Kritika

Messze még a vég – Monte Wildhorn csodálatos nyara

Harry és Sally. A herceg menyasszonya. Állj mellém! − Csupa olyan film, amiket ugyan nem mindig emlegetünk a klasszikusok között, emberi történeteikkel és/vagy szerethető karaktereikkel mégis sokunk szívébe belopták magukat. Sajnos mindez már hiányzik a fenti címek elkövetőjének, Rob Reinernek legutóbbi rendezéséből: Monte Wildhorn csodálatos nyarát egyszer mindenképpen érdemes megtekinteni, de az idő próbáját nem fogja kiállni.

Monte Wildhorn (Morgan Freeman), a balesetben lebénult egykori westerníró egy nyárra az idillikus Belle-sziget még idillikusabb szomszédságába költözik. Persze az sem árt, hogy mellette a három lányát egyedül nevelő szépasszony, Charlotte (Virginia Madsen) él, akinek középső gyermeke, Finn (Emma Fuhrmann) arra kéri hősünket, hogy tanítsa meg történeteket mesélni.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!


Vajon mi történhetett Rob Reinerrel? Az elmúlt évtizedben sajnos egy olyan filmet sem sikerült letennie az asztalra, ami maradandó élményt okozna az egyszeri nézőnek. A sormintát sajnos a Monte Wildhorn csodálatos nyara sem töri meg, pedig alapvetően egy ártatlan alkotásról beszélünk: nem akarja megváltani a világot, csak a feel good életérzést próbálja átadni. Ez néha sikerül is, de sajnos anélkül, hogy bármi újat, eredetit mondana a témában. Az egymást követő epizódok és kisebb konfliktusok viszont általában kedvesek, megmosolyogtatóak.

A lóláb leginkább azoknál a jeleneteknél lóg ki, amikor Monte történetek kitalálásra oktatja a bajkeverő Finnt, hiszen egyrészt a fantáziát mint olyant nem lehet tananyagként átadni, másrészt a kislányt alakító Emma Fuhrmann sem tudja elérni a nézők szimpátiáját. Végig megmarad a kotnyeles gyerekszereplő sztereotípiájában, így nem hihető, hogy pont neki köszönhetően az iszákos, megkeseredett író kilábal az önsanyargatásból. Virginia Madsen játéka már jóval hitelesebb, bár a Morgan Freemannel közös romantikus jeleneteik meglehetősen furcsán mutatnak, hisz a 75 éves színészt (több évtizedes pályája ellenére) még nem nagyon láthattuk szerelmi jelenetekben.


A film nagy erénye, hogy csak visszafogottan operál az érzelmekkel, igazi konfliktus híján a nagy drámai jelenetek sem jellemzőek (egy-két tinédzser kirohanást leszámítva). Viszont a szolid és életvidám hangulatot sem sikerült végig megtartani: a befejezés szemet szúróan csöpögősre sikerült, durván elüt a korábbiaktól.

Egy esélyt tehát mindenképpen érdemes adni Monte Wildhorn csodálatos nyarának, hiszen Morgan Freeman alakítása – mint mindig – kiváló, még ha a végeredmény nem is mérhető Reiner múlt századi filmjeihez. A varázslat nagyon hiányzik belőle.

 

Értékelés: 6/10

 

 

Monte Wildhorn csodálatos nyara
(The Magic of Belle Isle)

színes, feliratos, amerikai filmdráma, 109 perc, 2012

Rendező: Rob Reiner
Forgatókönyvíró: Rob Reiner, Guy Thomas, Andrew Scheinman
Zeneszerző: Marc Shaiman
Operatőr: Reed Morano
Producer: Nicolas Chartier, Alan Greisman, Lori McCreary, Salli Newman, Rob Reiner, David Valdes
Vágó: Dorian Harris

Szereplők:
Morgan Freeman (Monte Wildhorn)
Virginia Madsen (Charlotte O’Neil)
Madeline Carroll (Willow O’Neil)
Emma Fuhrmann (Finnegan O’Neil)
Nicolette Pierini (Flora O’Neil)
Kenan Thompson (Henry)
Fred Willard (Al Kaiser)
Ash Christian (Carl Loop)

IMDb

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés