Kritika

Hamvas és Lem – 1

Éljen, éljen! Az első magyar sci-finek titulált film, az 1 emlékezetes alkotás, csodás alakításokkal és megszívlelendő gondolatokkal.

Pater Sparrow elolvasott egy novellát Stanislaw Lemtől, megszaladt tőle a fantáziája, megspékelte Hamvas Bélával, hozzáadott néhány fenomenális színészt, és amit kapott – amit kaptunk –, hát kérem szépen, attól egy életre megjegyezzük a nevét. A fiatal rendező kicsit morcos, ha a művésznevéről faggatják – Verebes Zoltán nem szereti, ha a színész-rendező papával hozzák összefüggésbe –, hagyjuk rá, és nevezzük eztán mi is csak Paternek.

Lem novellája egy olyan fiktív könyv kritikája, mely az emberiség egyetlen percét kísérli meg leírni; ebből az alapötletből kiindulva hozta létre történetet Góczán Judit és Pater Sparrow. Az éppen záráshoz készülő könyvesboltba furcsa figura (Sinkó László) tér be, aki álmaira hivatkozva egy könyvet keres. A tulajdonos (Mácsai Pál) a raktárba kíséri a vevőt, de arra, ami ott várja, nem talál magyarázatot. Valamennyi könyv helyén egy 1 című, szerző nélküli kötet van, ami rövid idő alatt felforgatja az egész világot. Az ügy kivizsgálására a Valóságvédelmi Hivatal nyomozóját (Mucsi Zoltán) küldik ki, aki lassan maga is az események hatása alá kerül.

Az 1 négy évig készült, de minden beléfektetetett pillanat megérte a fáradtságot. Remek a díszet, Tóth Widamon Máté képei pedig igazán különlegesek – bár az operatőr többféle nyersanyagra dolgozott, hogy elkülönítse az álom és a valóság képeit, a végeredmény mégis koherens. Mucsi milliószor bebizonyította már, hogy hatalmas színész, ezt most sem cáfolta meg. Mácsai Pált szívesen látnám már főszerepben, minden megmozdulása élmény. Sinkó meg, noshát ő Sinkó. Színészóriás. Nem is érdemes ragozni. A film számunkra legújabb arca a Doki szerepében látható lengyel Krzysztof Rogacewicz – Pater különleges vonásai miatt figyelt fel rá, kétségkívül rendkívül markáns, de alakítása is abszolút kiérdemli a figyelmet. De sorolhatnám napestig.

Pater Sparrow filmjéről korábban úgy nyilatkozott, hogy az 1 vagy az első vagy az utolsó filmje. Nagyon bízom benne, hogy az első.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya