Kritika

Melyik az igazi másik? – A másik Boleyn lány

080605boleyn_lead.jpgNagy érdeklõdéssel vártam ezt a filmet. Nemcsak azért, mert végre két nagyágyú játszik együtt, hanem mert Peter Morgan is mindig úgy csavarja a forgatókönyv szálait, hogy abban hiba nincsen. A téma pedig ott hever a lábunk elõtt: sokak rejtélyes feleségevõje VIII. Henrik – pedig õ is csak egy macsó volt a többi közül.

Tulajdonképpen a kérdés még mindig áll: melyik az a másik Boleyn lány? Rávágjuk, hát persze, hogy a Mária. Hiszen Annát ismerjük, õ az (egyik), aki fejvesztve menekül a Tudor-házból, mert nem volt képes fiút szülni, csak egy nyavalyás Erzsébetet, akirõl szintén film készült nemrég. Ispirálóak ezek az angolok. A másik csak Mária lehet. Ehhez képest a film elsõ jelenetében – Mária esküvõjén – fejti ki Anna, hogy õ mennyire más, milyen különbözõ nõvéréhez. „Én egy másik Boleyn lány vagyok” – hangzik el hamar a tételmondat amolyan bovárynésan, s lesz egy szempilantás alatt a két nõszemély egyenrangú. Ennek persze a jellemek is alátesznek. Annát a huszas éveiben járók legjobbja, a sztárlét és kultban lubickoló mûvészlét mezsgyéjén jól billegõ Natalie Portman tündököl barna hajjal, határozottan, fölvágott nyelvvel és nagy ambíciókkal. Mária szerepében pedig Scarlett Johansson tetszeleg, aki ma a legfoglalkoztatottabb színészek egyike – szõkén áll elénk, tiszta szándékkal és egyszerûen, szerelemmel szeret, és a farmra menekül az udvar intrikái elõl. Tûz és víz a két lány, és ez a kettõsség adja meg a film feszültségét.

080605boleyn_01.jpg
Ami pedig fenntartja, az két férfi állandó motoszkálása a háttérbõl: Thomas Boleyn (Mark Rylance) és sógora, Thomas Howard, Norfolk grófja (David Morrissey) – az õ számításaik (hogyan is lehetne jobban kijönni a két szép lánnyal?) vezetnek be minket a királyi udvar hátsó folyosóiba. Ott találjuk a királyt, VIII. Henriket, akirõl az eddigiekkel ellentétben nem sok derül ki, talán csak annyi, hogy õ is emberbõl van, és térden állva könyörög, hogy szeressék õt. A barnának könyörög, pedig éppen a szõkétõl születik a gyereke. Hohó, ráadásul fiú! A király jellemvonásai tehát csak tükrözõdnek mások szavaiban – hogy éppen félni kell, reménykedni vagy megkísérelni a lehetetlent: fiút szülni, törvényeset Henriknek.

Csupa már ismert tudás segít, hogy a filmnek csak a legszükségesebbeket kelljen kimondani, így nem nagyon szól utódlási kérdésekrõl, csak a gondterheltségben érzékelteti, és csak érintjük az egyházszakadást, hiszen ez most kevésbé fontos. Inkább foglalkozik azzal, amivel szeretne. Így lehetõségünk volt, hogy lássuk Annát szép lassan megõrülni, szemet vessünk a kamera gyönyörû fényeinek és fahrtjainak is, és elgondolkozzunk azon, most akkor ki is a másik Boleyn lány.

 

 

A másik Boleyn lány (The Other Boleyn Girl) 
színes feliratos angol filmdráma, 115 perc, 2008

rendezõ: Justin Chadwick
író: Philippa Gregory
forgatókönyvíró: Peter Morgan
operatõr: Kieran McGuigan
zene: Paul Cantelon

szereplõk:
Natalie Portman (Anne Boleyn)
Scarlett Johansson (Mary Boleyn)
Eric Bana (VIII. Henrik király)
Kristin Scott Thomas (Lady Elizabeth)

IMDb-átlag: 6.8

www.sonypictures.com/movies/theotherboleyngirl

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!