Kritika

Tomboló öklök balladája – Master Z: The Ip Man Legacy

A Master Z: The Ip Man Legacy múlt és jelen találkozása. Érződik, hogy 2018-ban készült, mégis esszenciális megidézése a klasszikus harcművészeti mozik minden elemének. Valódi emberek mutatnak be igazi lélegzetelállító mozdulatokat, szédületes koreográfiával.

Ne köntörfalazzunk, akik ma ilyen filmeket csinálnak, azok gyakorlatilag teljes menetszéllel szemben végzik a hagyományőrzést. Számomra semmi meglepő nincs abban, hogy azok az emberek, akik a hongkongi filmiparban ma is makacsul tartják magukat a ’70-es, ’80-as évekbeli aranykort megidéző alkotások mellett, minimum az ötödik X felé tartanak (sőt, Donnie Yen, az eredeti Ip Man már inkább a hatodik felé). Yuen Woo-ping, akit a világ a Mátrix valamint a Tigris és sárkány akciókoreográfusaként ismert meg a nyugdíj helyett továbbra is rendületlenül alkot és egyike a sok magányos farkasnak, akik a régi idők szellemiségét őrzik. A Master Z-ből kiindulva pedig adjon még a Jóisten sok-sok termékeny évet Yuen mesternek.

Ahogy a címből is kitűnik, a Master Z: The Ip Man Legacy, a már jól ismert Ip Man-trilógia spin-off-ja, de szerencsére ennek a filmnek az élvezetéhez nem szükségeltetik ismerni a sorozat minden darabját. Főhőse Cheung Tin Chi (Max Zhang) volt az, aki a harmadik részben párbajra hívta ki Ip Mant, és miután vereséget szenvedett, Cheung úgy döntött, hogy felhagy a harcművész léttel. Egyszerű boltosként próbálja előteremteni a napi betevőt magának és kisfiának, de akaratán kívül is belekeveredik a rivális bűnbandák közötti viaskodásba, akik a Hongkongban egyre fontosabbá váló drogcsempészet fölötti irányítást próbálják megszerezni.

Miután saját otthonukban támadják meg őket, Cheung számára nem marad más lehetőség, mint újra harcossá válni és szembenézni az alvilág képviselőivel: a nagyravágyó, kegyetlen Kittel (Kevin Cheung), nővérével, a vasakaratú Kwannal (Michelle Yeoh) és a titokzatos Owen Davidsonnal (Dave Bautista), aki éttermének csillogó díszletei mögött sötét üzelmeket folytat. Szövetségese nincs sok, ellensége és veszítenivalója annál több.

Furcsa ellentmondás, hogy a Master Z cselekménye egyszerre tűnik nagyon egyszerűnek és összetettnek. Egy sokszereplős gengszter/period-akciófilm, fordulatokkal, árulásokkal, változó erőviszonyokkal, mely az ’50-es, ’60-as évek Hongkongjának sok szeletét villantja fel. Éjszakai bárokat, a korrupt rendőrséget, az alvilágot, a brit birodalmi erők képviselőit. Ugyanakkor minden karakternek megvannak a nyílt és követhető motivációi, amik egymásba ütköznek: Kwan ki akar szállni és legitim üzletasszony akar lenni, Kit a helyét akarja átvenni és felfuttatni a drogüzletet ehhez felhasználva Cheung barátjának, Funak (Xing Yu) az éjszakai bárját. Mindezek közepén pedig ott van főhősünk, aki próbál menekülni öröksége elől és jó apa lenni. De a körülmények folyton sarokba szorítják és küzdelemre késztetik.

Yuen Woo-ping több évtizedes rendezői tapasztalata a műfajban azonnal érződik.

A Master Z gőzhenger tempóval megy előre, nincs rajta felesleges zsír, akár egy profi testépítőn. A karakterépítő jelenetek, a dialógusok mind egyszerűek, mint a faék, van némi humor is, de a lényeg a történet további előrevitele a következő konfliktusba. Mert hát végül is mi másért ülne le az ember egy ilyen film elé, ha nem akcióért? Hát azt kap is az ember, nem is keveset.

Volt pénz erre a filmre, és ez nemcsak a korabeli Hongkong tökéletes megidézésén (díszletek, ruhák, kocsik, minden abszolút korhű) érződik, de az akciókon is. Yuen mester pedig megmutatja, hogy 70 felett is ugyanolyan vitalitással és kreativitással rendez pusztakezes összecsapásokat, mint fiatalabb korában. Kapunk klasszikus egy-egy ellen párbajt, egy-mindenki ellen bunyót, össznépi verekedést és néhány egészen különleges, hajmeresztő pillanatot is. Az akciókban egyszerre van meg a földközeliségnek és a drótokkal való „csalásnak” az az egészséges dinamikája, amitől érezzük, hogy filmet nézünk, de még izgalmasabb és még látványosabb lesz a végeredmény. Hogy mást ne mondjak, amikor azt nézhetjük, hogy miként csépelik egymást emberek Hongkong legendás neontábláin, nem nagyon gondolkodunk a realizmuson.

A rendezés elegáns és vérprofi, az operatőri munka gyönyörű és igényes, a vágás tűpontos és minden mozdulatot enged látni.

De persze a prímet a remekül összeválogatott, all-star szereplőgárda viszi. Max Zhang, aki hazájában már igazi akciósztár, sziklaszilárd moralitású hősalkat, aki párját ritkító légiességgel és erővel mozog az akciókban, mellette pedig olyan színészek veszik ki a részüket a csihi-puhiból, mint az egykori shaolin pap Xing Yu, a fizikalitását maximálisan kihasználó Bautista vagy Michelle Yeoh. Utóbbi színésznő nemcsak színészileg és karizmában nő mindenki fölé, de még a harcjelenetekben sincs kisegítve. Egy igazi kortalan legenda. Sőt még Tony Jaa (Nincs választás) is felbukkan egy rövid, de annál emlékezetesebb mellékszerepben.

A helyenként melodramatikusba csúszó hangnem persze torkán akadhat az egyszeri nézőnek, a történet is minden csűrés-csavarás ellenére kiszámítható, de ezeken kívül nem tudok komoly negatívumot felhozni a Master Z: The Ip Man Legacy ellen. Pontosan annyit vállal, amennyit elbír, remekül kimunkált, szórakoztató, látványos és szívmelengetően old-school akciófilm. És amilyen keserves és nehéz időket él most a zsáner, különösen Hongkongban, egyre fontosabbá válnak az ilyen gyöngyszemek.

Avatar

Szabó Kristóf

Szabó Kristóf az ELTE bölcsészkarán végzett filmelmélet és filmtörténet szakirányon, jelenleg könyvtáros, 2016 óta tagja a Filmtekercsnek. Filmes ízlésvilága a kortárs hollywoodi blockbusterektől kezdve, az európai művészfilmeken át, egészen a Távol-Keletig terjed. Különösképpen az utóbbira, azon belül is a hongkongi és a dél-koreai filmre specializálódik.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya