Kritika

Menekülés a valóság elől – A faun labirintusa

a_faun_labirintusa_4Guillermo del Toro már több filmben megvillantotta vonzódását a fantázia birodalmához. A Mimic – A Júdás faj, a Penge sorozat második – szerintem magasan legkiemelkedőbb – tagja, a Pokolfajzat – bizony egyikük sem sétagalopp. A faun labirintusa esetében azonban nem a történet egyik szálát adó mese, hanem a másik oldalon játszódó véres valóság az, ami igazán hátborzongató pillanatokat okoz a moziba járónak.

A spanyol polgárháborû idején Ofélia (Ivana Baquero) új apjához, a kegyetlen fasiszta Vidal kapitányhoz (Sergi López) költözik várandós anyjával, akinek terhessége nem problémamentes. A családi gondok elől a kislány a kert végi labirintusba menekül, ahol találkozik egy faunnal, aki azt állítja, hogy ő mesebirodalom rég elveszett királynője, aki három próba árán visszatérhet oda. Ofélia belekezd a nem mindennapi feladatok megoldásába miközben megéli anyja halálát és a polgárháború véres küzdelmeit.

Nem kis teher mindez egy pici lánynak. Guillermo del Toro a kitűnő Ivana Baquero segítségével nagyszerűen ábrázolja Ofélia örlődését a két világ között. A még csak 13 éves lánynak ez már az ötödik szerepe – és abban is biztosak lehetünk, hogy nem az utolsó. A film többi szereplője is kiváló, del Toro nagyszerű csapatot szedett össze A faun labirintusához. A stáb egyetlen amerikai tagja – aki egyébként nem  is beszél spanyolul –, a Faunt alakító Doug Jones sem először bújik súlyos maszkba del Toro keze alatt – a Pokolfajzatban Abe Sapienként már dolgozott a rendezővel.

A film másik erőssége – emellett nem lehet elmenni – meseország gyönyörűen kidolgozott, míves látványvilága. Nem csoda, hogy három Oscarral is jutalmazták a művészeti részleg munkáját. Már csak emiatt is érdemes beülni a filmre, amely ennél azonban jóval többe is tartogat számunkra.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com