Kritika

Lehúzás – Star Wars I. – Baljós árnyak 3D

Úgy gondoltam, a Star Wars 3D-ben maga a megvalósult álom, nem is vártam sokat, hogy saját szememmel is lássam. Amit a pénzemért kaptam azonban, maga volt a csalódás. Utólag 3D-be pakolni egy klasszikust remek alkalom kifizettetni újra egy rakás pénzt az elszánt rajongókkal – értelme azonban nem sok van.

Nem véletlen, hogy a 3D-re szánt filmeket speciálisan, több kamerával veszik föl. Utólag, képkockáról-képkockára térhatást csempészni egy filmbe sziszifuszi, attól tartok azonban teljesen felesleges munka, ami nem hozza be a beléfektetett energiát. A Star Wars első része ugyan remek alapanyag lenne egy 3D-s mozihoz, sajnos azonban számos jelenetet kellett volna újraforgatniuk a készítőknek, hogy ne érezzük a végletekig gagyinak a végeredményt. A film még mindig legerősebb része a fogathajtóverseny – de egyáltalán nem a térhatás az, amitől megint élmény. Pont ennyire volt izgalmas elsőre, másodjára, sokadjára is, a mostani látvány sem igazán tudott hozzátenni az eddigiekhez. Ahogy ettől a jelenettől, több másiktól is sokat vártam – többek között Qui-Gon, Obi-Wann és Darth Maul összecsapásától, ahol azonban szinte fel sem tűnt, hogy 3D-ben vagyunk. Számos jelenetnél éppen ellenkezőleg: az előtér sokszor leugrik a képről zavaróan elválva a háttérről, és a nem éppen 3D-re hangolt mélységélesség hol az elő-, hol a hátteret homályosítja el.

Persze az ember mindezt talán a jószándékért hálásan elnézné a készítőknek, ha a Baljós árnyak legalább jó film lenne. De nem az. Egyáltalán nem az. Az összegányolt sztorinál csak a giccsparádé rémesebb, ami többször is hangosan puffog a filmben, Jar Jar Binksért pedig ugye egyszerűen nincs bocsánat. Ha ennek ellenére szeretjük a filmet – kétségkívül nagyon sokak kedvence a Baljós árnyak – tartsuk meg szép emlékeink között – 3D nélkül.

Star Wars I. rész: Baljós árnyak (Star Wars: Episode I. – The Phantom Menace)
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi kalandfilm, 136 perc, 1999 (12)

rendező: George Lucas
forgatókönyvíró: George Lucas
operatőr: David Tattersall
díszlettervező: Peter Walpole
jelmeztervező: Trisha Biggar
producer: Rick McCallum
executive producer: George Lucas
látványtervező: Gavin Bocquet
vágó: Ben Burtt, Paul Martin Smith

szereplők:
Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi)
Liam Neeson (Qui-Gon Jinn)
Natalie Portman (Amidala királynő/Padmé)
Jake Lloyd (Anakin Skywalker)
Ian McDiarmid (Palpatine szenátor)
Samuel L. Jackson (Mace Windu)
Ahmed Best (Jar Jar Binks hangja)
Frank Oz (Yoda hangja)
Ray Park (Darth Maul)
Hugh Quarshie (Panaka kapitány)
Anthony Daniels (C-3PO hangja)

szinkronhang:
Anger Zsolt (Obi-Wan Kenobi magyar hangja)
Kovács István (Qui-Gon Jinn magyar hangja)
Zsigmond Tamara (Amidala királynő/Padmé magyar hangja)
Kováts Dániel (Anakin Skywalker magyar hangja)
Zelei Dániel (Anakin Skywalker magyar hangja)
Gruber Hugó (Palpatine szenátor magyar hangja)

IMDb
http://www.starwars.com/

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!