Kritika

Mese felnőttcipőben – Utazás a rejtélyes szigetre 3D

2008-ban az Utazás a Föld középpontja felé egyike volt a 3D boom elindítóinak, mely még csak kapirgálta a technológiában rejlő lehetőségek felszínét. Négy évvel később a még mindig Verne világában kalandozó folytatás felnőtt a látványhoz – de megmaradt gyereknek, ami a film többi részét illeti.

Eltelt pár év, Sean (Josh Hutcherson) önfejű kamasszá cseperedett, és most a szintén Verne bűvöletében élő nagyapja felkutatására indul. Persze anya (a Manolo Blahnik nélkül számomra kissé furcsán ható Kristin Davis) nem engedi el egyedül a srácot, akit végül mostohaapja, Hank (Dwayne “The Rock” Johnson) felügyeletére bíz. A nehezen egymásra hangolódó párost Gabato (Luis Guzmán), és a Sean érdeklődését rögtön felkeltő Kailani (Vanessa Hudgens) repíti a szigetre, ahol hamar meg is találják az elveszettnek hitt nagypapit (Michael Caine). És ez persze csak a kalandok kezdete…

Amiből aztán bizony kijut rendesen. Az alkotók az első részhez hasonlóan most sem bajlódtak logikus történetvezetéssel vagy kidolgozott karakterek megrajzolásával, minden – na jó, egy kicsi jutott (ál)tudományos blablára is – energiájukat a lenyűgöző látványra és az adrenalinpumpáló cselekményre fordították. Az eredmény nem is maradt el: a film tényleg nagyon látványos, időnként kifejezetten ötletes és már messze nem az a gyerekcipőben botladozó mutatvány, mint az első rész volt. Lehet, hogy ez már egy nagyobb surranó, de attól még a fazonja ismerős. Bár a látványtervezők most megkíméltek minket az első részben már elsütött hullámvasútozástól, de helyette megtanítanak minket repülni, ami ugye a 3D másik megunhatatlan kliséje. Előremutató fordulat, hogy a technológia többször válik a humor forrásává is, ami bizony követendő példa. A 3D-től függetlenül is elismerés jár a film képeiért felelős csapatnak, a rejtélyes sziget panorámái itt-ott valóban lélegzetelállítóak.

Amilyen erős a film képi világában, olyannyira harmatos egyéb részeit illetően. A közhelyek három filmre is elegendő tárházát szedte össze a forgatókönyvíró csapat – de kérdés, kell-e egy ilyesfajta történetbe bármiféle eredetiség? Lehet, hogy nem. Mindannyian ismerjük a fordulatokat, így tényleg a látványra koncentrálhatunk. Ami azonban kifejezetten sajnálatra méltó: a sztárcsapat ilyesfajta eltékozlása. Nem állítom, hogy Vanessa Hudgens vagy Dwayne “The Rock” Johnson színészi kvalitásai messze túlmutatnának a produkción, de a Híd Therabithia földjére című filmben ígéretesen alakító Josh Hutcherson, vagy pláne Michael Caine, ennél jóval többet is kihozhatott volna – ha lett volna – egy-egy árnyaltabb figurából. Persze talán erre sincs igény. A kamaszok és talán a klasszikus kalandfilmek rajongóinak körében ez a csapat ilyesfajta szofisztikáltság nélkül is népszerű lesz…

Utazás a rejtélyes szigetre (Journey 2: The Mysterious Island)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 94 perc, 2012 (12)

rendező: Brad Peyton
forgatókönyvíró: Brian Gunn, Mark Gunn, Richard Outten
zeneszerző: Andrew Lockington
operatőr: David Tattersall
producer: Beau Flynn, Charlotte Huggins, Tripp Vinson
vágó: David Rennie

szereplők:
Josh Hutcherson (Sean Anderson)
Dwayne “The Rock” Johnson (Hank Parsons)
Michael Caine (Alexander)
Kristin Davis (Liz Anderson)
Vanessa Hudgens (Kailani)
Luis Guzmán (Gabato)
Michael Beasley (Marcus)

szinkronhang:
Timon Barnabás (Sean Anderson magyar hangja)
Maday Gábor (Hank Parsons magyar hangja)
Szersén Gyula (Alexander magyar hangja)
Kisfalvi Krisztina (Liz Anderson magyar hangja)
Bogdányi Titanilla (Kailani magyar hangja)

IMDb
www.themysteriousisland.com

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés