Kritika

Szundi film – London Boulevard

William Monahan remek forgatókönyvíró. A Tégláért még egy Oscart is bezsebelt. Méltán sokkoló hát, hogy saját rendezésű filmjeként egy olyan unalom- és sablontengerrel áll elő, mint a London Boulevard.

Nem rossz téma pedig a gengszter élet, nem is kell messzire visszagondolni egy remek ábrázolásért. A nemrégiben bemutatott Tolvajok városa színvonala még élénken él emlékeinkben. Persze azt gondolnánk, hogy egy angol bűnöző élete sokban más, mint a például szolgáló film bostoni főhőséé, mennyi színt, mennyi ötletet lehet belevinni, a jellegzetes kiejtésről és szlengről nem is beszélve. Igazunk van, mindössze annyi a hiba, hogy Monahan elfelejtett túl látni a külső színfalakon, elveszett a hangulat (mely meg kell hagyni, az egyetlen, ami igazán jól sikerült) és a külsőségek részleteiben, így filmjét nem töltötte fel igazi tartalommal, sőt még izgalmas karakterekkel sem.

A fegyházból három év után szabaduló Mitchell (Colin Farrell) régen nagy menőnek számított, a büntetés azonban átformálta. Nyugodt, kiszámítható és főleg „törvényes” életre vágyik, amihez talál is egy neki való állást testőrként egy híres és gyönyörű nő mellett. Ám az alvilági főnök (Ray Winstone) és régi barátja (Ben Chaplin) nem hagyja kilépni a régi körből.

Már a sztori sem különösebben nagy szám, újdonságot pedig egyáltalán nem jelent. A karakterek Ray Winstone gengsztervezérén kívül derék módon lézengnek a történetben, eljátszott, de nem átélt figurákkal találkozunk lépten-nyomon. Colin Farrell bánatos bernáthegyi tekintete és Keira Knightley szexinek szánt, ámde bárgyúnak ható félig nyitott ajka régen nem elég ahhoz, hogy szerethetővé váljanak a nézők számára. Unalmas, érdektelen játékukkal csak annyit érnek el, hogy a film közepére szinte mindenki bágyadtan pislog, és számolja a hátra lévő perceket.

A mű utolsó néhány jelenete megpróbál némi életet lehelni a cselekménybe, mellyel némileg magához téríti szendergő közönségét, de sajnos ez sem elég semmire. Mielőtt elmenekülnénk, még kapunk egy drámai befejezést, (melynek végre van mélysége, végülis jobb később, mint soha), majd kilépünk a London Boulevard világából.


London Boulevard

színes, feliratos, amerikai-angol krimi, 103 perc, 2010

rendező: William Monahan
forgatókönyvíró: William Monahan
operatőr: Chris Menges
producer: Tim Headington
vágó: Dody Dorn

szereplők:
Colin Farrell (Mitchell)
Ben Chaplin (Billy)
Keira Knightley (Charlotte)
David Thewlis (Jordan)
Anna Friel (Briony)
Ray Winstone (Gant)
Jamie Campbell Bower (fehér fiú)
Eddie Marsan (DI Bailey)
Matt King (Fletcher)
Donald Sumpeter (Pentonville Governor)

IMDb-átlag: 6,5

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com