Kritika

Az emberi lény esetleges – Még egy nap élet

Még egy nap élet. Forrás: anotherdayoflifefilm.com

Noha nem mentes a pátosztól, egyedi film a Ryszard Kapuscinski életéről szóló Még egy nap élet: történelmi visszaemlékezés és a riport nagymesterének méltó megidézése.

Ryszard Kapuscinski valószínűleg szerette a veszélyt és a magas adrenalin pártján állt, ellenkezőleg nem járta volna körbe évtizedeken át különböző kontinensek polgárháború sújtotta területeit. Íróként és újságíróként mindig hallatlanul tiszta stílus jellemezte, beszámolói előbb a lengyel hírügynökségnek, később könyveiben mindenkinek szóltak, akik egy kicsit is érdeklődtek a világpolitika mögött álló történések iránt. Mondhatni olyan lehetett, mint ma az On The Spot stábja – talán kicsit többször életveszélyben.

Még egy nap élet – ez a címe Kapuscinski talán a legkalandosabb és legveszélyesebb terepen megírt regényének. Angolában 1975 a változások éve volt. Portugália belpolitikai okokból többszáz év gyarmatosítás után kivonul az országból, maga mögött azonban bizonytalanságot és fejetlenséget hagy. Az ország nyersanyagkészletei megmozgatják a nagyhatalmak fantáziáit. Ahogy a film is fogalmaz: egy pillanat alatt Angola lesz a hidegháború sakktáblája. Amerikai és orosz befolyású csapatok és a minden utcán, házban, kocsmában jelenlévő véleménykülönbségek: ezek jellemezték a főváros, Luanda hétköznapjait.

Kapuscinski azonban délebbre merészkedett, ahol a frontvonalról ritkán jött vissza pozitív hír vagy egyáltalán élő ember. Amikor mindenki (mármint aki portugál) menekül az országból, ő inkább az események sűrűjébe vágyik, ahol éppen a szemünk előtt alakul a történelem. A függetlenedni vágyó baloldali gerillacsapatok vezetőjéhez, Farruscóhoz igyekszik. Az ő szájából hangzik el a regény és a film címadó mondata is. Egy olyan országban, ahol a halál kultúrája az úr, minden nap ajándék. Éppen a fő dél-afrikai invázió reggelén köszönti így a fővezér az újságírót:

„még egy nap élet, lengyel?” Az ember törékeny és esetleges mivolta ebben a mondatban jól összefoglaltatik.

Kapuscinski érzi a nagy sztorit: az afrikai Che Guevara és a körülötte zajló geopolitikai események megütik az európai ingerküszöböt. Menet közben megismer még néhány érdekes arcot, például a kísérőjét, Arturt vagy a 19 évesen kemény katonai munkát végző fiatal lányt, Carlotát. Ők azok, akik bevonzzák azt a hangulatot, ami a lengyel újságíró riportjaiból árad. Jók a film átmenetei; az animált jelenetek néhol egy valós fotóban vagy egy visszaemlékezésben végződnek.

Még egy nap élet. Forrás: anotherdayoflifefilm.com

Egyszerre megkapó biopic és Afrika-történeti helyzetjelentés tehát ez a széles körű európai koprodukcióban készült animációs film. A lengyel és portugál érdekeltség mellett számos magyar szakember is részt vett a megalkotásban, aminek eredménye volt a cannes-i világpremier és az Európai Filmakadémia jelölése az év animációs filmje kategóriában.

A Még egy nap élet a kelleténél talán kicsit patetikusabb, de még ez is megbocsátható. A polgárháború küszöbén álló Angolában Kapuscinski hőst teremt a szocializmus nevében felfegyverkező helyiekből. Hogy egy a világban tájékozott értelmiségi a vasfüggönyön innen mennyire gondolhatott őszinte megváltóként egy amúgy totalitárius rendszerekben is megtalálható eszmére, továbbra is kérdés marad. Az ilyetén témákért való lángoló arcú hivatástudat a filmben kissé zavaró tud lenni.

A Még egy nap élet azonban így is formabontó és előremutató alkotás. Az animációs dramatizált részeket jó arányban vegyíti az élőszereplős, afrikai életérzést bemutató illusztrációkkal és a filmben szereplők mai visszaemlékezéseivel. Játékfilm és dokumentumfilm… Mindez animációban persze nem újdonság: a Libanoni keringő után ismét egy megkerülhetetlen alkotás született.

***

A film hazai bemutatója kapcsán a cikket 2019. január 31-én frissítettük.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com