Kritika

Mágikus monumentalizmus – A Nagy Fal

Zhang Yimou legújabb, Hollywooddal átitatott filmje, A Nagy Fal közel sem ér a Hős vagy A repülő tőrök klánja mélységéig, de olyan látványbéli csodákat kínáló alkotás, amit csak a nagybetűs mozi adhat nekünk.

Hogyan lesz Kína egyik legnagyobb becsben tartott rendezőjének, Zhang Yimou filmje együgyű amerikai látványfilm? Úgy, hogy dörzsölt hollywoodi szerzők írják. A kétszeres Oscar-jelölt Tony Gilroy Doug Miróval és Carlo Bernarddal közösen dolgozták fel a producerek ötletét, melynek alapja az a gondolatkísérlet volt, mi van, ha a Nagy Fal nem is emberektől, hanem mitikus szörnyektől védte a kínaiakat.

„A forgatókönyv fejlesztése alatt a nyugati írók fedezték fel a Taotie (ez az eredeti neve) szörny legendáját” – nyilatkozta a film producere, Peter Lehr. „A Taotie igen ismert Kínában. Az ötletet az írók egy Shan-hai Jing című könyvből merítették, ami a Tao Teit igen falánknak ábrázolta. Annyira sokat eszik, hogy miután már nem talál semmi ennivalót, saját magát eszi meg.”

A történet szerint ez a szörny támad rá a Nagy Falra, ahol William Garin (Matt Damon) és barátja Tovar (Pedro Pascal) fogságba esik. A két nyugati zsoldos a fekete por reményében érkezett keletre, de hamarosan a mesés kincs helyett saját – és az emberiség túléléséért kell harcolniuk.

A történet mellőz minden összetettséget – még ha néhány közhelyet a bizalomról és a becsületről el is pufogtat. „A film egyik legérdekesebb jellegzetessége, hogy nem foglalkozik a karakterek kulturális különbözőségeivel és cselekedeteik motivációival” – mondta A Nagy Falról Willem Dafoe, aki egy szintén az erődön ragadt nyugati zsoldost alakít. Hát ezzel nem is lehet vitatkozni – az írók szinte semmilyen energiát nem pazaroltak a karakterek tisztességes felépítésére, sőt, a (magyar szinkronnal csak még inkább hazavágott) dialógusokat is szemlátomást csak azért írtak, hogy valahogy elevickéljenek egyik akciótól a másikig.

De ha megérkezünk az akcióig, akkor bizony nincs már hiba. Ritkán látni ilyen csodásan komponált képeket (a Walter Mitty titkos élete és az Alice Csodaországban operatőre, Stuart Dryburgh és A repülő tőrök klánjának fényképésze, Xiaoding Zhao közös munkája), ilyen monumentális, A Gyűrűk Urát megidéző csatajeleneteket, ilyen fantáziadúsan felépített látványosságot.

A nagybetűs mozi, az kel életre.

A fantázia maga. Csodálatos látni a fal működését és az azt védő Névtelen Rend felépítését. Zhang az öt rendből álló hadsereg páncéljainak mintáit és színeit, valamint magát az alakulatok ötletét is a tradicionális kínai hagyományból kölcsönözte – a film legizgalmasabb része, ahogy egy ízig-vérig amerikai történetbe befurakodnak – még ha csak a szimbólumok, a látvány, a külcsín szintjén is – a kínai elemek.

Zhang Yimou erős kezű iparos, aki szemlátomást azt is tudja, hogyan kell szarból várat építeni. Bár az amerikaiak mindent elkövettek, hogy áthúzzák számításait, a direktor páratlan életművét elnézve – ő volt az első kínai, akinek a filmjét Oscarra terjesztették, amit aztán további négy jelölés követett – talán mégsem meglepő, hogy egy ilyen butácska történetből kifejezetten élvezetes filmet tudott kanyarítani.

Persze nem kellett egyedül küzdenie. Matt Damon – akit a magyar világrekorder íjász, Kassai Lajos készített fel a szerepére – ugyan csak a kötelezőt hozza, de olyan remek társak kíséretében, mint a Szigorúan piszkos ügyekből idehaza is ismerős Andy Lau, vagy a korábban tévés szerepeivel kitűnő Pedro Pascal. Tény, hogy egyiküknek sem volt sok lehetősége a kibontakozásra – de megcselekedték, amit megkövetelt a haza. Ez a mi szerencsénk – A Nagy Fal felülmúlta várakozásainkat, és remek kis popcorn filmmel indította az évet.

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya