Kritika

Már megint az a három idióta… – A dilis trió

Volt egy bő ötven éves korszak, amikor The Three Stooges tagjai a komédia regnáló királyainak számítottak. Legalábbis Ted Okuka és Edward Watz szerint, akik The Columbia Comedy Shorts című munkájukban ekképpen foglalták össze A dilis trió lényegét: „tagjai bár nélkülözték Charlie Chaplin és Harry Lagdon érzelmi mélységét, aligha voltak olyan szellemesek, mint Buster Keaton, (…) de nevettetni igazán tudtak.” Nos, bátran kijelenthetjük: ez a korszak elmúlt.

A film

A Farrelly testvérek neve a kultikus Dumb és Dumber óta jól csengő védjegynek számít komédiás körökben, még akkor is, ha az utóbbi időben mind munkatempójukra, mind kreativitásukra is enyhe megtorpanás volt jellemző. Régi vágyuk, a slapstick komédia dilis triójának szentelt feldolgozás kezdetben csakugyan érdekes projektnek indult. Moe, Larry és Curley szerepére bejelentették Benicio Del Torót, Sean Pennt és Jim Carrey-t is, majd a development hell közepette annak rendje és módja szerint mindannyian szépen sorjában ott is hagyták a stábot. Jól értesült informátorok egy-egy szerepre szóba hozták még Johnny Deppet, és csiripeltek többek között Paul Giamattiról is, de A dilis trió végül a nem túl érdekes Diamantopoulos-Hayes-Sasso hármas mellett horgonyzott le.

A vállalkozás kudarca mégsem feltétlenül az egyébként valóban alulteljesítő színészgárda sara (értékelhetőt csak Sofía Vergara és Kate Upton domborít), hanem leginkább Farrellyék ötlettelensége és újításoktól való ódzkodása okolható a végeredményért. Jó kérdés, hogy az eredeti nevek mennyire lubickoltak volna a történet adta lehetőségek közepette, de be kell vallani, a slapstick fölött jócskán eljárt már az idő. A dilis trió megerősít bennünket abban a feltételezésünkben, hogy a fizikai kontaktustól és a vicces(nek szánt) hangeffektusoktól tobzódó zsáner áthangszerelés nélkül már csak olyan veteránoknak áll jól, mint a Bolondos dallamok vagy a Tom és Jerry.

A kortárs műfaji filmes trendek bátran nyúlnak hagyományos zsánerekhez, és azok újragondolásával, modern környezetbe ültetésével nem ritkán nyerik el mind a közönség, mind a kritikusok elismerését. Rengeteg félresikerült reboot és elkorcsosult remake mellett többek között A némafilmes, A ház az erdő mélyén, a Skyfall, illetve Nolan Batman-univerzuma és Tarantino világa is arról tanúskodik, hogy kellő alázattal, megfelelő inspirációval, egyéni vízióval lehetséges egy műfaj, franchise vagy karakter előtt színvonalasan is tisztelegni. Mindezek hiányában A dilis trió infantilizmusa, ócska története, unalomba fulladó humorkodása a méltóságos emlékezés vagy önironikus paródia helyett csúfos kudarcba fullad. Így önfeledt nevetés helyett nem marad más nekünk, csak a remény, hogy hátha egyszer A dilis trió tagjai csinálnak, mondanak vagy mutatnak valami vicceset. De fölösleges aggódni. Nem fognak.

A lemez

Az extrák között a Did you hear that? menüpont alatt meghallgathatjuk Farrellyéktől, hogy a fizikai helyzetkomikum és a rajzfilmek hanghatásai még ma is viccesek, majd ezt prezentálandó kihúzzák Mike Cerrone írótársuk orrszőrzetét. Végignézhetünk egy siralomházba illő „poénválogatást”, ellátogathatunk a forgatási munkálatok kulisszái mögé, de a kihagyott jelenetek között rádöbbenhetünk arra is, hogy amin majdnem nevethettünk volna, azt bizony kivágták a filmből.

Értékelés: 2/10

A dilis trió (The Three Stooges)

színes, amerikai vígjáték, 2012

rendező: Peter Farrelly, Bobby Farrelly
forgatókönyvíró: Peter Farrelly, Bobby Farrelly, Mike Cerrone
zeneszerző: John Debney
operatőr: Matthew F. Leonetti
producer: Bobby Farrelly, Peter Farrelly, Bradley Thomas, Charles B. Wessler
vágó: Sam Seig

szereplő(k):
Sofía Vergara (Lydia)
Jane Lynch (főnökasszony)
Sean Hayes (Larry)
Chris Diamantopoulos (Moe)
Jennifer Hudson (Rosemary)
Nicole ‘Snooki’ Polizzi (önmaga)
Will Sasso (Curly)

Avatar

Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya