenc laza tanárt és csalárd feleségét megformáló Thomas Haden Church és Lisa Kudrow, mind-mind élvezettel adják tehetségüket karakterük megformálásába. Emma Stone kiemelkedően jól hozza a skarlát betűs diáklány szerepét, játéka csupa élet és pimaszság, mellyel Olive-et őszintén megszeretteti velünk.

Könnyű nőcske (Easy A)
színes, feliratos, amerikai romantikus vígjáték, 92 perc, 2010

rendező: Will Gluck
író: Bert V. Royal
zeneszerző: Brad Segal
operatőr: Michael Grady
producer: Zanne Devine, Will Gluck
vágó: Yana Gorskaya, Susan Littenberg

szereplők:
Emma Stone (Olive Penderghast)
Amanda Bynes (Marianne)
Cam Gigandet (Micah)
Stanley Tucci (Dill Penderghast)
Patricia Clarkson (Rosemary Penderghast)
Penn Badgley (Woodchuck Todd)
Malcolm McDowell (Gibbons igazgató)
Lisa Kudrow (Mrs. Griffith)
Thomas Haden Church (Mr. Griffith)
Alyson Michalka (Rhiannon)

IMDb-átlag: 7,7
www.letsnotandsaywedid.com

Avatar

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..