Kritika

Majdnem tökéletes skandináv romkomok – Majdnem tökéletes szerelem

Majdnem-tokeletes-szerelem--80730Én azt mondom, skandináv romkomot minden moziba! A Majdnem tökéletes szerelem újabb remek példája, hogyan kell egy amerikai mintára megírt műfajfilmet hús-vér karakterekkel és kifogástalan, jóízű humorral tökéletesen fogyaszthatóvá tenni az európai gyomor számára is. Ilyet még, sokat!

Hella Joof szuperédes romkomja nem az első a skandinávok populárisabb filmterméséből: legutóbb a svéd Love and Lemons – Az igaz szerelem receptje ejtette rabul a szívünk. A történet most is kezdettől fogva tökéletesen kiszámítható, de az amerikai rózsaszínekhez képest a dánok vidám lávsztorijában a szereplők nem magazinok lapjáról előlépett karakterek, hanem eleven hősök, akikben garantáltan ráismerhet az ember magára – vagy legalábbis a szomszédjára. A másik, ami miatt a skandinávokra adnám a voksom, ha romkomról van szó, az a tökéletesen európai humor, ami elviszi a hátán a filmeket.

A sztori semmilyen újdonságot nem tartalmaz: Anne (Lene Maria Christensen) úgy dönt, nem vár tovább a megfelelő apajelöltre, egy anonim spermadonor segítségével oldja meg a gyerekkérdést. Csakhogy ráparázik, mi van, ha az apa maga Quasimodo, ezért némi nyomozás után kiköt Gordonnál (Nikolaj Lie Kaas), aki ugyan elég guszta példány – csak éppen egy komplett idióta. Szerencsére a közelben van a skatulyából előlépett Rune (Casper Crump) is, és megkezdődik a dillemázás: a genetika, a közös érdeklődés, a kémia vagy mégis mi kell a szerelemhez. Nem lövök le nagy poént, ha elárulom, a film végén mindenki megtalálja a párját, a gyereknek is lesz apja (ki tudja, talán nem is csak egy).

20130830120423_01Nem is kell nagyon más: adott a kellően ismerős történet – ami jelen esetben egy picit hosszabb a kelleténél, némi feszesítés jót tett volna neki –, szerethetőek a karakterek és remekek a színészek, akik ezeket életre keltik. Nincs nő, aki ne zárná szívébe Lene Maria Christensent, aki kifogástalanul balanszírozik a kicsit merev, csak néha kiengedő Anne megformálása során. Játszótársai egytől egyig hibátlanul teljesítik a rájuk rótt szerepet, s bár a Majdnem tökéletes szerelmet nem jellemzik a Love and Lemonst egy klasszissal jobb filmmé tevő finom rezdülések, a végeredmény még így is messze szerethetőbb, mint sok amerikai romantikus komédia esetében.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés