Kritika

Dennis Lee-t vajon verte az apja? – Közös titkunk

Érdekesebb lett volna arról gondolkodni, hogy vajon amit magamról mondok egy történetben, azt szabad-e megtennem. Fikció-e vagy múltam kínos és fölösleges kibeszélése-e. A Közös titkunk sajnos nem erre ment, hanem egy gyenge-közepes család-halál-gyász-emlékek moziba. Vajon a rendezőt is verte az apja? És egyáltalán mit keres itt Julia Roberts?

A film

Nem tudjuk, valószínűleg sokat. Ahogy Willem Defoe, Ryan Reynolds és Hayden Panettiere is, akik részei a filmnek, bár az isteni Juliát 15 perc után már csak fényképről látjuk. De mégis hogyan sikerült megnyerni ekkora neveket egy elsőfilmes koreai rendezőnek két kisfilmmel a háta mögött, amelyek címe: Jó az Isten és Jézus Henry Krisztus. Tom Cruise még csak-csak; ő szcientológus.

Szóval van egy író, Michael Taylor (Ryan Reynolds), aki apjával kapcsolatos – és talán más – gyermekkori emlékeit írja meg „Szentjánosbogarak a kertben” címmel, amihez egy rossz gyerekkori emléke is kötődik. Michael megírt története ugyanis a sajátja, vagyis feltételezhetem (?) én, a film nézője, hogy Dennis Lee valójában saját történetét rendezte ebben a filmben.

Ami való igaz, hiszen a tényt maga a rendező sem titkolta a film világpremierjén, az idei Berlinálén. A személyes vonal hitelessége; a tény, hogy nagyon el akarja mondani, ez a film legerősebb pontja. De essen szó Ryan Reynoldsról is, aki egy kicsit így kilép az egysíkú vígjátékok világából, s a szakállasra fazonírozott forma megspékelve egy kis cinizmussal kellemessé és nagyon igazzá teszi a figurát. Érdekes és eredeti még a Michael és a vele egyidős nagynénje közötti bensőséges kapcsolat is, meg úgy egyáltalán szerethetők a figurák. Még a szadista, családját vasököllel fogó apának (Willem Dafoe) is van pár jó gesztusa.

Ennél többet viszont nem találunk a filmben. Egy erősebb kezű rendező, egy határozottabb személyiség többet kihoz a kommunikációra képtelen apa-fiú kapcsolatból, és elérné, hogy vizesre sírjuk a párnát is. Egy eredetibb figura ráment volna a szerző-elbeszélő valóságot és fikciót firtató viszonyára, de ezt sem kaptuk meg. Marad hát nekünk ennyi, meg persze Julia Roberts… persze ő is csak 15 percre.

A lemez

A Pro Video Film kiadása nem mondható „pro”-nak: semmi extra! Szó szerint. De legalább olcsó.

Közös titkunk (Fireflies in the garden)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 2008

rendező: Dennis Lee
forgatókönyvíró: Robert Frost, Dennis Lee
operatőr: Daniel Moder

szereplők:
Ryan Reynolds (Michael Waechter)
Julia Roberts (Lisa Waechter)
Willem Dafoe (Charles Waechter)
Emily Watson (Jane Lawrence)
Carrie-Anne Moss (Kelly Hanson)

IMDb

A DVD megjelenése: 2009. szeptember 15.
Szinkron nyelv: angol (DD 5.1), magyar (Surround)
Feliratok: magyar
Extrák: Interaktív menük, Közvetlen jelenetválasztás
Ár: 1490 Ft

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!