Kritika

Magány, amit mind szeretnénk átélni – A vörös teknős

Michael Dudok de Wit neve nem ismeretlen az animáció szerelmesei előtt. 2001-ben Apa és lánya című rövidfilmjével Oscar-díjat nyert, most pedig az egészestés A vörös teknőssel készül újra ezt tenni.

A nagy elismerésekre, jó kritikára és valószínűsíthető díjesőre a film nem igazán történetével szolgál rá, sokkal inkább különleges szimbolikájával és lélegzetelállító hangulatával. Egy hajótörést szenvedő férfi egy lakatlan szigetre kerül, ahonnan sehogy nem sikerül elmennie, mivel összebarkácsolt kis tutaját valami rejtélyes lény mindig ripityára töri, mikor elhagyná a partot. Kissé már eszét vesztve, magányába belebolondulva megöli az ellenségesnek tűnő óriási teknőst, ám bűntudata támad tette miatt. A teknős azonban váratlanul gyönyörű nővé alakul, aki feléledve szerelmévé és társává válik, így együtt élik le idilli életüket a szigeten.

A vörös teknős stílusa tagadhatatlanul Miyazaki animéire emlékeztet, s annyiban valós ez a hasonlóság, hogy többek között a Studio Ghibli keretein belül készült. A stúdió ráadásul most először adott lehetőséget nem japán alkotónak, hogy náluk készítse el animációs filmjét. A francia Michael Dudok de Wit hazájának stúdióit is bevonta a produkcióba (ráadásul sok magyar művésszel is együtt dolgozott). A Ghibli választása valószínűleg azért is esett de Wit forgatókönyvére, mert az elmélkedésre való ösztönzés és a misztikus szimbólumrendszer használatának tekintetében A vörös teknős kísérteties hasonlóságot mutat a japán animékkel, s főként Miyazaki művészetével.

A történet egyes elemeiről (leginkább a teknős/nő alakjáról) könnyedén hihetnénk, hogy egy valóban létező mitológia adaptációja. Egyszerre jelképezi a főhős kiszolgáltatottságát, magányát és a reményt, amiről a hajótörött férfi soha nem tud lemondani. A film során mi magunk is ezeket kezdjük átélni, ami elsősorban a dialógusok teljes hiányának köszönhető. A szereplők legfeljebb kiáltásokat és nyögéseket hallatnak, így a származás és karakterelőzmény nélküli főhős mindenki számára azonosulási pontot jelent. A folyamatos „hallgatás” pedig minket is elszigetel a külvilágtól, míg végül ugyanolyan elhagyatottakká válunk, mint ő. Ez a háttérnélküliség egy elfogulatlan, pártatlan empátiát kelt bennünk, mivel a férfi jelleme csupán a szigeten látható cselekedeteiből válik ismertté. A nő esetében viszont kap egy csavart ez a fajta hozzáállás, hiszen őt korábban már félig-meddig megismerhettük teknősként, így az, hogy rendre megakadályozza a szökési kísérleteket, önző cselekedetnek is tűnhet, ám a közösen leélt élet ezt végül felülírja.

A szimbólumokkal teli történet mindenki számára rejt néhány mély gondolatot, ami már alapvetően nagy értéket ad A vörös teknősnek. Ám ennél is nagyobb erénye a hangulat, melyet teremt. Vizuálisan és audiálisan is kifinomult, lenyűgöző eszközökkel él. Bár az animáció nem mindig részletgazdag, sőt, inkább elnagyolt, az összhatás mégis a hatása alá kerít minket. Ezt még jobban aláhúzza Laurent Perez Del mar hipnotikus zenéje. Akár csak maga a film, a zene is nélkülözi a szöveget, ugyanakkor egyetlen vokál végigkíséri az albumot. Ez a női hang a legérzelmesebb emberi hang a film során, ami a kimondatlan szavakat formálja át mindent belengő érzelmekké, miközben mégis a háttérben marad, nem tereli el figyelmünket az eseményekről.

A vörös teknős egyszerre tanít a természet tiszteletére, az emberi kapcsolatok fontosságára és a létről való elmélkedésre. Mindezt képileg gyönyörűen és érzelmileg megkapóan teszi. A cannes-i Un Certain Regard szekciótörténetének első animációs győzteseként világhódító útjára indult különös, felnőtteknek szóló mese kissé tán megfoghatatlan, de épp ezért mindenkinek mást tud nyújtani, s legfőképp mindenkit le tud nyűgözni.

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com