Kritika

Melltengeri szörnyetegek – Piranha 3D

Csattogó fogak és csobbanó mellek. Ezzel a rövid félmondattal foglalhatnánk össze a Piranha 3D szűk másfél óráját. A dolog érdekessége abban áll, hogy a filmben sokkal kevesebb a gyilkos hal, mint a fedetlen nő. Fogak és mellek háborúját tehát – a horrorfilm-történetben talán először – utóbbiak nyerték.

Mindez érthetővé válik, ha figyelembe vesszük, hogy a filmben felbukkanó hölgyek többségét (állítólag!) pornószínésznők alakítják. Hogy ez mennyire vigasztalja azokat, akik azért ülnek majd be a moziba, hogy Alexandre Aja legújabb horror-remekét láthassák, módfelett kérdéses. Mindenesetre a látványorientáltság egy érdekes eltolódásának lehetünk szemtanúi, mely a borzalomtól a gyönyör felé tereli a figyelmet, és amelynek kiszolgáló alattvalójává válik a 3D-s kivitelezés is.

Horrorként ugyanis hatásos lenne néhány arcunkba csapódó testrész vagy béldarab látványa, csakhogy ez ebben a filmben nem, vagy csak nagyon minimálisan történik meg. Más dolgok nyúlnak ki a vászonról, és bár ezek között megtalálható a címszereplő egy-egy példánya, nagyobbrészt itt is meztelen testeket, illetve testrészeket hoznak már-már tapintható közelségbe az alkotók.

Mindezek ellenére a film kétharmadánál olyan részletes és hosszan elnyújtott mészárlás-jelenetnek lehetünk szemtanúi, melyet a Fűrész-széria alkotói is minden bizonnyal nyálcsorgatva néznének. Nesze neked felelőtlen fiatalság, nesze neked szilikonmell, nesze neked Eli Roth: Egyszerre a film összes mellékszereplője megkapja azt, amit nem érdemel, a horrorfanatikus néző pedig azt, amit lassan egy órája annyira várt.

De mire jó mindez? Miért „kell” olyan horrorfilmet rendezni, ami nagyobb részében egyáltalán nem tesz eleget a műfaji elvárásoknak? Miért kellenek pornósztárok? És miért kell Richard Dreyfusst mellékszerepeltetni, ha már a nyitójelenetben meg kell halnia? A legutolsó kérdésre adható válasz talán felel a többire is: Azért, mert ezzel megmutatjuk, hogy a Cápa-féle horrorok csillaga lehullott, és ideje megújítani a műfajt, ideje alakítani a filmtörténeten.

És hogy egyáltalán mindez jó-e? Ki-ki döntse el magában. Az mindenesetre biztos, hogy szórakoztató. Így aki nem átall csonkolt emberi testeken nevetni, és szívesen gyönyörködne néhány agyonplasztikázott idomon, melyek nagysága olykor fenyegetőbben hat, mint a víz alatt száguldó őspiranha-raj, az mindenképp vesse bele magát ebbe a melltengeri élvezetbe.

Piranha 3D

színes, feliratos, amerikai horror, 88 perc, 2010

rendező: Alexandre Aja
forgatókönyvíró: Alexandre Aja, Grégory Levasseur, Josh Stolberg, Pete Goldfinger
zeneszerző: Michael Wandmacher
operatőr: John R. Leonetti
producer: Alexandre Aja, Mark Canton, Grégory Levasseur, Marc Toberoff
vágó: Baxter

szereplő(k):

Elisabeth Shue (Julie Forester seriff)
Steven R. McQueen (Jake Forester)
Ving Rhames (Bishop Welleger hadnagy)
Eli Roth (a vizespólóverseny műsorvezetője)
Christopher Lloyd (Mr. Goodman)
Dina Meyer (Paula Montellano)
Adam Scott (Novak Radzinsky)
Richard Dreyfuss (Matt Boyd)
Jerry O’Connell (Derrick Jones)

Bemutató dátuma: 2011. január 6.

Forgalmazó: Budapest Film

IMDb átlag: 6.2

http://piranha-3d.com/

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com