Kritika

Mázlista jószág – Védelmi kód

the_numbers_station_vedelmi_kod_1Unalmas kis thrillerke lenne, ha nem szerepelne benne az az egyetlen darab John Cusack. Így viszont felülemelkedik önmagán, és szinte karakterdrámává válik. Szinte. Az álmos nemtörődömség, ami az összes többi alkotót megbénította, még így is érezhető.

Azt mondja a film: a második világháború óta léteznek titkos állomások, ahonnan semmi más nem jut ki, mint számsorok a rádió hullámain. A számok pedig ügynököket irányítanak világszerte. Hét-négy-egy-öt, hallatszik egy női hangtól, az ügynök pedig előveszi az egyszer használatos kódkönyvet.

Hát jó, nem egy le Carré (nem is egy Bourne, legalább), de azért háttérsztorinak elmegy. Mégis, nagy szerencse, hogy a filmnek esze ágában sincs kémtörténetet keríteni belőle, inkább túlélő-karakterdrámaként hasznosítja. Az egyik állomást ugyanis megtámadják, és ketten ott rekednek.

Egyikük a világ legaranyosabb CIA-alkalmazottja: egy nevetős, játékos kódfejtő lány. Malin Akerman színésznő „Katherine” karakterét azonnal megszereted, és így biztosítja a film érzelmi tétjét. Másikuk egy sérült, zárkózott profi, a megközelíthetetlen Emerson. Őt John Cusack játssza.

John Cusack zseniális. Egyike azoknak a színészeknek, akik nem A-listásak, de a tehetségük látványosan az. A Védelmi kód egyik (egyetlen?) értéke Cusack felülmúlhatatlan beleolvadása a szerepbe. Maga a figura attól papírsablon maradhatna, amennyi energiát a forgatókönyv hajlandó volt belefektetni, de az ő érzékeny alakítása mélységet, egyre lebomló rétegeket ad neki, és olyan szereplőt teremt meg, akinek a döntéseiért őszintén aggódni lehet. Emerson ügynök ugyanis nem csak az engedelmesség és az emberség között vívódik. Még jobban vívódik saját belsőjének kifejezéséért, egy pici megnyílásért, a kitörésért már-már beteges zárkózottságából. Emerson nem Bourne – a profi gép, aki meg se remeg. Emerson emberi lény. Alkalmasint nem egészséges, de emberi. Nagyon-nagyon ritka teljesítmény egy kémthrillerszerű zsánerfilmben.

the_numbers_station_vedelmi_kod_2

A többi figurára nem érdemes sok szót vesztegetni, nekik csak a forgatókönyv jutott, nem John Cusack. Pocsékabb gonoszokkal régen találkoztam, pont ilyen pocsékkal viszont minden második filmben. Ami még értéket ad a Védelmi kódnak, legalábbis az én szememben, az a túlélődrámai jelleg: én imádom az olyan filmeket, ahol kis csoportnak kell kiutat találnia lehetetlen helyzetből, és ezért az értékelésem se teljesen objektív; a Védelmi kód épp beletalált a gyönge pontomba. A cikk írásakor érvényes 5,3-as IMDb-értékelés határozottan túl kevés, figyelembe véve Cusack géniuszát, de azért egy elfogulatlan néző biztosan nem osztályozná hatosnál többre.

Akkor hát mi is ez a Védelmi kód? (Amellett, hogy a szokásos módon idióta magyar cím; az eredeti The Numbers Stationben legalább minimális ötletesség érezhető.) A Védelmi kód egy tizenkettő-egytucat zsánerfilm, kissé unalmas történettel, bábfigurákkal karakterek helyett, ám isteni áldásként egyetlen darab szereplővel, akinek a kedvéért mégis megéri beülni a moziba. Mázlista kis jószág. Nem érdemelte meg a szerencséjét.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya