Kritika

Mennyi ripacs! – Micsoda spanyol éjszaka!

Mi-gran-noche-1A hazájában kultrendezőnek számító Alex de la Iglesia aktuális filmje egy jó ötleten alapuló, majd végül teljesen elripacskodott vígjáték. Számos értéke ellenére a Micsoda spanyol éjszaka! azért rossz, mert egyáltalán nem vicces.

Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha az embernek ismeretlenül cseng Alex de la Iglesia rendező neve, egyszerűen hazánkban valahogy ő sem képes betörni a Hollywood által uralta piacra. Biztos, hogy nem a Micsoda spanyol éjszaka! hozza el az áttörést, pedig bizonyos értelemben ezúttal igazi amerikai vígjátékot készített a hazájában kultikus rajongással kísért rendező.

Nyilvánvalóan nem a tengerentúli sémák adaptálása miatt övezi nagy rajongótábor Iglesia munkásságát, hanem egyedi látásmódja miatt, amelyben mindig egyedi értelmezéssel keveredik a fikció és a valóság – de sosem céltalanul. Az elszabott frigyben a tragikus események átcsapnak egy elképzelhetetlen börleszk vígjátékba, az Egy őrült szerelem balladájában a cirkusz fiktív világa mosódik össze Franco diktatúrájának kegyetlen mindennapjaival, míg legutóbbi filmjében, a Bűbáj és kéjelgésben a boszorkányok titkos életébe kapcsolódik be néhány barcelonai bankrabló.

micsoda spanyol ejszakaLegutóbbi komédiáját kultsiker övezte, nem csoda, hogy csaknem minden színész követte őt a Micsoda spanyol éjszakába! – sajnos a folytonosság kis túlzással csak az ismerős arcokban jelenik meg. Pedig a film kiváló lehetőséggel bírt, hiszen Iglesia ezúttal egy tévés forgatásra vitte el társulatát. Az októberi estén már a szilveszteri műsort rögzítik, de a felvételt számos tényező nehezíti: a két fellépő rivalizálása, a műsorvezetők közötti házastársi civakodás, a statiszták között vírusként terjedő szerencsétlenség vagy épp a stúdió körül zajló sztrájk.

A több szálon zajló történet ellenére a film jó értelemben véve kaotikus, épp annyira, amennyire egy összetett forgatás a valóságban lehetséges. A rendező végig a kezében tartja a gyeplőt, nem okoz problémát a számtalan karakter irányítása. A film legalább 10 különböző szereplővel operál, mégis mindenkinek jut lehetősége a kibontakozásra – bár ne tudtak volna. Merthogy mindegyik figura kizárólag eltúlzott jellemvonásokkal rendelkezik, csupa szélsőséges jellem, akiket egy-egy viccre „hoztak létre”, és bár minden vígjátékba kellenek ilyen karakterek, mégis valahogy Iglesia kezei között mindenki csak ripacskodik.

Mi-Gran-NocheHiányzik az egyensúly a Micsoda spanyol éjszakából! A sok flúgos arc közé kéne egy józan kívülálló, akivel a néző együtt érezhetne és nevethetne. Bár elvileg ez lenne a beugró statiszta (Pepón Nieto) feladata, a rendező feláldozza őt egy poén oltárán. Pedig milyen jól kezdődik José története: a szilveszteri nyitótánc felvétele közben a figyelmetlen világosító miatt rázuhan a lámpa az egyik epizódszereplőre. A tökéletesen megkoreografált, remekül megvágott jelenettel olyan irányba mutat a film, mintha egy indokolatlan balszerencse kísérné a forgatást. Nagyon kár, hogy a valószerűtlenség helyett olyan történetszálakat emeltek be, mint a spermavadász rajongóét…

Alex de la Iglesia mindig tudott közvetíteni többlettartalmat a kötelező műfaji értékek (mint a nevetés vagy megdöbbentés) mellett – ilyen volt például a nemiség szerepe a Bűbáj és kéjelgésben. Furcsa módon a Micsoda spanyol éjszakában! éppen a kötelezők nem teljesülnek. Viszont a spanyol médiáról megfogalmazott kritikája alapvetően helytálló. A sok ripacs révén széles perspektívában tudja ábrázolni a tévés iparágat, ami a sztrájkolók bevonása által különösen kemény. Kár, hogy fordítva nem működik: hiába gondolatgazdag egy vígjáték, ha unalmas – akkor az élvezhetetlen.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya