Kritika

Az alfahím beszél – Marmaduke-A kutyakomédia

Bármily meglepő, a méretes és mafla német dog, Marmaduke figurája csak kis hazánkban ismeretlen, a tengerentúlon már 1954 óta mulattatja az egyszeri újságolvasókat. Furcsa mód a kacagtató akció-vígjátékaival (Új csapás, Showtime) már bizonyító Tom Dey vállalta magára a képregény „élőállatos” adaptációjának elkészítését, a jobb sorsra hívatott direktor azonban nem sokat tudott kihozni a kissé idejétmúlt alapanyagból.


Hirdetés

A Marmaduke ízig-vérig családi mozi, azok minden alattomos erényével. Elvégre gyerkőcöknek és kutyáknak eleve nehéz ellenállni, de ha még a munkamániás apát is sikerül rádöbbenteni a családi értékek fontosságára, attól már beüthet az áhított siker. Kivétel, ha a családtagok valójában csak egy hamis világ közhelyes tanulságaival szembesülnek.

A Marmaduke pozitívumai közé sorolható, hogy Tom Dey még az antropomorfizált állatszereplők világában is megtalálta az akció-vígjátékait is vezérlő műfaji játék lehetőségét. Kutyahősei ugyanis nemcsak beszélni tudnak, hanem még közösségi életet is élnek: a számukra kijelölt parkban klikkesednek a középiskolák mintájára. Társadalmukban minden ebnek megvan a pontos helye, a ripacs ölebektől a „belassult” rosszcsontokig, a legélesebb határvonal azonban a fajtiszta és korcs kutyák között húzódik. A bonyodalmakat pedig csak fokozza, hogy a kezdetben utóbbi csoporthoz tartozó Marmaduke egy problémás szerelmi háromszögbe is belekeveredik: egy ápolt és egy gazdátlan skót juhász-lány értékeit kell ütköztetnie.

Az ötletes háttérközegben azonban mind az állati, mind az emberi konfliktusok elodázódnak. A készítők lebutított karakterekkel egyszerre hirdetik a társadalmi egyenlőség eszményét és az alfahímek felelősségvállalásának fontosságát, amivel nem is lenne probléma, ha a családfői öntudatról lehetne relevánsan értekezni két „kutya-puki” között. De nem lehet, s Tom Dey filmjét pontosan ez a nem éppen nemes cselekedet foglalja keretbe.

Marmaduke-A kutyakomédia (Marmaduke)

színes, amerikai családi vígjáték, 107perc, 2010

rendező: Tom Dey
forgatókönyvíró: Tim Rasmussen, Vince Di Meglio
zeneszerző: Christopher Lennertz
operatőr: Greg Gardiner
producer: Tom Dey
vágó: Don Zimmerman

szereplő(k):
Owen Wilson (Marmaduke hangja)
Stacy Ferguson (Jezebel hangja)
Kiefer Sutherland (Bosco hangja)
George Lopez (Carlos hangja)
Judy Greer (Debbie Winslow)
Emma Stone (Mazie hangja)
Ron Perlman (Chupadogra hangja)
Christopher Mintz-Plasse (Giuseppe hangja)
William H. Macy (Don Twombly)
Lee Pace (Phil Winslow)

Imdb-átlag: 3,3.

http://www.themarmadukemovie.com/

A dvd-t forgalmazza az Intercom.

Megjelenés: 2011. 01. 19.

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, orosz DD 5.1, angol DD 5.1

Felirat nyelv: magyar, ukrán, orosz, litván, lett, észt, arab, angol

Extrák: Kimaradt jelenetek. Kisfilm: Szörfölő kutyás mulatságok. Szereplőválogatás. Előzetes.

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!