Kritika

Hadithai hadak – Megtorlás Hadithában

Az iraki háború egyik megtörtént összecsapását feldolgozó Megtorlás Hadithában szélesebb réteghez szól, mint a háborús film műfajának kedvelői. A háborúban harcolók iránt tanúsított érzékenységével egyértelműen a tavalyi Oscar-díjas Bombák földjén rokona, de igazán különlegessé mégis csak székhez szögező cselekménye illetve lenyűgözően hiteles karakterei teszik.

A film

2005. november 19-én az iraki Haditha városában az amerikai tengerészgyalogság emberei lemészároltak 24 férfit, nőt és gyereket, miután egy társuk meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült egy robbantásban. Egy 2006 márciusában nyilvánosságra került felvétel, illetve az ezt követő nyomozás bebizonyította, hogy a megölt irakiakból legalább 15-en civilek voltak, akiknek semmi köze nem volt a robbantáshoz. Nick Broomfield ezt az eseményt dolgozza fel Megtorlás Hadithában című dokumentarista stílusú játékfilmjében.

A film első perceiben akár azt is hihetjük, hogy valóban dokumentumfilmet nézünk. Amerikai tengerészgyalogos katonák beszélnek a kamerának arról, hogy miért vannak Irakban, és mi a célja a háborúnak. Pontosabban beszélnének, de úgy tűnik, nem találják a megfelelő szavakat, talán mert nem is léteznek ezek a szavak. A hosszúra nyúlt háború lassan elfeledteti a katonákkal, miért is kezdtek el harcolni, és a hit helyén csak az állandó félelem, a halál mindennapos látványa marad. A filmben párhuzamosan követjük a Hadithában állomásozó katonák, a két merénylő és egy iraki család sorsát, akik később áldozatául esnek a robbantást követő véres bosszúnak.

Az elsősorban dokumentumfilmjeiről ismert brit rendező nagyon aktuális, és (talán éppen ezért) rendkívül kényes témához nyúlt filmjében. A forgatás kezdetekor az iraki áldozatok száma már közel negyvenszerese az amerikaiakénak. Bush kormányát egyre hevesebb támadások érik az iraki háború lefolytatásának körülményeit, illetve valódi céljait illetően. Egy ilyen társadalmi-politikai közegben nehéz feladat elé állítja magát egy rendező, ha hiteles, nézőpontjában pedig semleges képet szeretne festeni a közel-keleti konfliktus valóságáról. Nick Broomfield dokumentumfilmes múltjának köszönhetően ennek ellenére kivételes érzékenységgel tudja megragadni a témát.

A rendező figyelemre méltó eszközt választott, hogy karaktereit hitelesebbé tegye. Az amerikai tengerészgyalogosokat játszó amatőr színészek valójában a háborút megjárt, leszerelt katonák. Bár szigorúan megírt forgatókönyvet kellett követniük, a párbeszédek, megszólalások gyakran improvizáltak, tökéletesen visszaadva azokat az érzelmi hullámokat, kitöréseket, amiket a szereplők korábban valóban átéltek. Ennek tudatában már nem meglepőek Mark Wolf folyamatosan mozgó, jordániai helyszíneken felvett kézikamerás képei, amelyek meghatározzák a film dokumentarista stílusát.

A rendező igénye arra, hogy a háborút a maga borzalmaival minél hitelesebben mutassa be, a karakterábrázolásaiban érhető tetten leginkább. Nem próbálja démonizálni sem a mészárlást elkövető amerikai katonákat, sem az ezt okozó merénylőket. Itt nincs szó vallási fundamentalizmusról, vagy a fegyverükbe szerelmes egyenruhás megszállottakról. Csak embereket látunk, akiknek az értékrendjét teljesen eltorzította a halállal való állandó szembenézés. A megtorlás képei is sokkal többet mondanak el a háború irányítóiról, mint megvívóiról. A gombnyomásra kilőtt pusztító erejű rakéták, hajszálpontosan célzó távcsöves gépfegyverek látványa egyértelművé teszi számunkra, hogy itt nem háború zajlik. A rendező megmutatja, hogy az erőviszonyok sosem voltak egyenlők, de ennek ellenére sem próbál az irakiak védelmére kelni, ennél sokkal átfogóbb értelmezési keretet ad filmjének. A Haditha-incidens lényegében a múlt héten lezárult, 8 éven át tartó küzdelem kicsinyített mása. Kétségbeesett emberek harca olyan célokért, amiket mások fogalmaztak meg számukra, és amikből gyorsan kiveszett minden értelem.

A lemez

A Budapest Film ezúttal nem kényezteti el az érdeklődőket, az árában középkategóriásnak mondható DVD-re a jelenetválasztáson kívül sajnos nem kerültek extrák.

Megtorlás Hadithában (Battle for Haditha)

színes, angol háborús filmdráma, 97 perc, 2007

rendező: Nick Broomfield
forgatókönyvíró: Nick Broomfield
zeneszerző: Nick Laird-Clowes
operatőr: Mark Wolf
producer: Nick Broomfield
vágó: Stuart Gazzard

szereplő(k):
Matthew Knoll (Matthews tizedes)
Eric Mehalacopoulos (Ross őrmester)
Nathan De La Cruz (Marcus tizedes)
Elliot Ruiz (Ramirez tizedes)
Jase Willette (Cuthbert őrvezető)

Imdb

Megjelenés dátuma: 2011.11.03.
Képarány: 16:9
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar

 

Kerényi Máté

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com