Kritika

Könyörtelen igazságosztó – Jack Reacher

Tom Cruise

tom-cruise-jack-reacher-premiere-postponedChristopher McQuarrie újabb rendezésre adta a fejét, noha az íráshoz kétségkívül jobban ért – 1995-ben Oscar-díjat kapott a Közönséges bűnözők legjobb eredeti forgatókönyvéért. A Hullahegyek, fenegyerek című korai munkájához képest persze rengeteg tapasztalaton van már túl, és ez látszódik is az alkotásaiban. Ebben a produkcióban is több műfaj keveredik, így az akciófilm és a krimi zsánerével egyaránt találkozhatunk.

A történethez McQuarrie írta a forgatókönyvet is, mégpedig Lee Child 2005-ben megjelent One shot című krimiregénye alapján. Bevallom nekem nem volt még szerencsém az író műveihez, habár regényei a hazai polcokra is felkerültek. Ettől viszont csak még objektívebben szemlélhettem az abból készült mozgókép erényeit és/vagy hátrányait. Az angol származású Lee Child mindegyik művének Jack Reachert tette főhőséül, aki egykori katonai rendészként vándorol az Egyesült Államokban, hogy igazságot szolgáltasson.

jack-reacher-tom-cruise

A filmben Tom Cruise alakítja Jacket, és bár a könyv szerint egy 2 méteres izomkolosszus, azok számára, akik nem olvasták, nem okoz csalódást Cruise játéka. Végeredményben jól hozza a törvényenkívüli harcos szerepét, bár a több, mint két órás játékidőben talán túl nagy hangsúlyt kapott a producerként is közreműködő színész. Az eseményeket egy jól felépített orvlövész támadás indítja el. Egy fehér furgon felkanyarodik egy parkolóházba. Megáll az egyik emeleten, és néhány perc leforgása alatt végez öt ártatlan emberrel, majd elmenekül. A nyomozás zökkenőmentes, a tettest el is kapják. Csak egy baj van, hogy mi nézők tisztán láttuk a lövész arcát, és az nem azé, akit a hatóság kézrekerített. Mielőtt a gyanúsított a szakszerű rabszállítás következtében kómába került volna, egy nevet említ a nyomozóknak: Jack Reacher.

jack-reacher-tom-cruise-robert-duvall

A film feszesen indul és a végére is marad néhány izgalmas fordulat, de összességében nincsenek nagy rejtélyek, sem felejthetetlen filmes fogások. Az akciójelenetek sem egyedülállóak, ugyanakkor dinamikus kameramozgásokkal látványossá teszik azokat. Az egész film Jack karakteréből nyeri az erejét. A cinikus főhös beszólásai, magabiztossága és durva stílusa szórakoztató, bár az is igaz, hogy nem 130 percig. A végjátékban Robert Duvall is feltűnik egy epizódszerepben, amit a kisújjából ráz ki. A háttérben ténykedő démoni főgonoszt pedig nem más alakítja, mint Werner Herzog. A Jack Reacher könnyed szórakozást nyújt, és moziélményként is megállja a helyét, de ne tegyük túl magasra a mércét!

Értékelés: 6/106pont

Jack Reacher
színes, amerikai akciófilm, 130 perc, 2012

rendező: Christopher McQuarrie
író: Lee Child
forgatókönyvíró: Christopher McQurrie
zeneszerző: Joe Kraemer
operatőr: Caleb Deschanel
producer: Tom Cruise, David Ellison, Dana Goldberg, Don Granger, Gary Levinsohn, Kevin J. Messick
vágó: Kevin Stitt

szereplők:
Tom Cruise (Jack Reacher)
Rosamund Pike (Helen Rodin)
Robart Duvall (Cash)
James Martin Kelly (Rob Farrior)
Richard Jenkins (Alex Rodin)
Werner Herzog (The Zec)
Alexia Fast (Sandy)
David Oyelowo (Emerson)
Michael Raymond-James (Linsky)
Jai Courtney

 

IMDb

 

 

 

Varga Gergő

2011-ben végeztem az ELTE Filmtudomány mesterképzésén, amit három szabadon bölcselkedő év előzött meg. Mindig is humán beállítottságúnak tartottam magam, de eleinte inkább az irodalom, mintsem a film vonzott. Első maradandó filmes élményeimet nem tudom olyan nagyságokhoz kötni, mint Bergman, Truffaut vagy Tarr Béla, sokkal inkább egy másik legenda, Jackie Chan akrobatikus mozdulatai derengnek fel. Egyetemi éveim alatt elképesztő iramban és mennyiségben szívtam magamba a nagy korszakok és a figyelemfelkeltő kortárs filmeket. Csillagjegyemhez hűen pedig mindenben megtaláltam az érdeklődésem. Több, mint egy éve írok a „'tekercsnek”, a szerkesztőség tagjai szemtanúi lehettek első publicisztikai lépéseimnek, és jó anyák és apák módjára noszogattak a helyes irány felé.

Filmek: Király Jenő kurzusai és írásai óta gyakorlatilag minden műfajban találok filozófai mélységet, mégis inkább a lelki vívódásokat kedvelem, mintsem a fizikai szenvedést. A horror így tehát kívül kell, hogy essen a rajongási zónán, bár a CGI technológiák előtti filmek maszkmesterei mindig is kivívták a tiszteletemet. A Távol-Keletről több alkotás is megérintett Ki-duk Kim gyakorlatilag bármelyik filmkölteménye, Chan-wook Park agresszív, brutális, mégis káprázatos thrillerjei. John Woo otthon és később az USA-ban rendezett akciómozijai. De a magyar filmgyártás Latabárja legalább annyira képes megnevettetni, mint az állati nyomozó Jim Carrey-je. A hatvanas-hetvenes évek magyar filmművészete pedig elképesztő műveket termelt ki!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com