Kritika

Mélyrepülés – Lánybúcsú

BacheloretteÚjabb film arról az éjszakáról, amelyet a legjobb elfelejteni, ha egyáltalán emlékeznél is bármire belőle. Így van ez a filmmel is. Vég nélküli műbalhé, gyógyszer túladagolás, hányásfoltos koszorúslány ruha és négy közönséges nő – ennyi és nem több, amit várhatunk a Lánybúcsútól. Én szóltam.

A film

Úgy tűnik, a Másnaposok valóságos lavinát indított el, hiszen azóta se szeri, se száma a hozzá hasonló, alapvetően a hányás-szex-drog tengelyen elhelyezkedő filmeknek. Persze már maga a Másnaposok is trilógiává duzzadt… És hát ugye egyenjogúság, satöbbi, szóval várható volt, hogy előbb-utóbb feltűnnek azok a produkciók is, amelyekben nem pasik viselkednek idiótaként, hanem nők. Mert nekünk is jogunk van ocsmánynak lenni! Jött is a 2011-es Koszorúslányok, ételmérgezéssel, idegösszeroppanás szélén álló koszorúslányokkal és Melissa McCarthy-val, aki megmutatta a maga árnyoldalát. Mindezzel együtt azt kell mondanom, hogy az említett film is százszor jobb a Lánybúcsúnál.

Az alapsztori szerint Becky (Rebel Wilson) esküvőjét középiskolai barátnője, Rebel (Kirsten Dunst) szervezi, ő felelős a lánybúcsúért és az egész szertartásért. Persze minden balul sül el, ám végül mégiscsak megköttetik a frigy. Ennyi. Pont. Arról ne is álmodjon senki, hogy nyomokban lánybúcsút tartalmaz a film. Viszont a főszereplők vég nélkül piálnak, kokóznak, szívnak, bedobnak pár Xanaxot, biztos ami biztos alapon, aztán persze okádnak és nyilván szexelnek is. És akkor van még prosti, aki Becky menyasszonyi ruhájával törli meg magát a kliens után, és egy-két kínos bejelentés abortuszról, bulímiáról. Ha pedig mindezek láttán-hallatán kitörne valakiből a férfigyűlölet, fogja vissza magát, hiszen a filmet nem egy férfi rendezte. Leslye Hadland első rendezésében annyi humor és intelligencia sincs, mint a Másnaposok leggyengébb jeleneteiben.

Bachelorette

A karakterek kidolgozatlanok, a jelenetek szinte felcserélhetők, az alakítások semmilyenek. A sztori A-ból A-ba kanyarodik az említett magas ívű kitérőkkel. Felfoghatatlan, hogy egy olyan nagyszerű színésznő, mint Kirsten Dunst miért vállal el egy ilyen szerepet. Az pedig még zavarba ejtőbb, hogy míg 2011-ben Lars von Trier egyik legzseniálisabb filmjében, a Melankóliában láthattuk, addig a következő évben egy ilyen, már-már elmondhatatlanul ócska valamiben tűnik föl.

Ha egy szóban kellene összefoglalni a véleményemet, azt mondanám: kínos. Félreértés ne essék, biztosan vannak olyan nézők, akiket szórakoztat, ha a szereplők vég nélkül piálnak, ami aztán segít nekik abban, hogy magukat is alulmúlják. Mert hát felderenghet a „nézd már, velem is ez volt a múltkor” érzése, de egyrészt ez talán korfüggő, másrészt meg ez nem olyan szórakoztató másfél órán át. Hiszen a Rebel által dirigált lánycsapat nem keveredik semmilyen említésre méltó kalamajkába, ellenben a karakterek jelleme sem fejlődik sehova.

Szeretném hinni, hogy a pornó, a tömegkultúra és a csúf, gonosz producerek tehetnek arról, hogy ez a színvonal, és nem a nézők, akik vevők erre a típusú szórakoztatásra. Ízlésről beszélni pedig tudom, igencsak necces, figyelembe véve, hogy hány zseniális elme próbálta már meg definiálni, inkább kevesebb mint több sikerrel. Mégis azt kell mondanom, a szó leghétköznapibb jelentését használva, hogy ez a film ízléstelen. És nem csak a Szívek szállodája ártatlanságában felnőtt lánygyermekek számára, hanem minden olyan filmőrült számára is, aki látott már ezt-azt.

A lemez

A lemez nem tartalmaz extrákat. Nem lehet fokozni az élményt.

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!