Kritika

Londoni akció – Sherlock Holmes

Robert Downey Jr. mint Sherlock Holmes és Jude Law mint Watson doktor a Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték című filmben

Guy Ritchie neve végre nem a bulvár lapokban, hanem a mozi vásznon jelenik meg új filmjével, a Sherlock Holmes-szal. Joggal kérdezhetjük, vajon tud-e újat mutatni a sokadik adaptációval, esetleg jót tesz-e a karakternek a modern feldolgozás? Nyomozzuk ki!


A nagy páros, Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) és Dr. Watson (Jude Law) különös esettel találja szemben magát, ami az egész brit birodalmat alapjaiban rengetheti meg. Lord Blackwood (Mark Strong) izgalmas ellenfél, feltámad halottaiból, gondolatokkal gyújt fel embereket, robbantgat, titkos rendet vezet. Vajon hogyan csinálja? A mi kissé szórakozott professzor szerű Sherlock-unk addig töri-zúzza magát és a rossz fiúkat, míg rá nem jön a fondorlatra.

A történet izgalmas, bár elmarad az előzetesben látott hatásvadász összeállítástól. Több szál mozog egyszerre, van itt rejtély, szerelem, zsarolás és még erotika is. Na jó, utóbbi csak egy elbénázott, gagyi jelenet erejéig, amikor Downey-t egy szál “párna-kosztümben” találjuk az ágyon. Persze a nőideálnak tartott színész igencsak korosodó izmait többször is megcsodálhatjuk, engem mégsem nyűgözött le.

A “gondolkodós” jelenetek annál inkább. Jó ötlet, hogy betekinthetünk Sherlock furmányos gondolatai közé, közelebbinek és modernebbnek érezhetjük a karaktert. A zseniális megfigyelő házasodni készülő társával való kapcsolata szórakoztató, Watson szinte végzetszerűen, állandóan barátja mellett köt ki. Végül ott van Irene Adler alakja, a nőé, aki magába bolondította a sajátos stílusú nyomozót. Rachel McAdams bája tökéletesen illik a szerephez, érdekesen fűszerezi a valójában vagány csaj karakterét.

Nem mondom, hogy a film maradandó alkotás, de kétség kívül élvezetes, szórakoztató pillanatokat tölthetünk el vele. Ehhez hozzájárul a korszakhoz illő jópofa, mozgalmas zene az egyik legjobb filmzeneszerző, Hans Zimmer kottáiból.

Sherlock Holmes
színes, magyarul beszélő, angol-ausztrál-amerikai akciófilm, 128 perc, 2009

rendező: Guy Ritchie
író: Arthur Conan Doyle
forgatókönyvíró: Michael Robert Johnson, Anthony Peckham, Simon Kinberg, Lionel Wigram
zeneszerző: Hans Zimmer
operatőr: Philippe Rousselot
producer: Susan Downey, Dan Lin, Joel Silver
vágó: James Herbert

szereplők:
Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes)
Jude Law (Dr. John Watson)
Rachel McAdams (Irene Adler)
Mark Strong (Lord Blackwood)
Kelly Reilly (Mary Morstan)
Eddie Marsan (Lestrade felügyelő)
James Fox (Sir Thomas)
William Hope (John Standish)

IMDb-átlag: 7,7
www.sherlock-holmes-movie.warnerbros.com

Avatar

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya