Kritika

Megfőznek – Julie & Julia – Két nő, egy recept

Nora Ephron a finom ecsetvonások nagymestere, kiemelkedően jó érzékkel nyúl – gondoljunk csak a László Miklós Illatszertárából készült A szerelem hálójában-ra – irodalmi nyersanyaghoz. Ezúttal Julie Powell önéletrajzi ihletésű regényéből dolgozott minden nő legnagyobb örömére.

Nehéz objektívnek maradnom Julie és Julia történetét látván, a gasztronómiai nekem is gyengém ugyanis. Julie (Amy Adams) küldetése, miszerint egy év alatt lefőzi Julia Child (Meryl Streep), Amerika kedvenc szakácsnőjének szakácskönyvének valamennyi receptjét, több mint heroikus. Persze megsavanyodott háziasszonyok és notórius konyhakerülők feltehetően nem kerültek eksztázis közeli állapotban, mikor hősnőnk – na, talán ez nem minősül spoilernek – sikeresen bevégzi feladatát, nekem könnyek szöktek a szemembe. Na, de igyekszem kicsit más szempontokat is figyelembe venni. Ilyen például a két főszereplő, Meryl Streep és Amy Adams remek játéka. Amy Adams teljesen hiteles a fiatal blogger szerepében, de Meryl Streep – egyenesen tökéletes. Szuperlatívuszokban lehet csak beszélni a színésznőről, aki számos drámai és démoni karakter után ilyen felszabadultan tud lubickolni egy ilyen csacska kis szerepben. Külön figyelmet érdemel még Stanley Tucci, aki meglepően sármos oldalát fitogtatja.

Ephron, aki forgatókönyvíróként is jegyzi a filmet, rendkívül ügyesen szövi egymásba a két nő életét követő szálakat elegáns képi megoldásokkal úsztatva át egyiket a másikba. Nora Ephron rendkívül érzékeny rendező, melyről a film minden pillanata bizonyságul szolgál: csodálatos képek, díszletek, és mindenekelőtt étvágygerjesztő kaják minden mennyiségben.

Julie & Julia – Két nő, egy recept (Julie & Julia)
színes feliratos amerikai filmdráma, 123 perc, 2009

rendező: Nora Ephron
forgatókönyvíró: Nora Ephron
zeneszerző: Alexandre Desplat
operatőr: Stephen Goldblatt
producer: Nora Ephron, Laurence Mark, Amy Robinson
vágó: Richard Marks

szereplők:
Meryl Streep (Julia Child)
Amy Adams (Julie Powell)
Stanley Tucci (Paul Child)
Chris Messina (Eric Powell)
Linda Emond (Simone Beck)
Jane Lynch (Dorothy McWilliams)

IMDb-átlag: 7,6
www.sonypictures.net/movies/julieandjulia

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya