Kritika

Lynch nyomában – Csak Isten bocsáthat meg

ONLY-GOD-FORGIVES-Image-04Nicolas Winding Refn fura fazon, a hangulatkeltés nagymestere. Legújabb, a Drive – Gázt! után ismét Ryan Goslinggal forgatott új filmje a végletek alkotása. Izgalmas képeket, perverz alakokat, mesterkéltséget és fojtogató atmoszférát kap, aki a Csak Isten bocsáthat meget választja programjául.

Nehéz eldönteni, milyen film is az Only God Forgives. Larry Smith operatőr piros-kék neon fényei már az első pillanatban beszippantják az embert, és csakúgy mint a Drive – Gázt! vagy a Valhalla Rising esetében a hangulat többé-kevésbé elviszi a hátán a filmet. Már ha valakinek bejön ez a David Lynchet, és még konkrétabban a Twin Peaks világát idéző fullasztó légkör. Ha kevésbé vagyunk nyitottak erre a beteg világra, hamar kiütköznek a film gyengeségei. A képeket szinte patika mérleggel tették össze, az egyes terek közötti hihetetlenül éles kontrasztok egy ideig talán gyönyörködtetik az embert, de 90 percen keresztül ez már kevés. A klub piros-kék neonjai, a szálloda pengeéles fehérjei vagy az utca piszkos barna pora az erősen geometrikus mise en scene-nel megfejelve annyira mesterkélt hatást kelt, hogy az egyszerűen kiveti a nézőt a film világából.

only-god-forgives13-2Az azonosulást nem csak a technikai eszközök, de maga a sztori sem könnyíti meg. A történet szerint Julien (Ryan Gosling) anyja (Kristin Scott Thomas) felszólítására meg kell ölje bátyja (Tom Burke) gyilkosát. A gond csak az, hogy hamar kiderül, hogy Billy komoly bűnök miatt lelte halálát, ráadásul egy rendőr (Vithaya Pansringarm) sem nézi jó szemmel a bosszúhadjáratot. Hacsak egyetlen ember is lenne a filmben, akivel azonosulni tudnánk, könnyebb lenne a helyzet, de a Csak Isten bocsáthat megben mindenki beteg. Még a többi szereplő között normálisnak ható Julien sem igazán szerethető, az hogy drogdíler csak a kisebbik dolog, de ő maga is mutat szociopata vonásokat. Tulajdonképpen mindenki gázos, perverzek és erőszaktevők, gátlástalanok és erkölcstelenek egytől egyig. Ami menti a helyzetet, hogy a színészek ezt eszméletlenül jól hozzák. Kristin Scott Thomas még sosem volt ennyire szigorú, minden jelenetében uralja a vásznat. Még az egyébként a szokásos formáját hozó Goslinggal sincsen gond, a bizonytalan Julien megformálása nem igényel tőle nagyobb erőfeszítést. A mondatok azonban, melyet a forgatókönyvet is jegyző Refn szereplői szájába ad, ismét csak az elidegenítés eszközei. A saját egzisztencialista dühét vászonra vivő rendező rettentő vékony határvonalon egyensúlyoz, azon a ponton, ahol a művészet és a nyilvános maszturbáció találkozik. Bár a sokszor már röhejesnek ható lassítások, az ismét csak Lynchet idéző álom és ébrenlét között imbolygó főhős és a rendkívül naturalisztikusan ábrázolt erőszak hosszú percekre elismerést tud kelteni, végül mégiscsak fejcsóválással jön ki a moziból a kritikus.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya