Kritika

Magánélet nélkül – Különleges kapcsolat

A Különleges kapcsolat bizonyos szempontból az alkotói duplázások filmje. Peter Morgan ugyanis A királynő után immáron másodszor írt olyan forgatókönyvet, amelyben kulcsfontosságú szerepet kap Tony Blair, brit miniszterelnök. Ráadásul a munkáspárti „sztár” szerepében újfent Michael Sheen brillírozik.

A közéleti szereplőknek nincs magánélete. Ez a mondat akár a mindenkori celebgyár mottója is lehetne, de olybá tűnik, hogy az ezredforduló utáni angolszász filmkészítés is mind inkább magáévá teszi ezt a gondolatot. Sorra készülnek az olyan életrajzi drámák, amelyek a (z akkor) még élő személyiségek sikertörténetei mellett azok mindennapjait is boncolgatják, légyen szó politikai nagyságról (A királynő, W.), milliókkal rendelkező informatikusról (A közösségi háló), kulturális ikonról (Ray, A nyughatatlan, 8 mérföld) vagy éppen bűnözőről (Chopper – A kegyetlen). Az HBO tévéfilmje, a Különleges kapcsolat is e filmek sorát gyarapítja: Diana hercegnő halálának belpolitikai botrányhalma után azonban Tony Blair külpolitikai konfliktusai kerültek terítékre.

Richard Loncraine (III. Richárd) filmjének középpontjában Tony Blair és Bill Clinton személyes illetve politikai barátsága áll, emelkedő és süllyedő pályaívük történelmileg is meghatározó mozzanatainak figyelembevételével. A rendező és Peter Morgan kifinomult humorról tesznek tanúbizonyságot a film nyitányában, mikor is a Washingtonba érkező, leendő brit miniszterelnököt egy gurulós bőrönddel a kezében ábrázolják, hogy aztán az amerikai elnök tanácsadói rövid úton kitanítsák a médiasztárrá válás fortélyairól. Ezt követően a film Blairt olyan vezető politikusként jeleníti meg, aki Clinton majmolásának fokozatos lefaragása után, bátor külpolitikai döntések meghozatalával akarva-akaratlanul taszítja le a világ vezető gazdasági hatalmának fejét globális trónjáról. A Különleges kapcsolatot joggal lehet támadni, hogy történelmi eseményei csupán felskicceltek, de másfél órában nem is lehet többet megfogalmazni egy angolszász külpolitikai óravázlatnál. Mindenesetre a filmben a két miniszterelnök életútja olyan konfliktusokban fonódik össze, mint a Sinn Fein élén álló Garry Adams-szel folytatott tárgyalások, a Monica Lewinsky-botrány és a koszovói háború. S Dennis Quaid meggyőző alakításában a külvilág felé magabiztosságot sugárzó Clinton elnököt megrázó élmény olyan férjként látni, aki hitvesi (Hope Davis) ágya előtt gubbasztva kénytelen párjának bevallani hazugságait.

A Különleges kapcsolat legerősebb pillanatait ezért nem is a politikai eseményekre adott helyes vagy helytelen reakciók tényállapotai, hanem a bivalyerős magánéleti konfliktusok tartogatják. Azok a jelenetek, amelyek kidomborítják, hogy egy vezető politikus életében a házasság szentsége nem pusztán két ember meghitt köteléke, hanem egy nemzet erkölcsi erejének szimbóluma is. A férje védelmében nyilatkozó Hillary Clintont tévéképernyőn át figyeli az elnök, miközben arcára rakódik a lelkiismeret-furdalás minden súlya, az interjú után hazatérő, bizalmatlan First Ladyt pedig az ájulás kerülgeti a Fehér Ház lépcsőjén. Ezek azok a pillanatok, amelyek miatt a Különleges kapcsolatot nem érdemes kihagyni. A katolikus Cherie Blair házsártjai ugyanakkor szintén megértek volna egy misét, de őt Peter Morgan ezúttal egy mondattal leintézi: „Az a nő liverpooli, az az itteni Arkansas.”

Különleges kapcsolat (The Special Relationship)

színes, amerikai-angol film, 2010, 93perc

rendező: Richard Loncraine
forgatókönyvíró: Peter Morgan
operatőr: Barry Ackroyd
zene: Alexandre Desplat
producer: Frank Doelger, Tracey Scoffield, Ann Wingate
vágó: Melanie Oliver

szereplő(k):
Michael Sheen (Tony Blair)
Dennis Quaid (Bill Clinton)
Hope Davis (Hillary Clinton)
Helen McCrory (Cherie Blair)
Mark Bazeley (Alastair Campbell)
Adam Godley (Jonathan Powell)
Marc Rioufol (Jacques Chirac)

Imdb-átlag: 6,8.

http://www.hbo.com/movies/the-special-relationship/index.html

A dvd-t a Pro Video Film forgalmazza.

Megjelenés dátuma: 2011. 02. 02.

Ár: 3190Ft.

Szinkron nyelv: magyar Stereo, angol Stereo

Felirat nyelv: magyar.

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com