Kritika

Macskautokraták – Kilenc élet

Kilenc életAz internet cicafetisizmusa Kevin Spaceyt kandúrrá változtatta a Kilenc életben, ami elsősorban Barry Sonnenfeld rendező macskapiszkaként értelmezhető. Ironikus, hogy szinte csak a főszereplő Szőrmók úr cukisága az egyetlen élvezhető dolog a filmben.

Cicás videóval mindent el lehet adni – tartja a mondás az online marketingesek körében. Az alaptételt idén Hollywood megpróbálta szélesvászonra adaptálni – a jegypénztári adatok szerint sikertelenül. Mi lehetett a baj? A látottak alapján a cicás videóbetéteken kívül minden.

Pedig kipróbált receptekből dolgoztak az alkotók. Öt forgatókönyvíróra mondjuk talán nem volt szükség ahhoz, hogy összegyúrják a Nicsak, ki beszél!, a Garfield és az Eszeveszett birodalom történetét – nagy kár, hogy a Macskarisztokraták nem jutott egyikőjük eszébe sem. A nagy létszámú írócsapat önmagában intő jele annak, hogy valami baj van a filmmel. Mindenesetre a készítők elsősorban az Eszeveszett birodalmat vették alapul, a dramaturgia szinte egy az egyben követi a Disney 2001-es meséjét: az önző zsarnok lelke az általa semmibe vett állat testébe száll, hogy aztán az új helyzetben átértékelje az életét, és ráébredjen a család fontosságára.

nine-lives-kevin-spacey-christopher-walkenAz önző zsarnok jelen esetben Kevin Spacey, az állat láma helyett cica, a helyszín az Andok helyett New York. A koncepció nagyjából arra épül, hogy a macskák – akármennyire is szeretjük őket – alapvetően pont ugyanolyan jellemmel rendelkeznek, mint egy egoista vállalatvezető. A poénok forrása az új testben történő ügyetlenkedés, a megváltozott életformával járó kellemetlenségek, valamint az az abszurd látvány, ahogy egy macsek emberi viselkedésmintákat vesz fel – a felsoroltakon alapvetően lehet nevetni. Vannak tehát jó pillanatai a filmnek, és külön dicséretet érdemelnek az állatidomárok, a főszereplő macskát hihetetlenül jól terelgették. Számítógépes trükkre csak ritkán volt szükség (persze mindig látszódott), összességében Szőrmók úr végig irtózatosan cuki volt.

„Értettem a maró iróniát, csak épp nem találtam viccesnek.”

A probléma minden mással van. Önmagában visszás azt mutogatni, milyen sanyarú sorsa van Manhattan 7. leggazdagabb családjának, hogy milyen rútul elbánt az élet a multimilliomos vállalatvezető lányával és feleségével. Egészen döbbenetes a Kilenc életben a főszereplő kálváriájának tétje: macskaként nem tudja keresztülvinni tervét, hogy felépítse Észak-Amerika legnagyobb felhőkarcolóját – előfordulhat, hogy csak a második lesz az, te jó ég! Sőt még az is megtörténhet – karfába markoló izgalmak közepette –, hogy a céget a tőzsdére viszik, és így több millió dollár haszon árán a családfő kisebbségi tulajdonos lesz! Az, hogy ez a dráma egy családi vígjáték fő problematikája lehet az Egyesület Államokban, kiválóan rávilágít, mégis hogyan érhet el Donald Trump ekkora népszerűséget elnökjelöltként.

nine-livesA szereplők semmit nem tudnak kezdeni a légből kapott bonyodalommal, ezért már-már börleszkig süllyedve túljátsszák szerepüket. Jennifer Garner a megszokott módon irritáló, a legrosszabb azonban egyértelműen a kislányt játszó Malina Weissman. Kevin Spacey legnagyobb szerencséje, hogy többnyire kómában fekszik, így csak kevésszer látható a kvalitásaihoz képest megalázó szerepében.

Az átlagemberre nézve sértő a Brand-család drámájából filmet készíteni. De ott a végtelenül cinikus csattanó: a cicás videók. Barry Sonnenfeld (Men in Black – A sötét zsaruk, Szóljatok a köpcösnek!) többször beemeli a történetbe az átlagember online macskafetisizmusát – mindegyik alkalommal önfeledten nevetnek az epizódszereplők Szőrmók úr Youtube-videóin. Míg tehát az elit felhőkarcolókat épít kedvtelésből, mi elnevetgélünk a kiscicákon – akár a moziban, akár az interneten. Értettem a maró iróniát, csak épp nem találtam viccesnek.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya