Kritika

Magas a tét – Hogyan lopjunk felhőkarcolót?

Hadd válaszoljam meg már az elején az akció-vígjáték címében feltett kérdést: ugyanúgy, ahogy egy kaszinót rabolnánk ki és ugyanúgy, ahogy egy teljesen megközelíthetetlen helyen őrzött gyémántot vagy ritka ereklyét tulajdonítanánk el. A Hogyan lopjunk felhőkarcolót? egy ízig-vérig heist film két nagy (vagy egykor nagy) nevettetővel az élen, akik mellé jobbnál jobb mellékkaraktereket sikerült összegyűjteni.

A film

A bűnözőcsapat ez esetben nem profi, sőt még nem is piti gazfickókból áll, csupán a nyugdíjpénzüket visszaszerezni akaró dolgos polgárokból. A Torony névre keresztelt szuperszálloda leggazdagabb lakója (Alan Alda) a Ponzi-sémát alkalmazva nagyobb összegtől fosztja meg őket, s mindez a menedzserük, Josh Kovacs (Ben Stiller) lelkén szárad. Kovacs bűntudatát enyhítendő megpróbálja a legközelebbi ismerőseit és egy csak látásból ismert tolvajt (Eddie Murphy) összeboronálni, hogy együtt visszavegyék az üzletember által elcsalt pénzt.

Nevezhetjük őket „Kovacs’s six”-nek, bár az analógia ott megbukik, hogy itt a tagokat nem jellemzi valamilyen speciális képesség, inkább csak a közös cél és a hajlandóság gyúrja őket csapattá. Mindannyian komikus figurák, így inkább egy-egy beszólással tesznek hozzá az akcióhoz, mintsem ügyességükkel. Persze egy heist filmben elengedhetetlen a lakatos (Gabourey Sidibe), de ennyiben ki is merül a profizmus.

A figurákért nem nagyon lehet izgulni, ahhoz túl komikusra van véve a hangnem. Egyetlen mellékszálba viszont becsempészték a drámát, s talán épp emiatt lett súlya az egész akciónak. Az idős ajtónálló Lester, amikor évtizedeken át megtakarított pénzének elvesztéséről hall, megpróbálja megölni magát. Ő az, aki szimpatikus, aki értelmet ad a rablásnak, hiszen Kovacs (vagy ahogy ott ejtik: „Kovaksz”) éppen az öngyilkossági kísérlet hatására vág neki a feladatnak. Sajnos ezt a szálat a végén maga Lester vicceli el, de hát ugye emlékeztetni kell a nézőt a műfajra.

A poénokat egész jól adagolják nekünk, nem érezzük kevésnek vagy túl soknak. Az elején az altesti humor is képviselteti magát, de a film folytatásában szerencsére magukhoz tértek az írók, s inkább a karakterek jellemét kezdték el szépen lassan építgetni, hogy a fináléra az összes hasznos és idegesítő jellemvonás egyszerre bukkanjon fel. A film legerősebb része egyértelműen a csapatépítés, amely során a tapasztalt tolvaj betanítja a büntetlen előéletű tagokat. A „belépődíj” egy minimum ötven dollár értékű termék megszerzése a pláza egy szabadon választott boltjából. Annyira átlagember-közeli a helyzet, hogy az egyszeri néző akár akaratlanul is beleképzeli magát a helyzetbe: vajon ő melyik üzletben próbálkozna? Természetesen ebből a szituációból is a tapasztalt tolvaj jön ki a legjobban.

Ki kell térjek az összes új Eddie Murphy-filmnél előjövő kérdésre: a förtelmes családi komédiákkal önmagát egyre inkább süllyesztőbe rugdosó színésznek sikerült-e megmutatnia, hogy érdemes őt szerződtetni nagyobb volumenű filmekhez? A válasz nem egyértelmű. Nagyon stílusos belépő jelenetet kapott, s csillantott is valamit a régi fényéből, viszont az írók mintha megfeledkeztek volna róla a film végére. Talán úgy érezték, hogy a karakterben csupán a játékidő felére elegendő puskapor van. Pedig Murphy örömmel tört volna felfelé, az írók liftje viszont nem közlekedett a felsőbb emeleteken.

A Hogyan lopjunk felhőkarcolót? elég hosszú írólistával bír, ami érezhető is rajta. Nem sikerült minden lépést kellően megmagyarázni: mintha utólag kivettek vagy kurtítottak volna pár jelenetet a felsőbb hatalom kívánt játékidejének betartása érdekében. És hogy ki viszi el a hátán a filmet? A két nagy komikus közül egyik sem: Eddie Murphy túl későn csatlakozik és hamar beszürkül, Ben Stiller pedig csak az utolsó snittre válik szimpatikussá, amihez csak gratulálni tudok. Így azt kell mondjam, ezt a heist filmet a hézagos forgatókönyv rontotta el, viszont a dialógusok és a viccesre megírt karakterek tették élvezhetővé. S azt már csak az írók tudják, ki melyik feladatért volt felelős.

A lemez (Kiss Tamás)

A Hogyan lopjunk felhőkarcolót? az utóbbi hónapok talán legesztétikusabban összerakott kiadványa, amelyet egy mozgalmas menüsor, egy előzetes-(Csatahajó, Koszorúslányok, Johnny English újratöltve), illetve egy látványosra sikeredő reklámdömping fémjelez. A lemez azonban tartalom szempontjából sem utolsó.

Rögtön kapunk két alternatív befejezést, amelyek végső változatból való mellőzésének csak örülhetünk. Az egyik az arany felhasználása kapcsán enged meg egy teljesen felesleges poént Eddie Murphy számára, míg a másik egy bulit ölel fel, amelyben a film valamennyi pozitív karaktere felbukkan. A romantikus szál végül kikerekedik, Eddie Murphy pedig majdhogynem meglovagolja Gabourey Sidibet. Utóbbi azért nem semmi látvány!

Mindemellett vagy tucat kimaradt és alternatív jelenetet is felvonultat a kiadvány. Többnyire egy-egy poénnal kurtították meg a végső produkciót, a Josh (Ben Stiller) és Cole (Casey Affleck) közti családi konfliktus megtámogatásának szcénái azonban érdemesek a figyelemre. Ahogy csodák csodája, ezúttal a bakiparádé is megéri a pénzét!

Az igazi kuriózumot azonban Brett Ratner, Mark Helfrich vágó, valamint két társ-forgatókönyvíró, Ted Griffin és Jeff Nathanson audiokommentárja tartogatja.

Hogyan lopjunk felhőkarcolót? (Tower Heist)
színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 106 perc, 2011

rendező: Brett Ratner
forgatókönyvíró: Noah Baumbach, Bill Collage, Adam Cooper, Leslie Dixon, Russell Gewirtz, Ted Griffin, Jeff Nathanson, Rawson Marshall Thurber
operatőr: Dante Spinotti
producer: Brian Grazer, Eddie Murphy
vágó: Mark Helfrich

szereplők:
Ben Stiller (Josh Kovacs)
Eddie Murphy (Slide)
Matthew Broderick (Chase Fitzhugh)
Casey Affleck (Cole Howard)
Téa Leoni (Gertie Fiansen)
Michael Pena (Rick Malloy)
Gabourey Sidibe (Mischa G. Riley)
Alan Alda (Arthur Shaw)

IMDb

Megjelenés dátuma: 2012.03.14.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar, angol
Extrák: Alternatív befejezés, kimaradt jelenetek, alternatív jelenetek, bakiparádé, audiókommentár
Ár: 3.290 Ft

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com