Kritika

Látványfilm – Amikor megállt a Föld

Az 1951-es film remake-je szinte teljesen ugyanaz, mint elődje, csak modern formában. A szívdöglesztő, jószándékú földönkívüli megérkezik és jön vele a katasztrófa helyzet is. Az üzenet szép és jó, a film mégis vontatott, túl sejtelmes.


A film

Klaatu (Keanu Reeves) egy gyönyörű űrhajó gömbben landol a Central Park közepén, kétségbeesett reakciókat váltva ki szegény Föld lakókból. A szimpatikus, értelmes, gyorsan tanuló ufóra sok vizsgálat várna, ha az egyik orvosnő nem segítene neki megszökni. Klaatu küldetése elpusztítani a Földre veszélyes emberi világot. Amint ezt hősnőnk megtudja, igyekszik meggyőzni a fura szerzeményt, hogy az emberek képesek változni, ezért hagyjon fel a tervével.

A sztori annak ellenére banális, hogy a film üzenetében van igazság, aktuális problémát dolgoz fel. Az ember olyannyira kisajátította a Földet, hogy az egyre nagyobb fejlődés érdekében el is felejti, mit tesz tönkre. Olyat, ami nem az övé, és lenne saját élete nélkülünk.

A film látványvilága gyönyörű. Sejtelmes fények, árnyak és csodás, eldugott helyek. Az űrhajó morajló felülete, a fény és árnyék játéka szépen kivitelezett. Az apró bogarak támadása dinamikus, szépen kidolgozott, ami legjobban az apró repedések keletkezésénél látszik az üvegen. Alapos, remek munka, mégse tud annyira magával ragadni, hogy ne vegyük észre, a történet folyama túl lassú, Klaatu személye által, a túlzott titokzatosságnak köszönhetően zavaróan vontatott.

Hiába, Keanu Reeves is öregszik már. Igaz, karaktere megkövetelte a merevséget és megfontoltságot, ennek ellenére erőltetettnek tűnik a játéka. Vele szemben a Dr. Helen Benson-t alakító Jennifer Connelly tökéletesen azonosult szerepével. Hiteles gesztusai életre keltik figuráját, sugárzik belőle a kedvesség és őszinteség. Szót kell ejteni a gyermek színész Jaden Smith-ről (a méltán híres Will Smith fiáról) is, aki fiatal kora ellenére szintén jól ráérzett karakterének jellemére.

A lemez

Ötletes, szép menü rendszer fogad minket, amint elindul a lejátszás. Egészen a főoldalig. A többi részre azonban annyi információt zsúfoltak a készítők, ráadásul olyan apró, dőlt betűkkel, hogy szinte olvashatatlanok a menüpontok.

A filmet angol, magyar és orosz 5.1-es, illetve ukrán sztereo szinkronnal nézhetjük meg. Feliratokat angol, magyar, ukrán, szerb, román, orosz, litván, lett, észt, illetve bolgár nyelven találunk. Extrákból sincs hiány, van itt audiókommentár David Scarpa közreműködésével, kimaradt jelenetek, galéria és négy kisfilm. Az Amikor újra megállt a Föld a remake-ről mesél. Gortról, az óriásrobotról és karakterének kialakulásáról is beszélgetnek, ugyanúgy, ahogy A földönkívüli élet nyomában az ufókról, vagy az Amikor Zöld volt a Földben környezetünkről elmélkednek.

Amikor megállt a Föld (The Day the Earth Stood Still)
színes magyarul beszélő amerikai sci-fi, 111 perc, 2008

rendező: Scott Derrickson
forgatókönyvíró: David Scarpa, Edmund H. North
zeneszerző: Tyler Bates
operatőr: David Tattersall
producer: Paul Harris Boardman, Gregory Goodman, Erwin Stoff
látványtervező: David Brisbin
vágó: Wayne Wahrman

szereplők:
Keanu Reeves (Klaatu)
Jennifer Connelly (Helen)
Kathy Bates (Regina Jackson)
John Cleese (Dr. Barnhardt)
Jon Hamm (Dr. Granier)
Jaden Smith (Jacob)
Roger R. Cross (Quinn)

IMDb átlag: 5,6
www.thedaytheearthstoodstillmovie.com

A DVD-t kiadja az InterCom.
Megjelenés: 2009.04.08.
Ár: 2990 Ft

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!