Kritika

Megfektetnék Tímeát – Újra együtt

ujra-egyutt-Dewan-TatumNoha talán senki sem tudja, milyen céllal készült, mégiscsak van valami guilty pleasure az Újra együtt című amerikai filmben. A nagyon is fájóan kiszámítható történet apró részleteire mégiscsak rá tudunk mosolyogni, hiszen szereplőit, a 10 éves érettségi találkozóra visszatérő fiatalokat könnyen megkedveltetik velünk. Morzsoljunk el azért néhány Coelho idézetet is szemünk alatt!

Vegyünk egy random átlagos magyar érettségiző osztályt az ezredforduló környékén. Nyilvánvaló, hogy minden fiú izmos felső testű, ugyanakkor érző szívű, és minden hátsó szándék nélkül bókol bombanő osztálytársainak. Mert az ezredforduló random átlagos magyar érettségiző osztálya tele van bombanővel, de legalábbis mindenkit skatulyából húztak elő. Ha ez nem igaz, akkor nézzük meg az amerikai változatot, mert nyilvánvaló, hogy a különböző „10 dolog, amit csak amerikai filmekből tudsz meg” listákat kibővíthetjük egy tizenegyedikkel. És akkor még nem ejtettem szót a helyzetet olyan mélyítő tényezőkről, mint a következő név: Channing Tatum.

Igen, a pasi, aki valami miatt kimaradt a Dawson és a haverokból. Na ez a film is jól indul, erre mondják, hogy hendikep.

Mert kevés kliségyanúsabb dolog van annál, mint felsorolni az embertípusokat, és könnyes szemmel mondogatni egy 10 éves érettségi találkozón, hogy te semmit nem változtál, majd titokban cigizni a wc-ben, dugipiát inni az iskola háta mögött, elgondolkodni azon, valójában ki volt a nagyobb nyominger. A klisék azonban mégis működnek, a szereplők életre kelnek, még ha ez nem is a középszerű színészi alakítások, inkább a jól átgondolt forgatókönyvi munkának köszönhető. Van itt minden, mint a búcsúban: két gyermekes lestrapált anyuka szintén osztálytárs „3. gyerek” férjjel, jókedvű tüchtig főszervező csaj, híres zenésszé vált srác, New York-i egyedüllétben tengődő gazdag fiú, néhány fiatal házas vagy majdnem házas. Meg persze a lúzerek és a különcök: a fekete rapperek egy fehér sráccal, szemüveges ügynökök, néhány csirke csaj, meg még egy csomó srác, akinek a nevét se tudjuk. De az osztálytársaik se….

10-years-Press-Kit-4-10YEARS_05980_rgb

A jó karakterek mellé pedig világhírű vagy legalább „hazájukban világhírű” színészek társulnak: említett Mr. Kockahas mellett megjelenik még a később A galaxis őrzőivel és a Jurassic Worlddel berobbanó Chris Pratt (az Újra együtt 2011-es film), s a hölgyeknél Rosario Dawson vagy Kate Mara. Mondjuk a nagyszívű tróger családapa szerepében szívesen láttam volna Seth Rogent, de néhány olyan sorozatszínész még belefért volna a castba, mint Thomas Sadoski, azaz Don a Híradósokból vagy Jessica Biel, a valaha volt Mary Camden. Lehetett volna ő a femme fatale, a nagydumás mindenkibeindultőle csaj – legyen a neve mondjuk Tímea. Jaj, hát persze… meg akarják dönteni az érettségi találkozón. Ugyan kérem, nincs új a nap alatt.

Valóban nincs. Mert noha tényleg jók a karakterek, meglepően üdék a párbeszédek, történet az mégsincs. Kereken 1 óra telik el a filmből (teljes hossza 100 perc…), amikor először észreveszem magamon, hogy elgondolkodom, mi lesz a történet vége. Egészen 1 órán keresztül sikeresen zsibbadok.

https://www.youtube.com/watch?v=d6zfWxliu0g

De ne várjunk sok mindent a zsibbadáson túl, még Tímea megdöntése is elmarad. Nem kapunk valahonnan valahová tartó történetet, kapunk viszont olyat, ami kiszámítható, és van benne néhány közhelyes helyzetdilemma is. Addig elgondolkodhatunk: kinek jobb, a szinglinek vagy a családosnak, a sokat keresőnek vagy a munkájában boldognak; vagy éppen azon, hogy hová tűnt a nagy gimnáziumi szerelem, és milyen az, amikor biztosak vagyunk abban, kivel éljük le az életünket. És noha egészen biztos, hogy ezek a kérdések – vagy nagy többsége – felmerült mindenkiben, akinek volt már 10 éves érettségi találkozója, az ismerős kérdések mellé válaszokat nem vagy csak nagyon közhelyeseket kapunk. Addig marad az easy watch. Mert valld be: ha nem is vagy rá büszke, azért szívesen megnézted.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com