Moziban

Látvány a kockákon túl – Magic Mike XXL

magicmike2 Bármit is gondoltál az első részről, nagyon gyorsan felejtsd el! Az XXl gyakorlatilag minden értelemben képes volt túllépni önmagán, és hibáin – teszi mindezt feltűnő önreflexióval –, hogy egy ötletesebb, humorosabb és egy még elképesztőbb látványvilággal (és nem a testekre gondolok) dolgozó élményt nyújtson – természetesen – elsősorban a gyengébbik nem részére.

A Magic Mike folytatása olyan – és ez bátor tőle –, mintha kijelentené: igen, tudjuk, hogy az előző film izmos testű valamennyire táncolni tudó sztriptízes pasikról szólt és kész. Na de most! A karakterek végre hús-vér emberek, nem csak kidolgozott testek tulajdonosai. Felnőtt férfiak álmokkal, tervekkel és valós, emberi problémákkal. És bár a film kissé elnyújtott, a magyar szinkron pedig ismét csapnivaló, akinek kicsit is tetszett az első rész, és annak is, akinek esze ágában sem volt megnézni, a Magic Mike 2 tökéletes szórakozás nyújt. Igaz, mint már említettem, inkább a női nézőknek, de ezt fel is vállalja. Sőt!

Két tekintetben is meglepően okosan, és figyelmesen(!) viszonyul a film önnön szerepéhez és a közönségéhez. Egyrészről megvan az, hogy a kiválasztott hölgyet (és itt fontos, hogy legalább 3 alkalommal van nagyobb darab hölgyekről szó) körbeugrálják, földre viszik, majd – valljuk be – aktust imitálnak, hogy aztán olyan óvatosan és gyengéden kapják fel, mintha legalább is porcelánból lenne mindegyik.

Másrészről – és ez vitathatatlanul a film legfontosabb „üzenete” – gyönyörű önreflexióval húz párhuzamot a mozi néző és az alkotásban megjelenő női nézők között. Mi is, ahogy ők is, fizetünk egy látványért. De ez a látvány nem áll meg a kidolgozott testnél. Azért nézzük a filmet, ahogy a filmbeli nők is azért fizetnek be ezekre a show-kra, mert izgalmas, pörgős, sokszor vicces, ahogy a férfiak táncolnak, énekelnek (mert szerencsére ez is felkerült a repertoárba, és jót is tett a zenés számoknak), foglalkoznak velük – és ez által a mozi nézővel is. A Magic Mike XXL néhol már kissé szájbarágósan is, de azt próbálja kihangsúlyozni, hogy ez jár a nőknek. Ez a fajta igényes szórakozás, mert lehet ezzel vitatkozni, de ha valaki olyan táncot nyom le, hogy konkrétan tátva marad a szánk, az már igen is igényesség.

magicmike3És hogy mennyire nem csak testorientált a filmbéli fellépések többsége, azt a legjobban mutatja egy rövid jelenet, amikor egy új fiú semmi mást nem tesz, csak egy néhány soros rögtönzött rappel felvidít egy frissen elvált fiatal nőt. Tudjuk, ahogy ő is tudja, hogy valahol csak egy fizetett szolgáltatás része az egész. Viszont ha valamit hihetően adnak elő, akkor azt – akár csak rövid időre is –, de el lehet hinni. És hát egyszerűen ilyenek a nők: gyengédség, humor, bókok és általános törődés kell nekik, na meg, hogy néhanapján valaki a szemükbe nézzen és elmondja, hogy mennyire gyönyörűek. Persze az sem utolsó, ha szép testeket nézhetnek, de borzasztóan álszent dolog lenne a mai világban ezért bármit is leértékelni vagy leszólni.

Az önreflexiónak azonban itt nincsen vége. A történet nagyjából annyi, hogy a bútorüzletet vezető Mike (Channing Tatum) egy utolsó nagy fellépés erejéig csatlakozik ismét a csapathoz, akik szintén zárásként tekintenek erre az estre. A folytatás okosan ismeri be a saját hibáit az előző résszel kapcsolatban, amikor konkrétan Mike szájába adja azokat a szavakat, amik a korábbi számaik lecserélésére buzdít. Unalmas a tűzoltó, snassz a katonaruha, és az It’s raining ment is mindenki inkább kínjában tapsolja már végig? Itt az idő változtatni, megújulni, több humort és ötletet vinni minden táncos számba. Ez pedig sikerül is, ráadásul még a karakterek jövőbeli terveikkel is összefűzik ezeket.

magic-mike-xxl-Mert, hogy végre olyanok is vannak. A szereplők végre érző, gondolkodó emberek, akik belefáradtak mindenbe, és igen is vágynak egy új, „rendes” életre, amelyben önmagukat valósíthatják meg, mindazt, ami a kockák alatt van. Az is jót tesz a filmnek – a címmel és az előző résszel szemben –, hogy Mike kikerül az abszolút középpontból, és inkább csak egy lesz a fiúk közül. A záró fellépésen pedig még a színpadot is megosztja egy végtelenül frappáns előadás alatt egy másik táncossal.

A szerelmi szál nagyon halovány, láthatóan inkább a barátságra mentek rá a készítők, és ez megint csak jó döntés volt. Oly annyira mellőzve van a romantikus vonal, hogy még egy csókot sem látni a film alatt, ami lassan csodaszámba megy bármilyen hasonló alkotást megnézve. A film legvége pedig üdítően egyszerű és rövid.

Mindezek ellenére a film zavaróan túlnyújtott, még mindig kevés benne a tánc – még akkor is, ha tényleg eszméletlen koreográfiákat kapott ezúttal Tatum. A magyar szinkron borzalmas néhány szereplőnél, ahogy a szöveg is nevetséges és erőltetetté válik olykor. Egyszerűen meg kéne érteni, hogy az angol nyelv szlengje lefordítva nem működik. Szegény Andy McDowell pedig még életében nem volt ennyire ripacs, közönséges és végtelenül erőltetett, mint abban az egyébként is feleslegesen hosszú jelenetben, amikor egy szabad szájú, rámenős, elvált anyukát alakít.

magic-mike-xxl2De a kis hibák ellenére is fontos tisztázni, hogy meg tudott újulni, sokkal látványosabb, ötletesebb és bizonyos szempontból emberibb lett a Magic Mike folytatása. A karakterek közelebb kerültek, a táncjeleneteken még napokig el lehet ámulni, és összességében egy korrekt és egész darabot sikerült a (női) nézők szórakoztatására megalkotni.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Horrort nem néz, mert fél tőlük.

Hirdetés

Hirdetés