Kritika

Ázsiógyilkosság – A mestergyilkos

A karrierjét az első két, kult-státuszra emelt Guy Ritchie filmmel nyitó Jason Stathamet A szállító óta szinte csak agyatlan akciófilmek főszerepében láthatjuk viszont. A nemrég megjelent A mestergyilkosról bizton állítható, hogy nem ez lesz az a munkája, mely kirántja a brit színészt a számára talán nem is olyan kellemetlen skatulyából.

A film

A Michael Winner rendezte 1972-es, azonos című klasszikus idei remake-je sajnos messze alulmúlja a Charles Bronson főszereplésével készült eredetit. Persze könnyű lenne mindezt arra fogni, hogy Statham nem egy Bronson, csakhogy közel sem csupán erről van szó. A Simon West (Con Air, Tomb Raider) rendezésében készült 2011-es változat sokkal több sebből vérzik annál, mintsem hogy gyengeségeit pusztán a főszerepeket alakító színészek közti különbségekkel magyarázhatnánk.

A szinte tökéletes magányban élő profi bérgyilkost és a kezdeti tapasztalatlanságát eltökéltséggel ellensúlyozó tanoncát középpontba állító történetből az alkotók módszeresen kigyomláltak szinte mindent, ami az eredetit kiemelte a tucat akciófilmek sorából. Elég csak a mester-tanítvány viszony ábrázolását említeni, mely a négy évtizeddel ezelőtti változat kvázi apa-fiú kapcsolatát semmitmondó haverságra redukálja. Szembeszökő továbbá az is, hogy míg a Michael Winner filmben, ha nem is túl erőteljesen, de felsejlik némi egzisztencialista felhang, addig ehhez hasonló egyáltalán nem érhető tetten Simon West munkájában.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a remake a két férfi különös kapcsolatának filmre vitele helyett egyértelműen a lélegzetelállítónak szánt, finom kifundáltság benyomását kelteni kívánó, ám buta hibáktól hemzsegő gyilkosságjelenetek halmozására helyezi a hangsúlyt. A Bronson-féle változatban lassan kibomló, fokozatosan épülő viszony itt pár sornyi dialógus után megszületik, s tulajdonképpen alig-alig változik valamit a játékidő végéig. A film egyébként is gondolkodás nélkül dobja sutba az eredeti ráérős tempójú elbeszélő modorát és láthatóan örömmel cseréli látványosnak nem igazán nevezhető, jószerével inkább agyzsibbasztó gyorsmontázs-szekvenciákra a finom feszültségadagolást.

S mivel Statham egydimenziós macsó szupergyilkosa a Bronson figurával ellentétben túl sok azonosulási pontot sem kínál a néző számára, semmi sem menti meg az új A mestergyilkost a teljes érdektelenségbe fulladástól. Ennek fényében nem is csoda, hogy a premierekre állítólag Money Maker munkacímmel érkezett film csúnyán megbukott a jegypénztáraknál.

A lemez

A Budapest Film által forgalmazott lemez nem tartalmaz extrákat.

A mestergyilkos (The Mechanic)
színes, amerikai akciófilm, 2011

rendező: Simon West
forgatókönyvíró: Richard Wenk, Lewis John Carlino
zeneszerző: Mark Isham
operatőr: Eric Schmidt
producer: René Besson, Robert Chartoff
vágó: T.G. Herrington, Todd E. Miller

szereplő(k):
Jason Statham (Arthur Bishop)
Ben Foster (Steve McKenna)
Donald Sutherland (Harry McKenna)
Mini Anden (Sara)
Tony Goldwyn (Dean Sanderson)
Jeff Chase (Burke)
James Logan (Jorge Lara)
John McConnell (Vaughn)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.09.22.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Feliratok: magyar
Extrák: Interaktív menük, Közvetlen jelenetválasztás
Ár: 3190 Ft

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!